Anbefaler maks en halv kilo rødt kjøtt i uken

Helsedirektoratet har gitt nye kostråd for nordmenn. Sjekk hva de mener du bør spise.

Helsemyndighetene mener nordmenn bør begrense inntaket av biff, svinekjøtt og fårekjøtt, og gir råd om å spise maks et halvt kilo rødt kjøtt per uke.
  • Nicolai Heyerdahl
Les også

Her er de ti mat-rådene fra helsemyndighetene

Still spørsmål til nettprat:

Mandag lanserte Helsedirektoratet sine nye, nasjonale kostråd. Nasjonalt råd for ernæring har jobbet i fem år med rapporten, som skal danne grunnlaget for myndighetenes nye råd til deg og meg.

Og for første gang kommer helsemyndighetene med en svært konkret anbefaling på mengden rødt kjøtt man bør spise hver uke: Maks et halvt kilo (ferdig bearbeidet, dvs. 3/4 kilo råvare).

I kategorien rødt kjøtt regnes kjøtt fra svin, storfe og sau.

Risiko for kreft

Årsaken til de rigide retningslinjene for å spise storfe, sau og svin, er sammenhengen mellom inntak av rødt kjøtt og kreft i tykktarmen. Denne kreftformen er den hyppigste i Norge i dag.

— Det er en godt dokumentert sammenheng mellom inntak av rødt kjøtt og forekomst av tykktarmskreft, sa avdelingsdirektør Anne Hafstad i Helsedirektoratet under pressekonferansen mandag.

Helsemyndighetene har i vurderingen lent seg kraftig på forskningsresultater fra World Cancer Research Fund.

— Cirka halvparten av befolkningen spiser for mye rødt kjøtt etter vår mening, og bør begrense dette, sa professor Rune Blomhoff, som har ledet arbeidet med kostrådene.

Her er alle de ti rådene fra Helsedirektoratet.

Får kritikk

Men da forslagene til nye kostråd ble lagt ut til høring i fjor sommer, var det flere som tok til motmæle:

Professor og ernæringsekspert Christian Drevon mener sammenhengen ikke er godt nok dokumenter, og skriver følgende i sine innspill til forslagene:

— Jeg vil anbefale at man er åpen på at man ikke har konklusive mekanistiske studier som støtter de epidemiologiske funnene. Dessuten burde man antakelig ikke være så kategorisk som at man angir 500 gram rødt kjøtt per uke som en grense, skriver Drevon.

Også Landbruks- og matdepartementet har innsigelser mot en maksgrense, og mener grunnlaget for en slik grense er tynt.

I et gjennomsnitts kosthold basert på norske kostholdstradisjoner hører storfe, lam og/eller svin med. Det kan oppfattes som en ikke burde spise rødt kjøtt, når en leser Råd 7. Som forklaring til rådet som omhandler mengdebegrensing av rødt kjøtt, kan det gi uheldige signaler til kjøttspisere (dvs. 98 % av oss) når setningen starter med ”dersom en spiser, så ikke mer enn...", skriver avdelingsdirektør Bente Odlo i departementet.

Ikke overraskende har rådet også skapt reaksjoner i deler av den norske kjøttbransjen. Representanter for Nortura og kjøtt- og fjærkrebransjen var til stede under pressekonferansen, og hadde innvendinger mot maks-grensen i anbefalingen.

Rune Blomhoff (t.v.) og Haakon E. Meyer har begge vært involvert i arbeidet med å lage nye kostråd til den norske befolkningen. FOTO: SCANPIX

Anbefaler lette meieriprodukter

Helsedirektoratet understreker at de generelle rådene til kosthold er gitt for å forebygge sykdom — ikke til grupper som allerede er syke.

Nytt er det at direktoratet tar inn magre meieriprodukter som en anbefalt del av den daglige kosten. Men andre deler av meieri-produksjonen er fy-fy:

  • Meieriprodukter med mye mettet fett, som helmelk, fløte, fet ost og smør, bør begrenses, heter det i brosjyren.
    PS: Det skapte stor oppmerksomhet da poteten ble utelukket fra det gode selskap da listen over anbefalte frukt og grønnsaker kom for noen år siden.

Poteten er fortsatt ute i kulden, og regnes heller ikke nå inn i 5 om dagen-anbefalingen. Men den får likevel hederlig omtale i heftet som slippes i dag, der den omtales som "en viktig basismatvare".

Her kan du lese mer om vurderingene som helsemyndighetene har gjort.

Les også

Nøkkelhullmerket mat koster flesk

Hva synes du om rådene fra helsemyndighetene? Diskuter saken i kommentarfeltet under.