Norge

TV 2 kalte inn til allmøte etter avsløringer om sex-trakassering

Sportssjef Vegard Jansen Hagen har full tillit hos TV 2-sjef Olav Sandnes. De ansatte i Bergen reagerte med full applaus.

TV 2-SJEF: Olav Sandnes kaller inn til allmøte torsdag. Foto: Paul S. Amundsen (ARKIV)

 • Per Lindberg
  Bergens Tidende
 • Frank Johnsen
  Bergens Tidende

Det ble kjent på et allmøte ved 13-tiden torsdag. Møtet kom i stand etter siste dagers avsløringer om seksuell trakassering i kanalens sportsredaksjon opp gjennom årene.

BT er kjent med at sportssjef Vegard Jansen Hagen blir sittende i stillingen. Han har vært presset de siste dagene etter at han innrømmet at han unnlot å gripe inn i en sak der en medarbeider varslet om at hun var blitt seksuelt trakassert av en kollega.

Onsdag morgen ble meldingen om allmøtet lagt ut på kanalens intranettsider. Det var DN som først meldte dette.

«Hei», skriver TV 2-sjef Olav Sandnes og informerer om at det blir allmøte klokken 13.00.

I tillegg til Sandnes stilte organisasjons- og kommunikasjonsdirektør SarahWilland, nyhetssjef Karianne Solbrække og sportssjef Vegard Jansen Hagen på møtene i Oslo og Bergen.

Flere har stilt spørsmål ved om Vegard Jansen Hagen ville fortsette i stillingen, og de ansatte i TV 2 fikk altså klar beskjed fra Olav Sandnes. Hagen har full tillit.

Onsdag informerte TV 2-ledelsen hva de skal gjøre og hvor de står. Sandnes skriver på intranettsidene at man vil åpne opp for spørsmål fra de ansatte.

– Delvis løgnaktig

I VG onsdag uttalte Rune Indrøy at Hagen har fremstilt sin håndtering av trakasseringssaken feil, ifølge NTB.

– Jeg reagerer meget sterkt på den fremstillingen Hagen nå gir. Den er delvis løgnaktig. Fra kvinnens side ble all informasjon gitt i det første møtet med Hagen, også om episoden inne i TV 2-lokalene, sa Indrøy til VG onsdag.

Episoden i TV 2-lokalene handler om en mannlig sportsprofil som skal ha kneppet opp buksen og deretter forsøkt å presse kvinnens hode ned mot underlivet sitt.

Hagen: Kunne vært unngått

Indrøy sier informasjonen ble gjentatt i to andre møter.

– Hagen fremstiller dette feil. Episoden i TV 2-huset og flere andre episoder knyttet til samme mann ble fortalt om allerede i det første møtet med Hagen, sier hun, ifølge VG.

– Jeg står ved min uforbeholdne unnskyldning til medarbeiderne som led overlast i denne perioden. Det er helt korrekt at jeg hadde nok informasjon til å handle tidligere enn jeg gjorde i én av sakene vi dessverre har hatt i TV 2. Det har gitt konsekvenser for andre mennesker som kunne vært unngått, svarer Hagen.

Sextrakasseringer er fokus i mange norske mediebedrifter om dagen. De store bedriftene innrømmer at de har hatt tilfeller av dette.

Ikke enig

Tidligere administrasjonssjef i TV 2, Kathrine Martinsen, har en annen oppfatning enn Indrøy. Hun hadde personalansvar i sportsavdelingen i månedene før sportsprofilen sluttet i kanalen.

– Slik jeg kjenner saken satt ikke Hagen på all informasjon fra alle involverte, som til slutt gjorde at arbeidsforholdet resolutt ble avsluttet. Den informasjonen kom først på bordet etter jeg hadde snakket med mange av de involverte. Det er umulig for meg å vite hva som ble sagt på tomannshånd mellom Vegard og den berørte kvinnen. Dette skjedde før jeg begynte å jobbe der. Som sportsredaktøren også har vært tydelig på, så visste han nok til at han burde tatt grep tidligere. Derfor er det prisverdig og nødvendig at han tar ansvar og sier unnskyld, sier hun.

Kommunikasjonsdirektør Sarah C.J. Willand i TV 2 mener saken er mer sammensatt.

– Som ansvarlig arbeidsgiver kan vi ikke kommentere enkeltsaker. I denne konkrete saken er det likevel viktig å si at den er mer sammensatt enn det som kommer fram av dekningen til nå. Det fratar likevel ikke Vegard Jansen Hagen et ansvar, han skulle reagert tidligere, og som en konsekvens av det har flere måtte lide.

VG-redaktør: Vi sviktet

I en leder i VG tar sjefredaktør Gard Steiro til orde for at flere medier har grunn til å ta et oppgjør med seg selv når det gjelder ukultur, forsømmelser og seksuell trakassering.

«I VG har det siden år 2000 vært flere tilfeller av seksuell trakassering. Mange av sakene ble riktig håndtert av ledelsen. Det er blitt gitt skriftlige advarsler, noen ganske få har mistet jobben», skriver Steiro.

Han skriver videre at det fins eksempler fra VG-ledelsen, og at det tok for lang tid før noe skjedde.

«Vi sviktet rett og slett da det gjaldt som mest. Og det var kvinnene som betalte prisen. En høy pris.», står det i lederen.

«Ofrene fortjener en beklagelse. Den gir jeg her og nå på vegne av VG: unnskyld.»

Les også

 1. Tidligere TV 2-ansatte om trakassering: – Medarbeidere kom gråtende inn på kontoret

 2. «Han befalte meg å holde i kjønnsorganet hans mens han tisset». Nær 600 svenske skuespillere: Vi har fått nok av seksuell vold.

Les mer om

 1. TV 2
 2. Seksuell trakassering
 3. Gard Steiro