Norge

Mor og sønn nekter straffskyld etter båldrapet i Søndre Land

Sønnen (20) og moren (44) vil begge begjære seg løslatt under torsdagens fengslingsmøter på Gjøvik. Politiet mistenker hevndrap.

Politiet fremstiller tre siktet for forsettlig drap etter at Nils Olav Bakken ble funnet drept ved en skogsbilvei i Søndre Land 3. september. Foto: Ingar Storfjell

  • Per Annar Holm
  • Hans O. Torgersen
    Journalist

De to ble pågrepet tirsdag formiddag sammen med en 35 år gammel medsiktet mann. Alle tre ble tatt i avhør, men bare yngstemann ba om å få ha forsvarer til stede under avhøret.

Det var ved 19-tiden 3. september Nils Olav Bakken ble funnet drept i et bål i skogen på Totjernsveien i Søndre Land kommune.

Etter 150 vitneavhør, teknisk og taktisk bistand fra Kripos mener politiet på Gjøvik at drapssaken nå er løst. Etterforskerne sikret seg avtrykk fra bildekk på stedet hvor liket ble funnet.

En av teoriene politiet har jobbet etter er at det skal ha vært en konflikt mellom avdøde og ett av kvinnens barn. Drapet kan ha skjedd med et bakteppe av hevn.

TV2 melder onsdag kveld at fornærmede skal ha forgrepet seg på et nært familiemedlem av to av de siktede, noe politiet avstår fra å kommentere.

Det skal også vært en relasjon mellom 44-åringen og den drapssiktede 35 år gamle mannen, som tidvis bodde sammen med hennes drapssikede sønn.

Ønsket advokat med under avhør

Sønnen på 20 var den eneste som ønsket å ha forsvarer til stede under avhør tirsdag:

– Han nekter straffskyld. Vi ble ikke ferdige med avhøret tirsdag, og vil fortsette onsdag ettermiddag, sier forsvarer Ove Herman Frang.

Også morens forsvarer Arnor B. Istad bekrefter at hans klient nekter straffskyld, men det er uklart hva mannen i 30-årene har forklart, da han måtte bytte forsvarer til advokat Per Espen Eid, Gjøvik.

– Jeg har ennå ikke fått snakket med min klient, og vet derfor heller ikke hvordan han stiller seg til spørsmålet om straffskyld, sier Eid.

Har mindreårige barn

Pågripelsene vakte oppsikt da de ble kjent på Dokka i Nordre Land kommune tirsdag. På sosiale medier gir folk uttrykk for overraskelse, og enkelte advarer mot ryktespredning og sladder.

Kvinnen har flere mindreårige barn.

Hun var aktiv i menigheten. I likhet med sine to medsiktede tilhørte hun ikke det belastede rusmiljøet avdøde tidvis vanket i.

Fengslingsmøter fredag

Politiinspektør Johan Petter Bærland ved Innlandet politidistrikt vil ikke si noe om hvilken forbindelse det er mellom de siktede og den avdøde:

– Den foreløpige obduksjonsrapporten viser at Bakken ble drept, men vi ønsker ikke om si at dette skjedde hjemme hos han, der han ble funnet, eller et annet sted, sier Bærland, som ikke vil si noe om dødsårsaken.

– Har dere funnet spor etter kontakt mellom de fire på noen av mobiltelefonene dere har tatt beslag i?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Bærland, som bekrefter at politiet vil begjære lukkede dører under torsdagens fengslingsmøter i Gjøvik tingrett.

* Vitne: Snakket med drapsoffer i Søndre Land fire timer før han ble funnet død

* Én person pågrepet etter båldrapet

* Forbipasserende fant forbrent lik, drapsalarm i Søndre Land

Les mer om

  1. Søndre Land
  2. Drap
  3. Nordre Land