Norge

Helt gresk for meg

Kvalitetsdippen varte nesten 2000 år. Men nå er gresk vin trivelig på tungen. Spesielt de hvite supervinene fra Santorini.

De fantastiske Assyrtiko-vinene fra Santorini er en av verdens best bevarte vin- hemmeligheter. Her en flaske fra Paris Sigalas, som har vinmarkene sine på nordsiden av den smukke landsbyen Oia. Geir Salvesen

 • Geir Salvesen

Grekerne var jo opphavet til det meste. Til ord som demokrati. Teleskop. Radio. Televisjon. Alfa og Omega. Kaos. Og krise. Av ordet «krisis». Symposium. Av «symposion». Som betyr å drikke sammen. Ligge og drikke sammen og la andre gjøre arbeidet. Og det gjorde de. (Grekerne lærte faktisk italienerne å dyrke vin. Så spredte det seg vestover og nordover)

Men som vi vet ble det sakket akterut i svingene, på så mange områder. Ikke bare var gresk økonomi råtten da landet sluttet seg til Eurosamarbeidet. Men landets tidligere så eleverte mat— og vinkultur hadde skrumpet inn til karikerte retsina-viner med harpikssmak, servert av Costas på tavernaen til en dvask moussaka.

Men: Noen ville det annerledes. Det har grodd opp kvalitetsprodusenter som vil snu opp ned på det triste ryktet landet har fått som slappfisker på vin- og matområdet. En tur rundt i Athen til lokale vinsteder og topprestauranter sammen med kjentfolk to-tre år tilbake, var oppløftende. Men det er de fabelaktige hvitvinene fra øya Santorini ute i Egeerhavet, der 90 prosent av alle greske postkort trolig stammer fra, som virkelig har fått meg på kroken etter at jeg var der tidlig på 90-tallet for første gang. Og har vendt tilbake mange ganger siden. Det var en utviklet sivilisasjon der som dyrket kunst, arkitektur - og vindyrking. Før halve øya forsvant i havet for 3500 år siden. I dag gir vulkangrunnen og de spesielle druene, Assyrtiko, Athiri og Aidani, viner som gjør at mange Chablis’er kan gjemme seg i skammekroken, med god friskhet, syre og smaksdybde. Assyrtiko gir syre og krisp friskhet, Athiri og Aidani gir mer parfymerte aromaer. Ta dagens vinner. Gaia Assyrtiko Wild Ferment laget på 80 år gamle vinstokker, formet som små kranser nede på vulkangrunnen. Under 200 kroner. Og 89 poeng.

På øyene er det hvitvinene som er de beste. Inne på fastlandet er de røde variantene best. Hoveddruene til de røde er Agiorgitiko, Xinomavro, Mavrodaphne og Mandelaria.

Ulempen i Norge er at alle vinene må bestilles. Men ta en gresk aften. Og kjør toppdråpene der. I Hellas? - Costas - gi oss en Assyrtiko! Straks. Ikke noe mer Chaeos.

HVITE VINER

Karakter: 6 Hvite glass

9869201 Assyrtico by Gaia Wild Ferment 2013, Santorini, Hellas. Kr 190,-, 89 poeng

Ultra-spennende intro med streif av tang, hud og østers på duft, klar touch av sjø på smak, med nesten litt saltsmak i finish, laget på 80 år gamle vinstokker. Fabelaktig vin som er veldig mineraldrevet, også krydder i denne. Litt lime og grønne epler henger med. BU. Drikk: Nå - 2018. Temp: 8 - 10.

Karakter: 5+ Hvite

264401 Gaia Thalassitis Assyrtico 2013, Santorini, Hellas. Kr 240,-, 88 poeng

Blek på farge, svakt røykaktig på duft og smak, steiner som slås mot hverandre, grønne epler, lime og sitrus. I midtpartiet en liten fedme. Helt steintørr vin som er som en litt fet Chablis. Praktfull. God dybde, god lengde. BU. Drikk: Nå - 2018. Temp: 6 - 8.

Karakter: 6- Hvite

1264401 Thalassitis Oak Fermented 2013, Santorini, Hellas. Kr 240,-, 87 poeng

Duft av treverk og eik, også tydelig i smaken. Men nok igjen av jordsmonnspreg, streif av vanilje og gule golden delicious-epler. Også streif av rød grapefrukt. Kveite med smørsaus til denne. BU. Drikk: Nå - 2018. Temp: 8 - 10.

Karakter: 4 Hvite

1264501 Argyros Aidani 2013, Santorini, Hellas. Kr 225,-, 12,5 volumprosent, Kr 225,-, 85 poeng

Nøytral på duft, lett sydfruktig, med modne fersken og litchi, fin syre, lett, elegant, slank i stilen. Bare 12,5 volumprosent alkohol. BU. Drikk: Nå. Temp: 6 - 8.

RØDE VINER

Karakter: 6 Røde

9869001 Agiorgitiko by Gaia 2012, Nemea, Hellas. Kr 190,- 85 poeng

Nesten litt Bourgogne-smak over denne, kirsebær, litt solbær, passe snerp, elegant, saftig, transparent bærfruktighet. Lukter litt sødmefullt. Serveres litt kjølig. BU. Drikk: Nå - 2018. Temp: 14 - 16.

Karakter: 5 Røde

Gaia Agiorgitiko & Syrah 2011, Koutsi Hillside, Peloponnes. Kr 190,-, 84 poeng

Tykk solbær- og morellfruktighet, masse smak, litt solbærdrops, ganske svær i alkoholen med 14,5 volumprosent, Syrah-en slår igjennom, litt svær, men til en kraftig grillrett eller krydret lam er det bra. Spesialbestilling. Drikk: Nå. Temp: 14-16

ROSÉVIN

Karakter: 4 Rosa

1264601 Gaia Agiorgitiko Rose, Peloponnes, Hellas. Kr 175,- 82 poeng

Lys bringebærrød, aroma og smak av røde rips, syrlige bringebær. Flott friskhet. Skulle aldri trodd dette var en gresk vin. Bringebær, kirsebær og litt grapefrukt i finish. Kanskje litt kort. Men lovende vinstil. BU. Drikk: Nå. Temp: 6 - 8.

Karakter: 4 Rosa

1457001 Argyros Atlantis Rosé 2013, Argyros, Santorini. Kr 165,-, 81 poeng

Litt rødbrus, litt kirsebær, litt bringebær, litt rips. Veldig kraftig og distinkt rosé, fargen er lys bringebær, mineraler i bunnen, behagelig, sødmefull, rødbærsfruktig smak. Veldig damevin, sier smakspanelet. BU. Drikk: Nå. Temp 4 - 6.

DESSERTVIN

Karakter: 4+ Hvite

620302 Gaia Vinsanto 2012, Santorini, Hellas. Kr 275,- 86 poeng

Dessertvin laget på klassisk måte med soltørking av druer. Nesten som gamle Madeira’er og Sherry’er, tyktflytende, med rosiner og linoleum i aroma- og smaksbildet, nøtter, karamell, veldig kraftig, fet og fyldig, mangler nok litt friskhet, kanskje, men det er stilen her. BU. Drikk: Nå - 2020. Temp: 8 - 10.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Serverer denne øya Norges beste hvitvinskjøp?

 2. REISE

  Din vinguide til sommerferien

 3. A-MAGASINET

  Salvesens siste spalte

 4. A-MAGASINET

  Fem - eller var det seks? - gode vinstiler fra Toscana

 5. A-MAGASINET

  Disse vinene tar deg med til havet

 6. A-MAGASINET

  Er dette ett av Norges beste hvitvinskjøp akkurat nå?