Norge

Forsvarer: – Folk oppfører seg som en lynsjemobb

Mens 21-åringens bistandsadvokat er skuffet over dommen, frykter forsvarsadvokat lynsjestemning rundt hans klient.

– Folk oppfører seg som en lynsjemobb. De bryr seg ikke om bevisene, mener forsvarer Arne Seland. Han reagerer på bildet som er skapt av saken, der hans klient er frikjent.
  • Kristine Hellem Aanstad

Tirsdag ble tre menn frifunnet i Borgarting lagmannsrett for en gjengvoldtekt av en ung jente som skal ha skjedd i Hemsedal i mars 2014.

  • 21-åring etter at tre menn ble frifunnet for gjengvoldtekt:– Man sitter igjen med følelsen av ikke å bli trodd.

Dommen har skapt sterke reaksjoner, og det har kokt på sosiale medier det siste døgnet. Mange uttrykker sin støtte til 21-åringen og er opprørt over frifinnelsen. Også stortingspolitikere har reagert.

– Folk oppfører seg som en lynsjemobb

Advokat Arne Seland, som er forsvarer for en av mennene, mener folk bør respektere at klienten nå er erklært frikjent.

– Folk oppfører seg som en lynsjemobb. De bryr seg ikke om bevisene, men går likevel ut og dømmer disse tre guttene. Det synes jeg er skremmende.

Seland mener at bildet som blir skapt av saken i mediene, er uheldig.

– Det er bra med oppmerksomhet rundt rettsvesenet, men det er trist å se alle reaksjonene. Og da mener jeg ikke bare folk på sosiale medier, men også kommentatorer og journalister.

En av de tre mennene har ifølge Seland mottatt mange voldstrusler etter at navnene deres er spredt på sosiale medier, blant annet av kvinnen som har anklaget de tre for voldtekt.

Truslene har kommet både på SMS og på Facebook.

– Det er veldig sannsynlig at vi vil anmelde alle disse voldstruslene, sier Seland til Dagbladet.

Bistandsadvokat Elisabeth Hagen forstår at folk reagerer.

De tre mennene, som er bosatt i Oslo, må likevel betale 300.000 kroner i erstatning.

Et flertall på tre fagdommere og en lekdommer ville dømme de tre for voldtekt av jenta. Flertallet fant det også bevist ut over enhver rimelig tvil at MDMA-dosen jenta fikk i seg, var så kraftig at den kunne medført alvorlig forgiftning og død.

Men oppfatningen til tre lekdommere gjorde at det ikke ble noen domfellelse. I lagmannsretten må nemlig fem av syv dommere være enige for at tiltalte kan dømmes.

Mindretallet på tre mente mennene ikke nødvendigvis kunne forstå at 18-åringen var i en slik tilstand at hun ikke kunne motsette seg de seksuelle handlingene.

– Forstår at folk oppfatter dommen som urettferdig

Elisabeth Hagen, som er bistandsadvokaten til 21-åringen, forteller at hun og klienten er skuffet over resultatet.

– Men vi er glade for at flertallet har foretatt en grundig vurdering av sakens bevis, og at flertallet ville dømme de tre. Så må vi bare ta til etterretning at systemet er slik at et vanlig flertall ikke er tilstrekkelig for domfellelse i en slik sak.

Om de sterke reaksjonene fra folk, sier Hagen:

– Jeg forstår at folk er overrasket og at mange oppfatter dommen som urettferdig. Men det er slik straffeprosess-systemet vårt faktisk er. Det må vi bare ta til etterretning, sier bistandsadvokaten.

Bistandsadvokat i mange voldtektssaker, Trine Rjukan, frykter frifinnelsen vil føre til at flere vegrer seg for å anmelde voldtekt.

– Et signal om at man kan komme unna

– Denne frifinnelsen gir dessverre et signal om at man kan komme unna med gruppevoldtekt bare fornærmede er tilstrekkelig neddopet. Dommen vil kunne føre til at mange voldtektsofre vegrer seg for å anmelde. Det bidrar til at mørketallene i voldtektssaker blir enda større, frykter advokat Trine Rjukan, som er bistandsadvokat i mange voldtektssaker.

Hun understreker at mange opplever det stigmatiserende å bli utsatt for en voldtekt, og at å være offer for en voldtekt fortsatt er tabubelagt.

– De fleste forteller meg at det de frykter mest er ikke å bli trodd av systemet, av politiet og av retten. Når andre voldtektsofre ser en frifinnelse i en gruppevoldtekt som er så alvorlig som denne, vil de selv være redd for ikke å bli trodd, sier Rjukan.

Bistandsadvokat Elisabeth Hagen håper likevel at personer som har opplevd lignende situasjoner som 21-åringen går til politiet og anmelder forholdet.

– Jeg håper at det faktumet at klienten min står frem fører til at flere tør å anmelde slike saker. Hun har opplevd prosessen som veldig tung, men mener likevel at det var riktig av henne – selv om hun er skuffet over resultatet.

Advokat Håkon Duesund mener mediene har sett bort fra avgjørende bevis i saken.

– Grundig behandlet, og endte med frifinnelse

Håkon Duesund var forsvarer til en av de andre mennene som ble frifunnet på tirsdag.

Han tror at dersom folk hadde fått mulighet til å sette seg inn i saken, så hadde de fleste forstått at dette var en riktig frifinnelse.

– Jeg har snakket med min klient, og han er veldig fornøyd med frifinnelsen og at han endelig har fått rettferdighet, sier Duesund.

Advokaten forteller at han har lagt merke til at det i media har vært mye fokus på enkelte bevis og forklaringen til taxisjåføren, men at han ønsker å påpeke at det var en rekke andre bevis i saken som han mener er de klareste.

– Hva tenker du om all oppmerksomheten som har kommet etter frifinnelsen?

– Det er leit at det har kommet negative reaksjoner, og at alle går ut fra at dette er en feil dom. For det er det ikke. Den er grundig behandlet – to ganger i lagmannsretten, og endte med frifinnelse. Min klient har nå krav på å bli behandlet som om han ikke har gjort dette.

Hør podkasten Aftenpodden omtale blant annet denne saken i ukens utgave. Last ned i Itunes/podcastspiller, eller lytt her med et klikk:

Les mer om

  1. Voldtekt
  2. Hemsedal
  3. Sosiale medier
  4. Politiet
  5. Overgrep