Mobilspill på TV: Slik virker det. Og så bra er det (minus fire ulemper)

Vi har testet en ny kategori spillmaskiner som kan bli store blant årets tekno-julegaver. Til slutt tipser vi om noen av de beste spillene.

Den nye fjernkontrollen til Apple TV fungerer overraskende bra. Den øverste delen (til høyre her) fungerer som en styreflate som kjenner hvor du setter tommelen, og du kan også bruke den som ratt ved å vippe den fra side til side.

Både Apple og Google prøver nå å overføre suksessrike spill-apper fra mobil til TV-en. De første modellene fungerer begge overraskende bra, men Apple tar ledelsen. Konsollprodusentene må passe seg.

To sammenlignbare modeller

I rett tid til julegavehandelen har to produkter som ligner hverandre, havnet i hyllene: Nye Apple TV og Nvidia Shield Android .

0000571402_doc6idrlb74q5y1jovr6j4s-LtaVWSabZv.jpg

Begge koster rundt halvparten av en tradisjonell spillkonsoll, men tilbyr likevel mengder av rimelige spill med god kvalitet. Hvordan er det mulig?

De siste årene er mobilspill til smarttelefoner blitt ekstremt populære. Mens telefonene tidligere hadde så svak datakraft at bare svært begrensede opplevelser kunne kjøre på dem, har de aller nyeste telefonene faktisk samme grafiske ytelse som en moderne laptop.

De kan fortsatt ikke helt konkurrere med grafikken på de nyeste konsollene, men det er mer snakk om manglende polish i bildet, enn at de samme spillopplevelsene er umulige å formidle. Oppløsningen er i hvert fall god nok, og mange mobiler har faktisk samme oppløsning som 50-tommeren du har på veggen.

Derfor har både Google og Apple nå sett at mobilspill er i stand til å ta steget helt inn dit hvor den mest krevende og langvarige spillingen foregår: På TV-skjermen.

Jeg har brukt tre dager på å teste Nvidia Shield Android og nye Apple TV.

Klar, ferdig, gå: Duell! Apples fjernkontroll/håndkontroll til venstre, Googles til høyre.

Konklusjon

Slik er opplevelsen for begge modellene:

FORDELENE:

 • Du kan bruke mange av de samme spillene på mobil og TV: Har du kjøpt et spill til Ipad/Iphone, og det er tilpasset Apple TV, trenger du ikke kjøpe det flere ganger.
 • Pause: Noen av spillene har også felles lagring, sånn at du kan fortsette når du er på farten med det du begynte på i sofaen.
 • Alt er digitalt: Ingen spill trenger å ta hensyn til at fysiske butikker skal ha sin store del av inntekten.
 • Raskere nedlasting: Det går stort sett raskere enn spill du laster ned til de store konsollene.
 • Mange spill: Den lave terskelen for utviklerne gjør at mange svært kreative spill slippes på disse plattformene.
 • Nye spill: Et ras av nye spillopplevelser kommer hele tiden, og det er supert for den som stadig vil ha noe nytt.
 • Like gode: Enkelte av spillene er identiske og like gode, på disse to nye, mobilbaserte konsollene som på de store, tradisjonelle Xbox One og Playstation 4.
 • Billigere spill: App Store-modellen gjør at utviklerne selv setter prisene på spill. Derfor er spillene gjennomgående billigere enn spill til konsoll.
 • Billigere maskiner: Prisen for de mobilbaserte maskinene er rundt halvparten av en fullverdig konsoll.

ULEMPENE:

 • Avslørende storskjerm. Spill som er oversatt direkte fra mobil uten tilstrekkelig med tilpasninger, kan virke litt for enkle og banale på den store skjermen. Dette gjelder et mindretall, men gir et upolert preg til utvalget.
 • Begrenset utvalg. Om utviklerne ikke tar jobben med å spesialtilpasse titlene sine til TV, vil du ikke kunne spille dem der i det hele tatt. Foreløpig gjelder det et flertall av spillene.
 • Kvalitet og respons. Kvaliteten på grafikken og/eller responsen til knappene står fortsatt ofte noe tilbake for konsollene, selv om avstanden ikke er skrikende stor.
 • Mobilspillets natur. Den lave prisen henger ofte sammen med at spillopplevelsene er kortere, ofte noe mer overfladisk, og du går derfor gjerne raskere lei.

DERFOR SKJER DETTE NÅ:

Da Nintendo Wii kom på markedet i 2006, ble det tydelig at det finnes et enormt marked for mer tilgjengelige og lettere spillopplevelser som er rettet mot et bredere publikum enn de mer krevende TV-konsollene Playstation og Xbox.

