Norge

Prioriteringsråd anbefaler HPV-vaksine for gutter

Prioriteringsrådet for helsetjenesten mener gutter i 12-årsalderen bør få tilbud om gratis HPV-vaksine, men bare dersom myndighetene klarer å forhandle ned prisen på vaksinen.

Gutter i 12-årsalderen kan få tilbud om HPV-vaksine i fremtiden.
  • NTB

Jenter får gjennom barnevaksinasjonsprogrammet tilbud om vaksine mot humant papillomavirus (HPV), som kan forårsake livmorhalskreft.

Nå mener altså prioriteringsrådet, som gir anbefalinger til helsemyndighetene, at også gutter burde vaksineres.

– Formålet er å gi individuell beskyttelse mot HPV-relatert kreft også for menn som har sex med uvaksinerte kvinner, menn som har sex med menn, redusere mengden HPV i befolkningen og eventuelt redusere forekomsten av kjønnsvorter, heter det i vedtaket.

Rådet skriver videre at det er «en klar forutsetning at det framforhandles en akseptabel pris på vaksinen».

Les også

Folkehelseinstituttet: Blir du ofte bitt av flått? Ta vaksine!

Lavere forekomst

HPV kan forårsake kreft i munn, svelg og anus. Det er imidlertid mindre dokumentasjon på at vaksinen forebygger kreft hos menn, slik man har når det gjelder livmorhalskreft. Forekomsten av slike kreftformer hos menn er dessuten lavere enn forekomsten av livmorhalskreft hos kvinner.

Det er Folkehelseinstituttet som forhandler med legemiddelprodusentene om pris på vaksiner som tilbys i barnevaksinasjonsprogrammet. Men det er opp til helsedepartementet å avgjøre om det vil sette av penger til å tilby vaksinen til gutter.

Få kontakt med gutta

Landsrådet for helsesøstre er positive til HPV-vaksiner for gutter. Riktignok frykter de at kan gå ut over andre oppgaver helsesøstrene har, ettersom det i mange kommuner er mangel på helsesøstre.

Men det gir også en mulighet til å få kontakt med gutter på sjuende trinn.

– Dette kan bli et unikt møtepunkt med tanke på at de skal over i ungdomsskolen året etter, påpeker helsesøstrene i en uttalelse til prioriteringsrådet.

Samtidig med å gi informasjon om HPV-vaksinen, kan helsesøster også ta opp seksuell orientering og forebygging av hiv. De mener det også kan gi økt oppmerksomhet om helse og forebygging hos guttene.

Les også

  1. Vi sjekker: Er russetiden helsefarlig?

  2. Hjernehinnebetennelse: Gratis vaksine til noen få

Les mer om

  1. Oslo
  2. Folkehelseinstituttet
  3. HPV-virus
  4. Helse
  5. Folkesykdommer