Slik har Bjørgen reist seg

Det er fem år siden Marit Bjørgen sist vant en klassisk sprint. Blanke ark og sletting av fortiden måtte til for å få Rognes-jenta tilbake på topp.

Marit Bjørgen svevde nesten av glede etter seieren i går.
  • Har prioritert balanse— og koordinasjonstrening
  • Terpet teknikk, særlig staking
  • Lungene fungerer med astmamedisin
  • Treningsopplegget drastisk forandret
  • Idrettspsykolog Britt Tajet-Foxell har fått Bjørgen på plass
    –Jeg har ingen selvtillit i klassisk sprint, men jeg lovte meg selv å gi alt i dag. Jeg hadde aldri trodd det skulle holde, sier Marit Bjørgen.

To hundre meter før mål i sprintfinalen i Rogla, etter at Bjørgen hadde tatt Justyna Kowalczyk på inner’n i utforsvingen, etter at hun hadde holdt unna i den siste, bratte bakken før mål, så det ut som det skulle glippe for Rognesjenta likevel. Kowalczyk kom opp på siden i griseværet. Noen centimeter forbi.

Da våknet noe vi ikke har sett fra Marit Bjørgen på flere år. Et villdyr på oppløpet. Først over målstreken.

–Dette gir vanvittig mye selvtillit. Det er utrolig artig. Det betyr like mye med seier nå som før, stråler hun.

Råsterk

Tre vintre er gått siden hennes siste sprintseier.

Fem år siden den forrige i klassisk – for øvrig i desember samme sesong som hun lekte med konkurrentene i VM i Oberstdorf.

Noen trodde kanskje den eneste toppen Bjørgen ville nærme seg i OL-sesongen var ved hjelp av skiheisen i Whistler Mountain.

Endelig i midten på seierspallen. Marit Bjørgen fikk selskap av Justyna Kowalczyk, Polen, (t.v.) og Petra Majdic, Slovenia. FOTO: BOR SLANA REUTERS

Men i går knuste en stakende trønder råsterke Kowalczyk. Noe må da ha skjedd med Marit Bjørgen?–Det er det ikke tvil om, sier Egil Kristiansen.

–Vi startet med helt blanke ark i vår, vi nullet ut alt og bestemte oss for å legge en helt ny strategi. Etter VM bestemte vi oss for at vi måtte gjøre et eller annet for å få henne tilbake der hun hører hjemme.

–Og dere har aldri tvilt på at det er i toppen?

–Nei. Aldri. Hverken jeg eller hun. Men vi var klare på at noe måtte forandres. Det ville blitt for dumt å kjøre ut i samme sving igjen, sier treneren.

Store endringer

Så i mai begynte prosjekt Marit Bjørgen på scratch, med mental trening, teknisk trening, koordinasjonstrening, astmamedisin og et helt nytt treningsopplegg. Resultatet så vi i går.

Og når noen biter begynner å falle på plass, påvirker det helheten.

–Nå er hun veldig trygg og bra, og hun har vært det over lang tid. Hun «hel ved» om dagen, sier sportssjef Åge Skinstad, som mener de nye grepene har vært avgjørende for 29-åringen.

–Og jeg tror det har vært veldig viktig at hun har fått ta alle avgjørelsene selv. Hun har jobbet med det som har føltes trygt for henne. Vår jobb har bare vært å legge til rette.

OL-utfordringer

Gårsdagens overraskende sprintseier gir imidlertid nye OL-utfordringer for Bjørgen. Tidligere har hun, sammen med trener Kristiansen, sagt helt klart fra at å starte i klassisk sprint i OL er uaktuelt. Nå er de ikke like bombastiske.

–Utgangspunktet er at hun dropper den. Men er hun i kalasform, kan det være aktuelt, sier Kristiansen. Bjørgen innrømmet at gårsdagen var en tankevekker.

–Jeg tar OL når det nærmer seg. Jeg kan ikke utelukke noe. Når Bjørgen er i form er alt mulig, men det er Egil som skal ta ut laget, sier hun.

Sportssjef Skinstad er imidlertid klar på at de ikke skal legge opp til for mye selv om det går bra.

–Den fellen skal vi unngå, slår han fast.