Luften gikk ut av mainstream-ballongen etter noen få år, og ingen av de tre tradisjonelle konsollprodusentene valgte å forfølge dette markedet videre. Breddemarkedet er i stor grad overtatt av Apple og Googles mobilspill. Da Nintendo for tre år siden kom med sin nye maskin Wii U, var også den igjen rettet mot det tradisjonelle markedet av trofaste kjernespillere.

I mellomtiden har strømmebokser som den svært populære Apple TV blitt helt vanlig tilbehør under flatskjermene. Med bare litt ekstra datakraft og raske nettlinjer er disse nå i stand til å tilby fullgode spillopplevelser.

Det er derfor ikke tilfeldig at Apple TVs helt nye fjernkontroll minner mer om en håndkontroll til Wii eller en fjernkontroll til TV-en enn en håndkontroll for kjernespillere. Har du aldri holdt i en Playstation-kontroller, vil terskelen være lavere for å plukke opp denne.

Den som synes en egen, svær spillkonsoll er i meste laget å bry seg med, vil trolig også lett kunne si seg fornøyd med de mange gode, men mindre komplekse, spillene som finnes på Apple TV.

Konkurrenten Nvidia Shield, derimot, retter seg mer mot et tradisjonelt spillpublikum og kommer med en håndkontroller som faktisk er mer kompleks enn dem du i dag finner på dedikerte konsoller (men så lar den deg også styre f.eks. lydvolum).

Jeg er i tvil om det er riktig å satse på de mest krevende spillerne, fordi virkelige fans nok ønsker å investere i det aller beste og mest komplekse. Der ligger spillkonsollene foreløpig et hestehode foran de to nye mobilbaserte plattformene.

Den viktigste grunnen til at mobilspill likevel er en trussel mot de etablerte, ligger i fremtiden. Siden mobilteknologi blir oppdatert årlig og spillkonsoller bare hvert 5–7. år, kan både Apple TV og Nvidia Shield komme til å ta igjen det grafiske forspranget før Microsoft og Sony rekker å slippe nye konsoller.

Dette er nye Apple TV:

Om du allerede har en Apple TV og bare ønsker å strømme TV, er det liten grunn til å bruke 1700 kroner på denne oppgraderte boksen – som koster tre ganger så mye som den forrige utgaven (som også fortsatt er å få kjøpt).

aptv9_doc6njqc3jpcdvtn6jh9g0-6xWFvQIg2B.jpg

Den store forskjellen fra tidligere utgaver, er at nye Apple TV har fått en egen App Store, hvor du kan laste ned tusenvis av apper. Tilgangen til App Store gjør at den som er interessert i spill vil oppleve dette som en svær oppgradering. Over 1000 titler er allerede tilgjengelig.Fjernkontrollen er blitt mye mer avansert enn tidligere. Den øverste delen er berøringssensitiv, slik at den fungerer som styreflaten på en PC – under tommelen. Den har også innebyggede sensorer som gyroskop, som gjør at du kan bruke den for eksempel som et ratt.

Den lille fjernkontrollen virker overraskende godt til spill. Den kan være litt i minste laget å bruke som for eksempel ratt, men den er svært følsom og god nok til det meste.

Vil du ha en fullverdig håndkontroller, blir det 549 kroner i tillegg, takk. Til gjengjeld fungerer den første styrespaken til Apple TV (Steelseries Nimbus) svært godt. Den er helt på høyde med Xbox One-kontrolleren, som etter min mening er den beste.

Hverken Playstation, Xbox eller Nintendo pleier å ha særlig gode spill klare til lanseringer. Tatt i betraktning at kvaliteten trolig bare vil stige, virker spillutvalget svært lovende.

En stor fordel sammenlignet med konsollene, er at nedlastingstiden oftest bare er på noen sekunder – selv på store spill.

Det finnes likevel ingenting på Apple TV som kan konkurrere med konsollenes aller mest appellerende og store opplevelser, som gjerne tar deg mange titalls timer å komme gjennom (som for eksempel Bloodborne (PS4) eller Rise of the Tomb Raider (Xbox One). Men så er heller ikke de som ønsker slike intense opplevelser målgruppen for Apple TV.

Dette er Nvidia Shield:

Nvidia Shield Android er en boks som gjør mye av det samme som Apple TV, men som tar utgangspunkt i Googles mobile univers i stedet for Apples. I tillegg er boksen laget av Nvidia, som i mange år har dominert markedet for avanserte grafikkort til spill-PC-er.

aptv7_doc6njqc4wejhl12jwt36xa-9hsfix2XQy.jpg

Nvidia Shield koster omtrent det samme som Apple TV (ca. 1900,-), men da får du en ordentlig håndkontroller med på kjøpet.I tillegg til å bruke mobilspill, er Shield tilrettelagt for at du kan abonnere på spill (89 kroner måneden etter de tre første gratismånedene), samt at du kan strømme noen av de nyeste spillene over nettet. Det gir deg tilnærmet full konsollkvalitet hvis du har en kjapp og stabil internettlinje. Kablet samband anbefales. Jeg hadde litt varierende resultater, med bedre kvalitet på strømmespill på dagtid enn kveldstid. Jeg mistenker at nettet i nabolaget er mer belastet om kvelden. Uansett ble ikke spillene ubrukelige, men det var absolutt hakking som sjenerte betydelig.

