Dette er millionavtalen konkurrentene ville ha

Etter at det private helseforetaket vant anbudsrunden, tappet en legesekretær pasientopplysninger fra 2000 journaler. Informasjonen ble gitt til konkurrerende helseforetak, og skulle brukes for å klage på tildelingen.

Ledelsen ved det private helseforetaket Aleris er sjokkert etter at en tidligere ansatt tappet innhold i pasientjournaler og ga innholdet til konkurrenter. Til høyre er avtalen Aleris fikk med Helse Sør-Øst.
  • Jenny Sandvig
  • Jon Dagsland Holgersen
Pasientopplysningene skal ha blitt tappet fra selskapet Aleris Helse, som har adresse på Frogner i Oslo.

Fire leger, samt en utro legesekretær, er siktet for grov utroskap, brudd på taushetsplikten og bruk av drifts— og forretningshemmeligheter etter at 2000 pasientjournaler i firmaet Aleris Helse skal ha blitt tappet, og gitt videre til tre konkurrerende selskap. Tre helsefirmaer er også siktet, opplyser politiet.

De tre firmaene ble i januar 2010 anmeldt av Aleris Helse for ulovlig tapping av taushetsbelagte pasientopplysninger. Siden da har politiet etterforsket saken.

Helse Sør-Østs nettsider kan du lese avtalen (PDF-format) konkurrentene ville ha.

- Vi er sjokkert

Administrerende direktør i Aleris, Grethe Aasved, sier foretaket ser svært alvorlig på saken.

- Vi er sjokkert og vantro over at noen kan tappe våre journalsystemer, sier hun.

Den kvinnelige legesekretæren fikk sparken samme dag som det ble klart hvilken rolle hun skal ha hatt i saken.

— Hva har dere gjort for å sikre pasientopplysningene mot lekkasjer?

— Vi satte umiddelbart i gang interne undersøkelser her, men fant ingen rutinesvikt hos oss. Men man kan aldri sikre seg mot en utro tjener, sier Aasved.

— Hvordan vil du betegne konkurransen mellom de private helseforetakene?

- Konkurransen har jeg opplevd som sunn og real. Derfor er dette så overraskende og sjokkerende sier Aasved.

Flere hundre millioner

Saken går tilbake til august 2009, da det regionale helseforetaket Helse Sør-Øst utlyste en anbudskonkurranse for private helseforetak innen kirurgiske tjenester. Kontraktene hadde en samlet årlig verdi på rundt 135 millioner kroner, og omhandlet tjenester innenfor ortopedi, plastikk kirurgi, generell kirurgi, øre-nese-hals og øye.

Avtalene skulle gjelde fra 1.januar 2010 og ut 2011, med mulighet for Helse Sør-Øst til å forlenge avtalene i ytterligere to år. Dermed hadde den totale pakken en verdi på over en halv milliard kroner.

Tapte anbudsrunde

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Christin Nyland i Helse Sør-Øst kom det totalt 13 tilbud i anbudsrunden.

- Vi gikk i forhandlinger med 12 av tilbyderne, opplyser hun til Aftenposten.no.

  1. november ble tildelingen gjort kjent, og foruten Aleris Helse AS var det Drammen Private Sykehus AS, Ringvoll Klinikken AS og Sørlandsparken Spesialistsenter som fikk avtale med Helse Sør-Øst.

Tilbyderne som tapte anbudsrunden hadde klagefrist til 30. november, og ifølge politiet var det i forbindelse med denne klagerunden den ulovlige tappingen fant sted.

Hensikten bak tappingen var å gi tre av helseforetakene som tapte anbudsrunden grunnlagsmateriale for å klage på anbudsbeslutningen til Helse Sør-Øst, ifølge politiet.

Aleris Helse AS fikk etter hvert mistanke at de sensitive opplysningene ble tappet, og anmeldte da saken.

Risikerer seks års fengsel

Etter en beslutning fra Oslo tingrett gjennomførte Oslo politidistrikt onsdag en razzia mot de tre siktede firmaene og tre leger i disse helseforetakene.

Helse Sør-Øst ønsker ikke å kommentere saken, eller om de har opplevd lignende i tidligere anbudsrunder. Helsetilsynet bekrefter imidlertid overfor Aftenposten.no at de har vært rådgive for politiet i saken.

Saken har en strafferamme på seks års fengsel.

Les også

- Legesekretær tappet 2000 pasientjournaler