Skal det være en brukt Nobel-medalje?

Torsdag får årets nobelprisvinnere sine medaljer. De fleste av oss har minimale håp om å klare det samme. Men har du penger, finnes det medaljer å få kjøpt.

Nobelprisen er det ypperste du kan få. Men selv om du ikke skulle være så heldig å bli nominert og priset, er det mulig å skaffe seg en glitrende medalje. En god del av dem er omsatt via åpne auksjoner – og flere vil komme.
  • Terje Avner

Svenske Alfred Bernhard Nobel kan med en viss rett sies å ha vært en eksplosiv mann. Uten skolegang, men drevet av en enorm energi ble han en fremragende kjemiker, ingeniør og oppfinner. Og han fikk altså i 1867 patent på det sprengstoffet han kalte dynamitt. Men Nobel var også en filantrop, en mann som ville menneskeheten vel, og som hadde penger til å kunne gjøre noe med det.

Fem priser, og én ekstra

Alfred Nobel døde 10. desember 1896. Året før hadde han imidlertid testamentert det meste av sin store formue til et fond. Rentene av fondet skulle brukes til fem prisbelønninger innen fysikk, kjemi, fysiologi eller medisin, litteratur, og fredsarbeid. De fire første utdeles av Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm, mens fredsprisen forvaltes av Den norske Nobelkomiteen og deles ut i Oslo.

Siden 1968 har Sveriges Riksbank også delt ut en økonomipris sammen med de opprinnelige Nobel-prisene.

Henger svært høyt

Nobelprisene er delt ut siden 1901 og henger svært høyt. Prisvinnerne er de aller ypperste innen sine profesjoner. Da sier det seg selv at det er de færreste av oss forunt å hente en slik pris, med diplom og medalje i gull.

Martin Luther King jr. fikk Nobels fredspris i 1964. Hans etterlatte diskuterer nå om de skal selge medaljen. Blir den lagt ut, forventes det en høy pris.

Likevel er muligheten der, for en god del av prisvinnernes medaljer har havnet i andres hender etter å ha blitt lagt ut på auksjoner. Akkurat nå venter auksjonsmarkedet spent på om Martin Luther Kings etterlatte blir enige, for noen av dem vil selge medaljen etter den berømte fredsprisvinneren fra 1964. I oktober erklærte tidligere president Jimmy Carter at han vil møte Kings barn på Carter-senteret i Atlanta for å få slutt på konflikten mellom dem.

  • De tre barna til borgerrettsforkjemperen må møtes i retten for å finne ut av hva de skal gjøre med farens to kjæreste eiendeler: En bibel og Nobels fredspris.

Slang med leppa, fikk rekordsum

I november ble to Nobel-medaljer solgt på auksjon i USA, men først litt om den dyreste medaljen gjennom alle tider – nemlig den som ble tildelt James D. Watsoni 1962. Han fikk prisen i medisin som en av oppdagerne av DNA-molekylets struktur. I 2007 tråkket han imidlertid grundig i salaten med et utspill om intelligens knyttet til geografisk opphav, nærmere bestemt Afrika. Han trakk seg fra sin stilling og fant et nødvendig å selge medaljen sin av økonomiske årsaker.

Men Watson skulle «vinne» medaljen sin på ny. Kjøperen, den russiske oligarken og milliardæren Alisher Usmanov, ga i desember 2014 hele 4,76 millioner dollar – nesten 40 millioner kroner – for medaljen. Og ikke nok med det; han sendte jammen medaljen tilbake til Watson også!

Fikk Watson litt ekstra for medaljen fordi han hadde markert seg så omstridt, men tydelig? Tja, hans medprisvinner Francis Crick fikk under halvparten

James D. Watson oppdaget DNA-molekylets struktur og fikk Nobelprisen i medisin. Medaljen er omsatt for nesten 40 millioner kroner.

da han solgte sin medalje i april 2012.

Medisiner-medaljer solgt nylig

Nobel-prisene deles ut i Stockholm og Oslo 10. desember. Noen kunne imidlertid hente sine gullbelagte medaljer allerede i slutten av oktober og begynnelsen av november. Det var de som da hadde punget ut med ca. 6, 4 millioner kroner og 3,6 millioner kroner for medaljene som opprinnelig ble gitt til Alan Lloyd Hodgkini 1963 og Francis Peyton Rous i 1966.

Begge medaljene ble solgt på auksjon i USA av etterlatte som nok synes det er mer verdifullt med penger i banken enn medaljer i skuffen. Og slik har det vært for endel andre etterlatte også. Siden tidlig i 2014 skal minst åtte medaljer ha vært lagt ut for salg.

James D. Watsons Nobel-medalje ble gull verdt to ganger. Han fikk den nemlig tilbake av oligarken som allerede hadde punget ut nesten 40 millioner kroner for den.

