Nytt ulvekull observert i Elverum

For første gang på å syv år er det observert et nytt ulvekull, bestående av tre hvalper, i Kynnareviret på Elverum.

To av de tre ulvehvalpene som ble observert i Elverum kommune 18. juli. Foto: Terje Håheim / NTB scanpix
  • NTB

Statens naturoppsyn (SNO) fikk melding om observasjonen av tre ulvehvalper ved en skogsbilvei 18. juli i Elverum kommune, skriver Miljødirektoratet.

Ulvekullet ble observert innenfor området som brukes av ulveparet i Kynnareviret. Det har vært registrert ulv i dette området hver vinter siden 2004, men det har ikke vært registrert ulvekull her på syv år.

Les også

Tør ikke slippe sauen på beite før det er garantert ulvefritt. Den garantien kan ingen gi.

Det ble registrert ulvekull i reviret i 2008/2009 til 2010/2011 da tispa gikk sammen med en immigrert finsk-russisk hannulv. Året etter tok en ny hann over, og denne har gått sammen med tispa siden. En ny tispe ble registrert i reviret i 2015/2016. Det er ennå uklart hvem som er opphavet til ulvekullet som nå er observert i Hedmark, opplyser direktoratet.

– Svar på opphavet får vi først når Rovdata får analysert DNA fra hvalpene, sier Lars Olav Lund, fungerende seksjonsleder i Statens naturoppsyn.

Les også

Rovdyrforsker: Ulv er ikke ufarlig

Under Rovdatas overvåking av ulv i vinter ble det påvist 105–112 ulver innenfor landets grenser. Det er en økning på rundt 19 prosent siden i fjor. 54–56 av ulvene hadde et helnorsk tilhold, mens 51–65 hadde grenserevir. I vinter ble det dokumentert fire helnorske ulvekull i Norge og syv på riksgrensen mellom Sverige og Norge.