Norge

Berørte ber aktor om ikke å anke

 • Marie Melgård
 • Hans O. Torgersen
 • Andreas Bakke Foss
 • Henning Carr Ekroll
 • June Westerveld
 • Wenche Fuglehaug

Eivind Dahl Thoresen ble skadet i Regjeringskvartalet. CARL MARTIN NORDBY

Båthelt Bjørn Kasper Ilhaug håper aktoratet ikke anker dommen mot Behring Breivik. NTB SCANPIX

 • Vi håper vi slippe en ankesak, sier Eivind Dahl Thoresen, som ble hardt skadet i Regjeringskvartalet.

— Jeg har sagt til meg selv at det ikke betyr så mye hva han blir dømt til, men innerst inne er jeg glad og lettet for at han blir dømt tilregnelig. Først og fremst fordi vi forhåpentlig slipper en ankesak, sier Eivind Dahl Thoresen.

Thoresen er jusstudenten som befant seg bare noen meter fra bomben like før den gikk av, og som er avbildet midt i flammehavet på overvåkningsskameraene. Etter fem operasjoner er livet endelig tilbake til normalt, men Thoresen synes det er vanskelig å gå videre så lenge saken fortsetter å gå.

- Blir det ikke ankesak, kan vi sette et endelig punktum. Da blir det enklere for meg og mange andre å legge dette bak oss. For mange er det nok også godt at han symbolsk blir straffet for sine handlinger.

Thoresen sier han hadde regnet med at Behring Breivik skulle bli dømt utilregnelig, og at han ble overrasket da resultatet av dommen ble lest opp. Pårørende, overlevende, advokater og andre aktører sier alle til Aftenposten at de er fornøyd med rettens konklusjon om at Anders Behring Breivik er tilregnelig og skal dømmes til 21 års forvaring.

FS00041846.jpg Karlsen, Anette/NTB scanpix

— Nå håper jeg at aktoratet respekterer dette og ikke anker. Jeg tror statsadvokaten får større gevinst ved å la saken ligge, sier båthelt Bjørn Kasper Ihaug.- Jeg er lettet, men følelsesmessig går dette inn på meg. Jeg har stor empati med dem som mistet noen i fjor. Jeg er glad dommen er enstemmig, det gir oss mulighet til å gå videre. Jeg synes også dommen samsvarer med folkeoppfatningen av hva som skulle skje, sier han.

Han sier han er glad for dommen, men at han ikke orker å høre begrunnelsen.

— Jeg har så mye uro i kroppen med alt som har skjedd. Jeg tar opp det opp og vil lese og se det hele i ro og mak når jeg kommer hjem.

Modige dommere

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen sier at hun synes dommerne har vært modige:

Mette Yvonne Larsen mener dommerne har vært modige. NTB SCANPIX

— Dette er rettferdig, rett og slett, sier bistandsadvokat Larsen. - Tror du punktum er satt for saken nå?

— Jeg håper virkelig det. Vi har hørt at Behring Breivik ikke ville anke dersom utfallet ble dette, og jeg håper at også påtalemyndigheten godtar dommen. Det vil bli tungt å leve med en anke, så jeg håper de avgjør det fort.

- Tenkte det var en mulighet

Aktoratet har møtt pressen etter at konklusjonen var klar, men hverken Svein Holden eller Inga Bejer Engh ønsker å kommentere dommerens avgjørelse inngående før pressekonferansen senere i ettermiddag.

Men til pressefolk i sal 250 kom Bejer Engh med følgende korte uttalelse:

— Jeg tenkte at det er var en mulighet for at de kom frem til dette. De har tydeligvis vurdert det annerledes enn oss, sier Engh.

- Lettelse

Ali Esbati var på Utøya i fjor og overlevde. Hans samboer, Marte Michlet, er flere ganger under rettssaken blitt nevnt av Behring Breivik som en fiende som burde drepes.

