Norge

Risikerer milliontap på sydenleiligheter

Norske boligkjøpere risikerer tap på 40 millioner kroner på et boligprosjekt på Gran Canaria.

Det spanske selskapet hadde helnorsk navn.
  • Brit Myhrvold

Les også:

Mange nordmenn ville sikre seg luksusleilighet med panoramautsikt på den spanske øya Gran Canaria. De betalte fra noen hundre tusen kroner til over en million kroner i depositum.

Men etter nesten fem år med forsinkelser og brutte løfter er byggearbeidene stanset, ifølge NRK Forbrukerinspektørene.

Mange av kjøperne trodde at de handlet med den norske eiendomsmeglerkjeden EiendomsMegler 1, som eies av norske sparebanker. Men realiteten er at EiendomsMegler 1 Gran Canaria er et spansk selskap som opererer under spansk lov og ikke gir kundene den beskyttelse og de garantier norske eiendomsmeglere tilbyr.

Selskapet hadde leid kjedens navn og logo i en franchiseavtale. Denne avtalen må nå opphøre, fastslår Finanstilsynet.

Har du tips om denne saken? Kontakt oss!

Tom for penger

— Det er 60 boligkjøpere som risikerer tap, mens 20 kunder sa ja til en bankgaranti da de avtalte kjøpet og betalte depositum, sier styreleder Torbjørn Vik i EiendomsMegler 1 Oslo og Akershus.

- Jeg vil understreke at ingen ennå har tapt pengene sine. Utbyggerselskapet er ikke konkurs, sier Vik.

Men ifølge NRK har selskapet gått tom for penger og er i gjeldsforhandlinger.

— Boligkjøpernes penger ble satt inn på depositumkonto i utbyggers bank. Det pleier å gå bra, men noen har tømt kontoen, sier styreleder Vik.

EiendomsMegler 1 arbeider hardt for å få prosjektet ferdigstilt slik at det ikke blir tap på de norske boligkjøperne.

Monte Carrera er et prosjekt med 131 leiligheter. Det ligger på en høyde nær sentrum av fiskerlandsbyen Arguineguin. Leilighetene er fra 65 til 130 kvadratmeter ogkoster fra 209.500 Euro.

Prøver å finne løsning

— Vi samarbeider med byggelånsbanken i Spania og kostnadene med dette bærer vi. Vi ønsker å se saken til ende, sier Vik.

EiendomsMegler 1 på Gran Canaria har altså leid navnet sitt av den norske meglerkjeden og det er norske meglere som arbeider der. På den spanske hjemmesiden markedsfører meglerforetaket også at det har Sparebank 1 Gruppen med på laget.

De fleste salgene i prosjektet Monte Carrera ble ifølge Vik solgt i perioden 2003 til 2005. I 2005 manglet meglerselskapet kapital og EiendomsMegler 1 overtok selskapet og skjøt inn penger. EiendomsMegler 1 Gran Canaria var et datterselskap i den norske kjeden frem til i fjor, da franchiseavtalen ble inngått.

Hvis selskapet hadde fortsatt å være norsk, ville boligkjøperne ha vært dekket av meglerkjedens forsikring. Men den har et tak på 10 millioner kroner.

— Vi kunne trukket oss ut tidligere og latt selskapet gå konkurs, men vi syntes det var å løpe fra ansvaret, sier Vik.

Han understreker at kundene har fått informasjon om at EiendomsMegler 1 er et spansk selskap som opererer under spansk lovgivning.

Falsk trygghet

Men Finanstilsynet mener at kundene lett vil identifisere det spanske selskapet med den norske kjeden og at det kan skape falsk trygghet.

Tilsynet har satt ned foten for franchiseavtalen.

— Den vil være i strid med meglerens integritet og uavhengighet, sier seksjonssjef Wilhelm Mohn Grøstad.

Et besøk på hjemmesiden til EiendomsMegler 1 Gran Canaria bygger opp under inntrykket at den norske kjeden er involvert, selv om det også er opplyst at selskapet er spansk.

— EiendomsMegler 1-kjeden som eies av Sparebank 1 står for trygghet, kvalitet og sikkerhet, står det blant annet på den spanske nettsiden.

Og på siden som beskriver prosjektet Monte Carrera er det oppgitt kontaktinformasjon med telefonnummer til EiendomsMegler 1 i Oslo.

Les også

  1. Kjøper spansk på norsk vis

  2. - Ikke legg igjen vettet

  3. Sjø er mer populært enn fjell

ARKIVFOTO: KARIANNE STEINSLAND