Norge

Mette-Marit svarer gutten med hiv: - Jeg synes det er trist og urettferdig at voksnes uvitenhet går ut over deg

Kronprinsesse Mette-Marit har lest saken om gutten fra Østlandet som ikke har fortalt venner og lærere at han er hiv-positiv. Hun forstår valget han og foreldrene har tatt.

Kronprinsesse Mette-Marit bruker mye tid på å informere om hiv og aids. Foto: Berit Roald, NTB Scanpix

 • Tine Dommerud
  Journalist

På spørsmålet om hvordan kronprinsessen ville reagere på at barna hennes gikk i klasse med eller blir venn med en hiv-positiv jente eller gutt svarer Mette-Marit spontant:

— Det er selvfølgelig helt uproblematisk om et av barna mine ble venn med et hiv-positivt barn. Det er hvordan man er som menneske som bestemmer hva slags venn man er.

Kongefamilien kommenterer sjelden enkeltsaker i pressen. Aftenposten sendte hele saken til Slottet og spurte om kronprinsessen kunne si noe til gutten og hans familie.

Da kronprinsesse Mette-Marit hadde lest saken om gutten som lever med hiv-diagnosen i skjul, sa hun ja til å si noe til gutten og hans foreldre.

 • LES OGSÅ: Hiv-positive under behandling smitter ikke
  Kronprinsessen forstår foreldrenes valg om at foreldrene velger å holde dette hemmelig. Hun er selv mamma til tre barn, Marius (18), prinsesse Ingrid Aleksandra (11) og prins Sverre Magnus (snart 10).

Kronprinsessen: Du har ikke noe å skjule

— Jeg synes det er trist og urettferdig at voksnes uvitenhet går ut over deg. Du har ikke noe å skamme deg over og ingenting å skjule, sier kronprinsessen til den adopterte gutten.

- Hvordan ville du reagert om et av barna dine ble venn med et barn eller ungdom som er hiv-positiv?

— Det ville selvfølgelig være helt uproblematisk. Det er hvordan man er som menneske som bestemmer hva slags venn man er.

Kronprinsesse Mette-Marit har senere beskrevet møtet med hiv- og aidsrammede mødre og barn i Malawi i 2005 som et personlig vendepunkt Foto: Stein J. Bjørge (arkivbilde)

Kronprinsessens engasjement startet da kronprinsparet opprettet sitt humanitære fond i 2001. Det året mottok Røde Kors’arbeid med forebygging av hiv og aids i Mosambik støtte fra fondet.

— Vi må snakke mer om dette

Kronprinsesse Mette-Marit har senere beskrevet møtet med hiv- og aidsrammede mødre og barn i Malawi i 2005 som et personlig vendepunkt. Etter besøket følte hun en sterk forpliktelse til å jobbe videre med hiv og aids. Hun er engasjert, og ønsker at det skal bli mer åpenhet i samfunnet om hiv.

- Hva tenker du om at foreldrene til gutten har valgt å holde dette hemmelig?

— Det er dessverre forståelig at de tenker dette er den beste måten å beskytte barnet sitt på, svarer hun.

- Hvorfor er det så vanskelig å fjerne fordommene rundt hiv?

— Fordi mange fremdeles mangler kunnskap – og fordi hiv fremdeles i stor grad forbindes med mennesker som tilhører stigmatiserte grupper.

- Hva sier det om samfunnet vårt at legen råder foreldre til å holde dette hemmelig?

— At vi må snakke mer om dette slik at alle får nødvendig kunnskap.

- Hva kan vi voksne gjøre for at denne gutten ikke blir møtt med fordommer, erting fra andre barn og utestengelse?

— Vi bør erstatte fordommer med kunnskap, og dele denne kunnskapen med våre barn. Det er ingen grunn til at hiv-positive barn skal oppleve dette i dag. Det er viktig å formidle at hiv-positive i dag kan leve helt vanlige, lange liv, avslutter kronprinsessen.


Interessert i å lese mer om hiv? Prøv noen av disse sakene:

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Kronprinsessen om Skam, tabuer og sin indre apekatt

 2. KULTUR

  Kronprinsesse Mette-Marit om egen barndom: – Jeg var helt ekstremt i opprør da jeg var ung

 3. NORGE

  Kongelig kramperuss rul(l)er med russen

 4. KULTUR

  Over 4000 barn sendte inn tegninger. Tirsdag kåret Ylvis og Mette-Marit vinneren.

 5. NORGE

  Kronprinsessen tar praten om ungdom, sex og skam

 6. NORGE

  Stor stas med kongelig besøk på =Kaffe