— Jeg synes dommen ble riktig, og personlig er jeg lettet. Det har ikke vært det viktigste, det som skjer i dag, men i den grad det har spilt noen rolle, har jeg tenkt at en dom på utilregnelighet ville vært vanskelig å forstå, sier han.

Ali Esbati sier han er lettet over dommen. Hans O. Torgersen

Utøya-overlevende Bjørn Ihler sier til Aftenposten.no at han synes det er godt at dommen endelig er avsagt:

— Det er godt å vite hva resultatet ble. Det gjør det lettere for oss fremover. Istedenfor å se på terrorangrepet som en handling av en psykisk syk, kan vi se det i sammenheng med høyreekstremisme – og vi kan ta diskusjonen om disse miljøene, sier han.

Utøya-overlevende Adrian Pracon, som også har skrevet bok om 22. juli, håper Behring Breivik holder sitt løfte om ikke å anke.

- Først da kan vi blir ferdig med saken og gå videre til neste kapittel. Alt i alt er dette en lettelse og det beste alternativet for oss alle. Flertallet ønsket tilregnelighet og forvaring, og det har de fått, sier Pracon.

Tore Sinding Bekkedal (24) overlevde Utøya-massakeren ved å gjemme seg på toalettet i Kafébygget.

— Jeg er glad og tilfreds, men ikke fordi jeg føler noe behov for hevn. Jeg mener bare at dommen er riktig juridisk begrunnet, og det er det viktigste for meg, sier Sindig Bekkedal.

AUF-eren fra Oslo møtte et hav av norske og internasjonale journalister og fotografer da han i formiddag kom til Oslo tingrett for å høre dommer Wenche Elizabeth Arntzen lese kjennelsen.

-Jeg opplever at dommen plasserer et ansvar hos gjerningsmannen og det er bra at de grusomme handlingene han utførte ikke kan avfeies som en gal manns verk, sier Tore Sinding Bekkedal.

Han tror ikke dommen nødvendigvis vil bli et 22.juli-punktum for ham.

— Sorgen og savnet etter de som døde vil jeg alltid ha med meg, sier Tore Sinding Bekkedal.

- Uvanlige blir vanlig

Men ikke alle er entydig glad for dommen. Bistandsadvokat Hege Salomonsen sier hennes klienter er delt i synet.

— Jeg har ikke diskutert dommen med mine klienter ennå, men de har ulikt syn. Endel synes det er positivt, andre håpet på et annet utfall.

Rettspsykolog Pål Grøndahl har tidligere forsvart synet til de to første sakkyndige, Synne Sørheim og Torgeir Husby, som konkluderte med at Behring Breivik var utilregnelig og psykotisk.

— Jeg er ikke overrasket over dommen. Men som sakkyndig i saker hvor det er heftet tvil til spørsmål om tilregnelighet, pleier man å se dommen gå i favør av psykose og utilregnelighet. Men denne saken har vist at det uvanlige blir det vanlige. Jeg håper det er satt strek i saken nå.

— Hva tror du Sørheim og Husby tenker om utfallet?’

— Det vil ikke jeg spekulere rundt. Prinsipielt kan jeg si at de og vi er profesjonelle og kjenner spillets regler. Men jeg tenker på det Husby forklarte i retten om at sakens gang har vært slitsom, sier Grøndahl til Aftenposten.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. 22. juli

Relevante artikler

 1. LEDER

  Aftenposten mener: Terroristens menneskeverd respekteres.

 2. NORGE

  Terroristen bak 22.juli-angrepene ber om å bli prøveløslatt

 3. POLITIKK

  AUF-lederen: «Et ynkelig forsøk fra barnemorderen»

 4. NORGE

  Flyforbud under Behring Breivik-saken

 5. NORGE

  18-åring dømt til 11 års forvaring for Varhaug-drapet

 6. KOMMENTAR

  Dommen ble som ventet. Det kunne ikke bli noe annet enn 21 års forvaring for Philip Manshaus.