1903: Godt år, men lite verdt?I 1903 var Nobel-prisene ennå ganske ferske. Men det må likevel sies å ha vært et godt år, for da ble det priser både på Pierre og Marie Curie og ikke minst vår egen store forfatter Bjørnstjerne Bjørnson. Fredsprisen dette året gikk imidlertid til engelske William Randal Cremer for hans iherdige innsats for megling som alternativ ved åpen konflikt.

I 1985 ble medaljen hans lagt ut for salg. Men selv om fredsmedaljene henger høyt, innbrakte medaljen hans ikke mer enn 17.000 dollar, eller ca. 146.000 kroner etter gjeldende dollarkurs.

Bare én medalje er solgt for mindre enn dette, nemlig medaljen til Aristide Briand, også han fredsprisvinner. Briand, flere ganger statsminister og utenriksminister i Frankrike, mottok medaljen i 1926. Den ble videresolgt i 2008 for 13.650 dollar, eller ca. 117.000 kroner.

Fredsmedalje funnet hos pantelåneren

Men fredsprismedaljer har også solgt godt. I 1936 fikk den argentinske juristen og politikeren Carlos Saavedra Lamas Nobels fredspris etter å ha forhandlet frem ikkeangrepsavtaler mellom flere søramerikanske stater. Lamas døde i 1959. Hva som skjedde med medaljen hans i tiden etter dette, er ukjent, men i 1993 dukket den opp hos en pantelåner. Deretter skal den ha gått fra samler til samler helt til den ble lagt frem for salg på en auksjon i USA i mars 2014. Seks kjøpere fra like mange nasjoner ga bud, før den endelig havnet hos en anonym asiatisk kjøper for 1,16 millioner dollar – eller nesten 10 millioner kroner.

Solgt for nordisk forbrødring

Ikke alle salg av Nobel-medaljer er gjort for egen vinnings skyld. Danskene Niels Bohr og August Krogh, vinnere i 1922 og 1920, solgte sine medaljer i 1940 til inntekt for Finlandshjelpen – humanitær bistand som ble gitt fra andre land i Norden til Finland under vinterkrigen 1939-1940, da landet ble angrepet av Sovjetunionen. Prisen er ukjent, men det var en anonym danske som kjøpte og siden ga medaljene videre til Historisk Museum i Fredriksborg.

Ikke for enhver pris!

Den amerikanske forfatteren William Faulkner sies å ha vært en ganske pessimistisk mann. I alle fall omtales mange av romanene hans slik. Men de var likevel gode nok til at han kunne håve inn en Nobel-pris i litteratur i 1949.

William Faulkners litteraturpris ble lagt ut for salg sammen med diverse håndskrevne manus, men ble trukket igjen da de etterlatte ikke var fornøyd med den tilbudte summen.

Langt mer optimistiske var nok forfatterens etterkommere, som ville selge Nobel-medaljen i 2013. De la på litt ekstra snadder, som håndskrevne manus og diverse korrespondanse, og håpet på det beste. Forhåpninger hadde auksjonsfirmaet Sotheby´s også, og spådde en salgssum på mellom en halv og én million dollar. Men, nei – ingen budgiver ville by over 500.000 dollar for herligheten, så det hele ble trukket tilbake.

Gullmedaljen som deles ut til fredsprisvinnerne er utformet av billedhuggeren Gustav Vigeland. Den «norske» medaljen var ikke ferdig til utdelingen i 1901 og ble første gang utdelt i 1902.

Så altså – kan det friste med en Nobel-medalje, så vet du nå i alle fall om én som sikkert fortsatt glitrer i det fjerne. Og flere kommer, sikkert som banken!

Så mye er gullmedaljen verd

Nobelstiftelsen har intet forbud mot, og heller ingen regler om, videresalg av de rundt 900 medaljene de har delt ut siden startet i 1901, opplyser stiftelsens informasjonsansvarlige, Annika Pontikis, til Aftenposten. Stiftelsen har heller ingen opplysninger om hvor mange av medaljene som er solgt videre.

Den svenske Nobel-medaljen er utformet av skulptøren Erik Lindberg. Den veier ca. 200 gram og har en diameter på 66 millimeter.

De svenske og de norske medaljene er ulike, men de veier rundt 200 gram – og gullprisen tilsvarer ca. 5500 dollar – eller ca. 47.000 kroner. Med medaljene følger i år også åtte millioner svenske kroner. Kronebeløpet deles dersom det er flere vinnere.PS: Skulle noen i din familie ha blitt tildelt en av Norges aller gjeveste medaljer, St. Olavs Orden , så vit at denne kan du ikke gi bort eller selge videre. Ved ordensmottagers bortgang skal insignier returneres til Ordenskanselliet, sier statuttenes paragraf 17.