Norge

Omkomne funnet under to meter med leire: – Veldig krevende

De to som er hentet ut av skredgropen på Ask i Gjerdrum, ble funnet under to meter med leire. Fortsatt er en person savnet etter skredet i romjulen.

Letemannskapene har brukt spesielle gravemaskiner med lang rekkevidde under arbeidet i skredområdet.
  • NTB

– Det har vært et veldig krevende lende å søke i, men vi fikk bekreftet i dag at de vi har funnet, lå på to meters dyp i leiren, sa politiets innsatsleder Mari Stoltenberg på en pressekonferanse på Ask tirsdag kveld.

Hun har ledet letearbeidet i skredområdet som ga resulter tirsdag. Arbeidet med å hente ut de omkomne startet etter at politihunder markerte i skredgropen. Ifølge Stoltenberg var arbeidsorganiseringen – samvirket mellom politihunder, letepersonell og maskinell kraft – avgjørende for at de to kunne finnes og hentes ut fra dypt nedi leiren, under så vanskelige omstendigheter.

Mari Stoltenberg fra Øst politidistrikt beskriver området som krevende å søke i.

– Det er motiverende for oss å gjøre funn, men samtidig må vi være ærlige på at det er et særdeles krevende arbeid, svarer hun på spørsmål fra pressen om tirsdagens resultater gir økt håp om å finne den siste savnede etter leirskredet.

Ikke identifisert

De to omkomne er transportert ut av området for kriminaltekniske undersøkelser, samt obduksjon og identifisering ved Rettsmedisinsk institutt. ID-gruppen til Kripos er koblet inn, slik den har vært også tidligere, opplyser Stoltenberg.

Fortsatt er en person savnet etter skredet som gikk i romjulen.

Ordfører Anders Østensen (Ap) i Gjerdrum hadde blandede følelser etter funnet av de to, men tirsdag kveld uttrykte han først og fremst lettelse og takknemlighet over at letearbeidet endelig har gitt resultater.

– Vi har lenge vært klar over de tøffe realitetene ved denne tragedien. Vi har visst at funn ikke kunne medføre at noen ville bli funnet i live. Det som er viktig nå, er at det er gjort rede for to stykker, sa ordføreren.

Ordfører Anders Østensen.

Trolig det største

Politiet har siden 18. januar søkt etter de tre siste savnede i to definerte områder i skredgropen i Gjerdrum. Torsdag ble søkeområdet utvidet ytterligere, og leteaksjonen fortsatte denne uken – blant annet i flere bygningsrester.

I alt omkom ti personer i kvikkleireskredet i et boligfelt på Ask i Gjerdrum på Romerike natt til 30. desember.

Mange hus og boliger gikk tapt i skredet, og siden har flere boliger rast ut. Rundt 1.600 personer ble evakuert etter skredet, som ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) trolig er det største i sitt slag i nyere tid.

Denne bilen stanset få meter fra skredkanten 30. desember i fjor. Over en måned senere står den fremdeles samme sted.

Les også

  1. Flere hundre evakuerte etter Gjerdrum-skredet får flytte hjem igjen onsdag

  2. Forklaringen på skredet i Gjerdrum kan ligge langt fra boligfeltet Nystulia

  3. Gjerdrum-ofrene ble hedret med fakkeltog

Les mer om

  1. Skredkatastrofen i Gjerdrum
  2. Gjerdrum
  3. Skred