Dessverre er utvalget av fullkvalitetsspill svært begrenset, både dem du kan strømme med abonnement og dem du må kjøpe. Selv om enkelte nye toppspill (som Witcher III) er tilgjengelig for kjøp, er de fleste flere år gamle. Du får hva du betaler for, også her.

Nvidia reklamerer også med at du kan strømme film i superkvaliteten 4K. Men da må du ha en splitter ny kjempeskjerm på minst 65 tommer. Jeg har ikke fått testet dette, men merker meg at Tek.no ikke fikk noen forbedret opplevelse da de testet dette med Nvidia Shield nylig.

Alt i alt er Nvidia Shield et hederlig forsøk som retter seg mer mot kjernespillere enn Apple TV gjør, men vi synes likevel Apples nyeste boks er vesentlig mer gjennomført og har bedre app-utvalg. Derfor er Apple TV vinneren av duellen vår.

Guitar Hero Live er fremtiden

Et spesielt spill viser virkelig hvorfor mobilspill har mye for seg på storskjermen. Rockegitar-spillet Guitar Hero har i høst gjort comeback, og ingen andre spill viser veien til fremtiden like godt. Akkurat som før står du på scenen og rocker løs med en forenklet plastgitar i hendene, men denne gangen er publikumsresponsen enda mer medrivende. Nå er selve gitaren videreutviklet med enda flere knapper og barré-grep. Det gir en enda sterkere følelse av at det faktisk er du som rocker.

Det mest interessante er likevel at hvis du kjøper Guitar Hero Live iOS for Apple-enheter i stedet for konsollversjonen, får du nesten nøyaktig den samme opplevelsen som på konsoll – uten konsoll.

Du kjøper en trådløs gitar og kan da enten rocke løs på Apple TV eller på en hvilken som helst Ipad eller Iphone. Mangler du Apple TV, kan du simpelthen koble en nyere Iphone til TV-en med en liten adapter og få nesten nøyaktig samme opplevelse der.

En stor fordel er at du slipper å ha med deg en Blu-ray-disk når du skal flytte deg. Så lenge du har med gitaren, kan du sitte på bussen og rocke løs – om du er skamløs nok.

Eneste forskjell vi har klart å oppdage mellom Apple— og Playstation4-versjonene, er at videoene som går i bakgrunnen har vesentlig dårligere oppløsning på mobile enheter enn på konsoller. Årsaken er at videoene må lastes ned over nettet, og det ville kostet deg betydelig mobil båndbredde om de var i full kvalitet. Det har ikke så stor betydning for opplevelsen uansett.

Dessverre ser importøren allerede ut til å ha skjønt at iOS-versjonen er å foretrekke, fordi prisen for denne versjonen ligger langt over konsollversjonen (typisk 900,- for iOS-versjonen vs. 600,- til tradisjonell konsoll)

Ny Apple TV til jul? Her er noen av de beste spillene

Det finnes allerede over 1000 ulike spill til den ferske plattformen. Vi har pløyd gjennom noen av de mest lovende og anbefaler disse:

Lumino City:

Lumino City

Hjernetrim-spill med sjeldent vakker design. Alt er veldig analogt og laget av papir. Passe vanskelige og originale oppgaver driver deg videre.

Manticore Rising:

Manticore Rising

Romskytespill som viser at Apple TV kan gjøre seg gjeldende også i spill som krever mer avansert 3D-grafikk.

Does Not Commute:

Does Not Commute

Originalt konsept hvor du skal simulere alle bilene i morgenrushet i en by. Samme øyeblikk gjenoppleves med stadig flere biler på veiene. Morsomt, utfordrende og besettende.

Peg Ballet:

Peg Ballet

Det enkle er ofte det beste, bare det er gjort bra nok. Få en ball til å falle på de riktige trepinnene. En knapp er alt du trenger, men det er vanskelig nok.

Geometry Wars 3:

Geometry Wars 3

Viser hvordan også enkelte grafisk slående og avanserte spillopplevelser kan være helt like gode på lille Apple TV som på svære konsoller. Ekstra håndkontroller anbefales.

Se vårt teknologimagasin om siste nytt innen VR.