Norge

Norway Cup åpnet med rosetog og massivt presseoppbud

EKEBERG (Aftenposten.no): Tusenvis av fotballspillere fra hele verden hedrer terror-ofrene på Ekebergsletta. Det internasjonale presseoppbudet er rekordstort.

 • Eivind Sørlie
 • Dag W. Grundseth
 • (kommentar)
 • (grafikk)

Oslo og Norge har vært førstesidestoff over hele verden den siste uken. Terrorhandlingene i Oslo og på Utøya har rystet en hel verden, men internasjonale journalister har også bemerket det norske folks reaksjon etter tragedien.

Da Norway Cup åpnet lørdag, var det med en litt annerledes stemning rundt arrangementet, enn det vanligvis er.

Fra Ekeberg Camping gikk trolig flere tusen deltagere i et blomstertog til området der minnekonserten ble holdt.

— Jeg vet ikke hvor mange som går i toget, men det er helt enormt, sa en begeistret Lucy Thoresen, som er Norway Cups pressesjef, etter at marsjen begynte kl. 17.30.

— Aldri før har vi sett en lignende åpning av Norway Cup, sa Thoresen.

Årets fotballfest ble åpnet med et blomstertog til konsertområdet, for å minne ofrene for terrorhandlingene. Foto: Dag W. Grundseth Foto: Grundseth Dag Wessel

Terrorhandlingene preger åpning

I tillegg til blomstermarsjen lørdag kveld, vil det også avholdes en minnemarkering i Bekkelaget kirke søndag formiddag.

— Cupen kommer til å få en dempet start. Men etter en minnemarkering i Bekkelaget kirke på søndag, slipper vi Norway Cup løs. Da blir det ingen demper på gleden over arrangementet, sier Thoresen.

I etterkant av terrorhandlingene var ledelsen i Norway Cup i tvil om fotballfesten burde avlyses eller ikke. Men etter å ha fått klarsignal fra politiet, ble det mandag klart at idrettsdelen av Norway Cup blir arrangert som normalt.

30.000 spillere fra 51 nasjoner er med i årets Norway Cup, som varer en uke.

Noen foreldre er redde, men det er ikke noe vi kan styre
Lucy Thoresen, Norway Cups pressesjef

«Det er vårt håp og ønske at idretten skal bidra i å lindre sorg og til å normalisere hverdagen for barn og ungdom, lokalt, nasjonalt og internasjonalt», het det i en pressemelding fra Norsk Idrettsforbund.

Flere foreldre har imidlertid valgt å holde barna hjemme fra fotballturneringen, etter forrige helgs grusomme hendelser.

— Noen foreldre er redde, men det er ikke noe vi kan styre. På grunn av dette, er noen lag gjort mindre og skal spille kamper med syv spillere på banen i stedet for elleve, sier Thoresen.

Fotballagene har også følge av flere foreldre av vanlig.

Foto: Grundseth Dag Wessel

Rekordstort presseoppbud

Etter å ha dekket den siste ukens hendelser i Oslo, har svært mange utenlandske journalister tatt turen til fotballfesten på Ekeberg.

— Det er veldig mange journalister fra internasjonale medier her, sier Thoresen.

CNN, Reuters, AFP og svenske Dagens Nyheter er bare noen av nyhetsorganisasjonene som er tilstede.

Britiske Sky News vil også sende direkte fra åpningskonserten, med simultanoversettelse av det som blir sagt fra scenen, bekrefter Thoresen.

- Vi har lagt en helsvart uke bak oss

Også uvanlig mange ministre deltok under åpningen av årets Norway Cup.

— Vi har lagt en helsvart uke bak oss, med mer ondskap enn vi noen gang kunne ha forestilt oss. Også den neste uken blir trist, når ofrene skal begraves. Veldig mange foreldre er redde og vil bare passe på ungene sine døgnet rundt, men et slik samfunn kan vi ikke ha, sa Halvorsen i sin appell under lørdagens minnekonsert på Norway Cup.

— Vi vil ha et mangfold av kulturer og religioner, som her på Norway Cup, et samfunn som terroristen ville stoppe. Dette er de første dagene i resten av våre liv etter 22. juli, fortsatte Halvorsen.

I tillegg til kunnskapsminister Kristin Halvorsen, møtte også kulturminister Anniken Huitfeldt, kirkeminister Rigmor Aasrud, arbeidsminister Hanne Bjurstrøm og forsvarsminister Grete Faremo.

 1. Les også

  Idrettens rolle

 2. Les også

  Norway Cup: Hvem, Hva Hvor?

Relevante artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Norway Cup ER faktisk størst i verden. På en måte.

 2. FOTBALL
  Publisert:

  Ti tips for et perfekt Norway Cup

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  Hva gjør verdens største fotballcup til noe helt spesielt?

 4. FOTBALL
  Publisert:

  Verdens mest lukkede land sender jentelag til Norway Cup

 5. NORGE
  Publisert:

  – Det var våre verdier som vant

 6. SPORT
  Publisert:

  Syv år, to kampanjer og et viktig møte på Bryggen. Slik har veien vært til VM i Bergen.