Barnehageansatte hadde ingen mistanker mot overgriperen i Tromsø

Verken styreren eller andre ansatte i barnehagen i Tromsø hadde noen mistanke om at kollegaen over flere år forgrep seg på minst 15 barn i barnehagen.

— Det kom aldri klager på ham. Han var populær på alle måter, fortalte styreren som har jobbet sammen med tiltalte i sju og et halvt år.

Lagde seg rom

Hun kunne ikke komme på episoder som på forhånd kunne gitt et varsel om hva 30-åringen gjorde med barna han var ansatt for å ta vare på.

Men i ettertid ser styreren at tiltalte skaffet seg rom for å kunne forgripe seg på barna. Tjenestevillig tilbød han seg å ta hånd om den siste av ungene når de var på vei ut og ble kledd på.

— Når jeg ser på disse situasjonene i ettertid, tenker jeg: Der laget du deg et rom, sa styreren i sin forklaring i Nord-Troms tingrett tirsdag.

Tillitsbrudd

Barnehagestyreren er sterkt preget av det tillitsbruddet barna, foreldrene og kollegene ble utsatt for av mannen som nå er tiltalt.

— Vi må ha den tilliten til ansatte at de skal kunne være alene med ungene. Det er mange, mange anledninger i løpet av en dag der de må kunne være alene med barn. Den tilliten har han så til de grader misbrukt og ødelagt for så mange. Det gjelder langt ut over vår barnehage. Dette gjelder alle barnehager i Norge, sa styreren.

Les kommentaren:

Les også

Det falt ikke foreldrene inn at noe slikt kunne skje i den lille barnehagen i Tromsø.

Falt på plass

En assistent fortalte at hun uten å varsle, hadde reagert på kollegaens nære og intime omgang med barna. Hun så at han tydeligvis ikke hadde noen intimgrense i sin omgang med barna som nærmest konkurrerte om plass på fanget hans.

— Det var alltid noe jeg ikke klarte å sette fingeren på. Da han ble pågrepet, var det som om mange brikker falt på plass, forklarte hun i retten tirsdag.

30-åringen har i retten innrømmet å ha forgrepet seg på 15 av de 17 barna som er omfattet av tiltalen. Handlingene spenner fra gjentatt seksuell omgang til fotografering i seksualiserte situasjoner.

Liten troverdighet

Overgrepene skal alltid ha skjedd mens han var alene med barna, og ifølge tiltalen utenfor lokalene til avdelingen der han var ansatt.

— Han har ikke den største troverdigheten her. Jeg tror på barna når de forteller noe annet, sa styreren.

En tredje kvinnelig ansatt i barnehagen ble i retten spurt om noe kunne vært gjort for å hindre overgrepene.

— Det blir bare gjetning. Men jeg tror ikke det. Hvis noen ønsker å gjøre slike ting, kunne de alltid lure seg unna og få det gjort, sa førskolelæreren.

Slik jobber Aftenposten med overgrepssaker:

Les også

«Jeg håper du leser dette, at du ikke tenker «bare enda en overgrepssak» og blar forbi»

— Plager meg veldig

Etter at overgrepssaken ble kjent, har barnehagen endret flere rutiner. Det er innført pålegg om at ingen voksne skal ut på tur alene med ungene, og barnehagen gjør så godt den kan for å eliminere muligheter en pågriper kan benytte seg av. Men styreren insisterer på at det er umulig å sikre seg ved at ansatte aldri skal være alene med barn.

— Vi er nødt til å ha denne tilliten. Denne saken har vært tøff for alle i barnehagen, for ungene og foreldrene så vel som for oss ansatte. Tanken på ungene plager meg veldig. De har det ikke lett nå heller. Nå snakker de ikke lengre så mye om hva som har skjedd. Men ungene er mye mer sårbare enn de har vært. De er også sårbare på en annen måte, sa styreren.