Norge

Fabian Stang: «Det vil være vårt mål å fjerne eiendomsskatten»

Det borgerlige samarbeidet er rene idyllen sammenliknet med hva som venter Raymond Johansen og Ap. Det tror i alle fall Fabian Stang.

  • Christian Sørgjerd
    Christian Sørgjerd
    Journalist

Stang ut. Blåmandag for Høyre. I ordførerkontoret i Oslo rådhus er det dagen derpå for Fabian Stang. Med stor sannsynlighet takker en av Oslos mest populære ordførere gjennom tidene av etter åtte år.

I valgkampen har signalet fra Høyre vært klart: Det er lite aktuelt å samarbeide med MDG. Valgkvelden ble budskapet moderert. Likevel er både Stang og byrådsleder Stian Berger Røsland tydelige på at initiativet nå ligger hos Ap og Raymond Johansen.

— MDG er i den drømmesituasjonen at de kan avgjøre dette. Når man er på vippen, så får man mye makt. Men samtidig får de gjennom det et ansvar overfor velgerne, nå må de gjøre et valg. Det fortjener Oslo, for byen må styres. Det blir nok tøffe forhandlinger med Ap. Så er det opp til MDG å si om de er fornøyd – eller om de også vil prate med oss, sier Stang.

- I hvilken grad er det realistisk at Høyre kan samarbeide med MDG om fire år?

— MDG er til de grader kommet for å bli i norsk politikk. Og fra Høyres side er vi alltid villige til å samarbeide med dem som vil byen vel og ønsker konstruktive og realistiske løsninger, så det ser jeg ikke bort ifra.

Vil fjerne eiendomsskatten

Stang er usikker på om Høyre burde gjort noe annerledes i valgkampen i Oslo.

— Vi har faktisk gjort et av de beste valgene i vår historie. Før hadde vi jubel og kake når vi fikk 25 prosent. Nå fikk vi 32 prosent, til tross for at vi har sittet i førersetet i 18 år og er en naturlig skyteskive for det som ikke fungerer. Så jeg tror vi var der velgerne våre ønsket at vi skulle være.

- Så det tunge fokuset på eiendomsskatt var ikke feil?

— Det er klart mediene ble veldig opptatt av det, det var en spennende konfliktsituasjon. Men vi fokuserte ikke så mye på det som man skal ha det til.

- Nå er det flertall for å innføre eiendomsskatt. Er det irreversibelt?

— Når politikere får tilgang til og begynner å bruke pengene, er det ikke lett å overta byen igjen og fjerne skatten. For da er systemet blåst opp, og det er krevende å ta ned igjen.

Da Høyre for 18 år siden kom til makten i Oslo, fjernet de den daværende eiendomsskatten året etter.

— Det vil være vårt mål å fjerne eiendomsskatten etter 2019, hvis den blir innført, slår Fabian Stang fast.

— Og det valget vinner vi med et brak. Det er ofte snakk om borgerlig kaos. Men det blir peanøtter mot utfordringene Ap nå står overfor. Stakkars Raymond Johansen, som skal samarbeide med Rødt, MDG og SV samtidig, legger han til.

- Er den så annerledes fra situasjonen Høyre har vært i?

— Det er ganske stor forskjell på MDG og Rødt på den ene siden og Venstre og KrF på den andre. Jeg vet hva jeg velger.

Fabian Stang (H) inntok en lett lunsj på ordførerkontoret i går, innimellom alle intervjuene. Han fortsetter som ordfører til et alternativ er på plass, slår han fast.

— Vi har samarbeidet med Venstre, KrF og Frp i 18 år. Vi har prøvd å behandle alle våre tre venner på en skikkelig måte. Det har ført til et fantastisk borgerlig samarbeid, som har gitt forutsigbarhet for Oslo, legger Stang til. - Hvilke utfordringer mener du venter Ap og Johansen?

— På nesten alle områder har enten MDG eller Rødt eller SV et annet standpunkt enn Ap.

Stang trekker frem eiendomsskatt, skolepolitikk, privat drift av offentlige tjenester, Oslopakke 3 og E18.

— Vi vil ikke bygge om E18 for å legge forholdene til rette for én eneste ny privatbil, ombyggingen skal skje for å forbedre kollektiv-, sykkel- og gangtraseene. Så legges det opp til en del tunneler. Hvis du er imot prosjektet, kan man jo fristes til å spørre: Skulle vi latt være å bygge Operatunnelen og i stedet la trafikken gå gjennom Bjørvika? Det er slik motstanderne i praksis argumenterer. Vi i Oslo har fått Operatunnelen og mulighet til å bygge ut Bjørvika og sjølinjen, og vi ønsker at Bærum skal få mulighet til det samme i Sandvika.

Sparer rådene til en annen gang

Neste onsdag svinger Stang ordførerklubben for antagelig siste gang i bystyret. For denne gang.

- Hvis det nå blir ny ordfører i Oslo, har du noen råd til din arvtager?

— Den dagen jeg går av, da skal jeg gi gode, ærlige og forhåpentligvis nyttige råd til den som overtar. For dette er en veldig spesiell, men samtidig hyggelig jobb hvis man er flink til å møte menneskene i denne byen. Så da skal jeg være en god rådgiver – hvis noen gidder å spørre.

- Hva er hemmeligheten bak Fabian-effekten?

- Utgangspunktet er at ordføreren skal være formell og tidvis stå for seremonielle oppgaver. Forhåpentligvis har jeg klart å kombinere det med å være litt rampete og tidvis være meg selv.

- Bare tidvis vært deg selv?

— Jeg har nok vært meg selv hele tiden! Gud, så mye moro jeg har hatt.

Les også

  1. 11 ting å vite om E18

  2. Her er de heteste Ap-navnene i Raymond Johansens Oslokabal

  3. MDG lover å felle alle byråd som vil bygge ut E18

  4. Nå kommer eiendomsskatten i Oslo

  5. Vi fulgte Oslos grønne stjerneskudd gjennom valgdagen