Norge

Alvdal-psykolog granskes av Helsetilsynet

Oppretter tilsynssak mot Jannike Willoch, som ble vraket som sakkyndig i fjor.

Helsetilsynet undersøker nå om psykolog Jannike Willoch brøt taushetsplikten under en diskusjon på Facebook i august i fjor. ILLUSTRASJONSSCANPIX

 • Nicolai Heyerdahl
 • Ntb
 • Per Annar Holm
Les også

Psykolog diskuterte overgrepssaken på Facebook

Willoch ble i fjor oppnevnt som sakkyndig i saken som omfatter grove overgrep mot barn i Alvdal.

I august i fjor innlot hun seg på en diskusjon med flere andre på Facebook, der hun gikk inn på detaljer i Alvdal-saken og en annen sak hun var involvert i. Om Alvdal-saken skrev hun hvordan barna reagerte da de ble omplassert i et nytt hjem.

Rapporten underkjent

Basert på Aftenposten.nos artikkel bestemte Helsetilsynet seg for å se nærmere på saken.

I forrige uke ble det opprettet en tilsynssak mot Willoch, for å vurdere om Facebook-meldingene utgjør et brudd på taushetsplikten. Den vurderingen er neppe klar før nærmere sommeren.

I tillegg til Facebook-kritikken, ble hennes sakkyndig-rapport underkjent av Den rettsmedisinske kommisjon før jul. Dette førte til at to nye sakkyndige ble oppnevnt for å lage en helt ny rapport for bruk i rettssaken.

Psykolog Willoch krevde over 200.000 kroner for sitt arbeid, men konstituert sorenskriver Tom L. Urdahl ved Nord-Østerdal tingrett satte hennes salær til kroner null fordi rapporten var verdiløs for tingretten:

— Willoch har anket denne avgjørelsen, og jeg vil oversende papirene til Eidsivating lagmannsrett på Hamar over helgen, sier Urdahl til Aftenposten.no.

Les også

Psykolog får kritikk i Alvdal-saken

— Misvisende

Jannike Willoch har tidligere beklaget at hun la ut meldingene på Facebook i august i fjor, og understreker at hun sørget for å få innleggene slettet raskt.

Willoch mener Aftenposten.nos overskrift på artikkelen "Psykolog diskuterte overgrepssaken på Facebook” var misvisende, fordi hun mener Alvdal-saken aldri ble diskutert.

— Diskusjonen på den private Facebook-veggen dreide seg om det noen gang var riktig å gå til omsorgsovertakelse, der jeg henviste til Alvdal-saken i en lenke samt det faktum at en akuttplassering i en slik situasjon også var opprørende for barna det gjaldt, skriver psykologen i en epost til Aftenposten.no.

I fjor fratok Helsetilsynet autorisasjonen fra seks psykologer på bakgrunn av tilsynssaker. Fem psykologer fikk en advarsel, ifølge statistikk på tilsynets nettsider.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Psykologisk sakkyndig brøt loven. Det får ingen konsekvenser

 2. NORGE

  Psykiater dømt for nedlasting av overgrepsfilmer. Nå vil departementet følge opp barnevernssakene der han var sakkyndig.

 3. NORGE

  Vil kvalitetsvurdere sakkyndiges arbeid i saker om barnefordeling i retten

 4. A-MAGASINET

  Retten ga moren hovedomsorgen for Sara. Tre år senere fant barnevernet ut at hun var uegnet som omsorgsperson.

 5. NORGE

  Hvor streng straff bør moren i Valdres-saken få? Onsdag gir aktor sin påstand.

 6. NORGE

  Gransker barnevernet etter at overgrepsdømt fikk flytte tilbake til barnefamilie