Norge

Tankbil med syv tonn propan lekker – E134 helt stengt

E 134 i Hjartdal i Telemark er helt stengt og åpner trolig ikke før mandag etter at en tankbil med propan veltet lørdag kveld. Det lekker propan og det er en sikkerhetssone på 300 meter rundt ulykkesstedet.

  • Hans O. Torgersen
    Journalist
  • NTB

Politiet fikk melding om ulykken klokken 20.21 lørdag. Ulykkesstedet er to-tre kilometer vest for Sauland sentrum, i det man kaller Grisesvingen og Tomatsvingen, melder politiets operasjonssentral i Telemark på Twitter.

– En familie på fire og en hund er evakuert, melder Sør-Øst politidistrikt på Twitter. Ellers bor det svært få mennesker i nærheten av ulykkesstedet.

«Det lekker fra to hull i utvendige rør bak på tankbilen som er lastet med 7 tonn propan», skriver politiet.

– Det er uklart om det er hull på selve tanken, sier operasjonsleder Vidar Aaltvedt i Sør-Øst politidistrikt til NTB. Det er ingen umiddelbar brannfare, men gassen er brennbar. Brannvesenet jobber på stedet, skriver NTB.

Lastes over på ny bil

Firmaet som eier tankbilen har sendt en tom tankbil for å forsøke å laste propanen over på den, melder politiet. Den nye tankbilen er langt unna og vil bruke to timer før den er fremme på ulykkesstedet.

Omlastingen av propanen vil trolig ta så lang tid at E 134 trolig ikke åpnes igjen før mandag. Veivesenet forteller på Twitter hvordan man kan komme seg forbi ulykkesstedet:

Politiet forteller på Twitter at Mattilsynet er varslet fordi propanen lekker ut i en elven Hjartdøla. Langs elven beiter det dyr og Mattilsynet vil varsle bøndene.

Propan tyngre enn luft og vil derfor legge seg langs bakken. Den er fargeløs og ren propan er nærmest luktfri, men av sikkerhetsgrunner tilsetter man et luktstoff som gjør at den lukter som råtne egg, ifølge en artikkel i Brannmannen.

Les mer om

  1. Ulykker
  2. E134