IT-kollaps rammet de store Oslo-sykehusene

Datasystemet ved de store Oslo-sykehusene kræsjet torsdag morgen.

Rikshospitalet, Radiumhospitalet og Ullevål sykehus ble rammet av IT-kollapsen. FOTO: SCANPIX/AFTENPOSTEN

Tre av de fire store sykehusene som er del av Oslo universitetssykehus, Radiumhospitalet, Rikshospitalet og Ullevål, har torsdag vært rammet av omfattende dataproblemer.

IT-systemene ved sykehusene kollapset rundt klokken 07.30 i dag morges, og rammet blant annet journalsystemet. I flere timer måtte sykehuspersonellet bruke manuelle rutiner.

Nødstrømtest

— Vi har en utfordring vi jobber med. Foreløpig vet vi ikke om det dreier seg om en enkeltsak, eller om det er mer omfattende, opplyses det på pressetelefonen ved Oslo universitetssykehus klokken 10.15.

Litt over klokken 12 forteller avdelingsoverlege ved akuttmottaket Rune Rimstad at alle pasientrelevante systemer er oppe og går igjen.

— Halv åtte i dag kjørte vi en nødstrømstest som vi gjør hver måned. Da var det noe i nødstrømmen som feilet. Dette førte til at systemet måtte restartes, og det tar noen timer å få alt opp å gå igjen, forteller Rimstad til Aftenposten.no.

- Plunder og heft

- Mitt fokus er de pasientrelevante systemene, og de er oppe og går.

Rimstad sier at nedetiden ikke skal ha hatt noen konsekvenser for pasientene ved sykehusene.

— Det vil alltid være plunder og heft når vi må gå over til manuelle rutiner. Det blir tyngre å jobbe for de ansatte, forteller Rimstad.

- Så dette har ikke gått ut over pasientsikkerheten?

— Det er alltid en viss kvalitetsrisiko ved at man ikke har tilgang på journalen, men det er veldig sjelden at det får noen konsekvenser. Vi har denne typen nedetid også ved planlag vedlikehold, og jeg har ingen informasjon om at det har ført til konsekvenser tidligere.

Ikke første gang

Det er fremdeles noe problemer med datasystemene til administrasjonen og i forskningsavdelingen, men dette blir ordnet opp i fortløpende.

Også 3.mars i år hadde Oslo universitetssykehus problemer med datasystemet. En planlagt strømstans førte til at journalsystemet falt ut, og det var en periode full stopp i behandlingen av pasienter som følge av dataproblemene.