Norge

Samtaler om øyeblikkelig avgang for Mubarak

KAIRO/OSLO (Aftenposten.no): USA og Egypt diskuterer en løsning som innebærer at president Hosni Mubarak skal gå av straks. Den nyutnevnte visepresidenten vil i så fall ta over.

  • Jørgen Lohne
    Aftenpostens korrespondent i Asia

Følg vår live-dekning av utviklingen i Egypt nederst i saken.

I EGYPT

Jørgen LohneKilder i Det hvite hus og arabiske diplomater bekrefter overfor avisen The New York Times at det pågår samtaler om å opprette en overgangsregjering der Mubarak trekker seg tilbake umiddelbart.

I stedet er det ifølge avisen foreslått å opprette en overgangsregjering som skal ledes av visepresident Omar Suleiman, som har støtte fra den egyptiske regjeringshæren.

Mubarak: — Jeg er lei

— Vi har diskutert flere ulike måter å bringe prosessen fremover på med egypterne, men alle disse beslutningene må tas av det egyptiske folk, sier talsmann for president Barack Obamas nasjonale sikkerhetsråd, Tommy Vietor, ifølge Reuters.

Selv sa president Mubarak i et intervju torsdag kveld at han gjerne trekker seg med det samme. Men han mener det vil utløse kaos, og sier at han derfor blir sittende til valget i september.

Egypts visepresident Omar Suleiman kan få i oppdrag å lede en overgangsregjering fram mot valget i september. FOTO: REUTERS/SCANPIX Foto: LOAY ABU HAYKEL

— Jeg er lei meg. Jeg ønsker ikke å se at det egyptiske folk slåss med hverandre, sier Mubarak i et intervjuet med den amerikanske TV-stasjonen ABC News.

Fredag blir D-dag

Utfallet av samtalene om overgangsregjering vil i stor grad avhenge av utviklingen i Kairo og andre egyptiske storbyer, der tusenvis av reformhungrige demonstranter og tilhengere av Mubarak har barket sammen i gatekamper de siste dagene.

Protestene viser ingen tegn til å avta.

Torsdag kveld ble det igjen kastet stein og skutt mot demonstrantene på Tahrir-plassen i hjertet av Kairo. Opprørerne svarte med å drive de regimetro voldsmennene ut av sidegatene til plassen. Hæren, allerede sterkt til stede, utplasserte forsterkninger.

Flere av president Hosni Mubaraks støttespillere ble pågrepet av mengden utover ettermiddagen og kvelden.

Fredag er det ventet en ny stormønstring etter fredagsbønnen. Demonstrantene truer med å marsjere mot presidentpalasset i bydelen Heliopolis – en drøy mil nordover fra Tahrir-plassen – hvis Mubarak ikke går av.

Day of departure – Avgangsdagen, er denne fredagen døpt av grupper bak protestene, som 6. april-bevegelsen.

Allerede i morgentimene fredag har flere tusen mennesker samlet seg på frigjøringsplassen i sentrum av Kairo. Oppbudet av soldater på plassen er mye større enn vanlig, melder NRK.

Regimekritiske demonstranter samlet seg igjen på Tahrir-plassen torsdag. FOTO: SCANPIX/AFP Foto: PATRICK BAZ

Gode kontakter i USA

Imens har altså kilder i Det hvite hus samtaler med høytstående tjenestemenn i kretsen rundt den egyptiske presidenten.

Hans mulige arvtaker, den tidligere etterretningssjefen Omar Suleiman har gode kontakter i USA, og han skal også ha støtte fra den egyptiske hærsjefen Sami Enan og forsvarsministeren Mohamed Tantawi.

Ifølge kildene til New York Times er det foreløpig ingen tegn til at Suleiman eller de egyptiske forsvarstoppene vil vende seg mot Mubarak og bruke makt for å avsette ham.

Avviser forhandlinger

Forslaget som diskuteres innebærer at overgangsregjeringen skal invitere representanter fra opposisjonen med i prosessen med å reformere valgsystemet i Egypt. Målet er blant annet å sikre at det planlagte valget i september blir fritt og rettferdig. Også islamistgruppen Det muslimske brorskap, som har vært forbudt i Egypt siden 1954, vil bli invitert med, skriver New York Times.

Visepresident Omar Suleiman har allerede invitert opposisjonen til samtaler, men ble avvist av både Det muslimske brorskap og av fredsprisvinner Mohamed ElBaradei.

Mohammed Abdul Ghar i Den nasjonale koalisjonen for endring, der ElBaradei er med, understreket også at det hele står og faller på Mubaraks går av som president.

-Vår holdning er klar; ingen forhandlinger før Mubarak går av. Etter det er vi klare for dialog med Suleiman, sier han.

I et intervju med den amerikanske TV-stasjonen ABC News trosdag kveld da president Mubarak at han gjerne trekker seg med det samme. Men han mener det vil utløse kaos, og sier at han derfor blir sittende til valget i september. FOTO: SCANPIX Foto: ABC NEWS

— Vil tviholde på makten

På Tahrir-plassen tror redaktør Saad Hagras i avisen Al Alam al Youm at regimet vil tviholde på makten noen uker til.

— I mellomtiden vil makthaverne kjøpe tid ved å innfri krav vi stiller, litt etter litt. Først fikk vi vite at presidenten ikke søker gjenvalg, i går ble det klart at heller ikke hans sønn Gamal skal stille til valg i september. Det er blitt lovet tillegg i grunnloven og andre mindre og større innrømmelser. Vi har i alt oppnådd cirka 60 prosent av alle de endringer vi krever.

— Og mer imøtekommelse vil følge, for å forsøke å holde Mubarak ved makten, sier redaktør Saad Hagras.

Les også

  1. Fredag blir D-dag i Egypt

  2. Passes på av svensk politi

  3. - Går jeg i dag, blir det kaos

Sinte demonstranter kaster steiner og andre gjenstander i Kairo sentrum. Foto: SCANPIX/AP PHOTO