Norge

Minidokumentar om Benjamin-drapet og jakten på gjerningsmennene

Politibetjentene ivret etter å ta Benjamin Hermansens drapsmenn. Det er ti år siden drapet, og den fire timer lange jakten på nynazistene ser du i vår minidokumentar.

  • Astrid Hexeberg
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

I dag er det ti år siden Benjamin Hermansen ble knivstukket og drept på Holmlia i Oslo. Bare 15 år gammel ble han angrepet av nynazister som knivstakk han i ryggen, brystet og armen.

Drude Fogh var operativ uteleder den dagen Benjamin mistet livet. Det er ti år siden drapet, men minnene om jakten på de som sto bak, er klare som glass.

Se minidokumentaren øverst med intervju av operativ uteleder og en av Benjamins mange venner.

Etset i minnet

— Benjamin-saken, det er en av de sakene jeg vil huske, og det er flere grunner til det, sier Fogh.

- Det er jo selve handlingen, men ikke minst at det var en utrolig vellykket politiaksjon. Det er jo ikke alltid vi lykkes.

Benjamin Hermansen var en gutt med godt humør. FOTO: BENJAMINS MINNEFOND.

Det er like før midtatt 26. januar 2001. Benjamin og kameraten Hadi Ghalegolabi er utenfor butikksenteret på Åsgården. Det er vintervær med mye snø og det er kaldt.

Plutselig dukker det opp en bil med de tre nynazistene Veronica Andreassen (17), Joe Erling Jahr (19) og Ole Nicolai Kvisler (21). Benjamin og kameraten forstår fort at noe er galt, og de begynner å løpe, hver sin vei.

Jahr og Kvisler løper etter. Benjamin hopper over et gjerde, men blir tatt igjen og påført de dødelige stikkene. Han klarer å løpe noen meter før han segner om. Hadi kommer seg unna og berger livet.

— Melding om knivstikking på Holmlia gikk ut på politiets samband, og da var jeg og min kollega på Sentrum politistasjon på en parole før vi begynte nattevakt, sier Fogh. Hun hadde vært operativ uteleder i fire år.

— Da vi fikk melding gikk vi ut i bilen og kjørte til Holmlia. Underveis kom det meldinger om at pulsen ble svakere og før vi kom dit ble det verifisert at Benjamin var død.

Tidligere operativ uteleder Drude Fogh. FOTO: ASTRID HEXEBERG

Da de ankom åstedet innerst i en blindvei møtte de en ambulanse, noen vitner og Benjamin som lå på bakken med et pledd over seg.— Ved siden av sto hans mor og det er klart at det var et utrolig sterkt bilde, sier Fogh.

Sirklet inn en blokkleilighet

Politiet sperret av området vidt, så de skulle få arbeide i fred. En intens jakt på gjerningsmennene/kvinnene startet.

- Jeg kan sammenligne litt med det jegerinstinktet. Det er en så grusom handling, og alle mennesker har en utrolig sterk vilje etter å ta de som står bak sånne ting, sier Fogh.

— Det var ingen problemer med å få de ressursene man trengte. Folk var så tjenestevillige at det var nesten så vi måtte holde litt tilbake for å legge nye, taktiske ting i dette her.

Folk var så tjenestevillige at det var nesten så vi måtte holde litt tilbake.
Drude Fogh, operativ uteleder

Det var få spor å gå etter, men ett viser seg å være avgjørende. Etter fire timer står politiet klare til å storme den aktuelle leiligheten. Det som møter dem på andre siden av døra, er full fest med øl og flagg med hakekors på bordet.

Se minidokumentaren i vinduet øverst hvor Fogh forteller om jakten på gjerningsmennene. Og møt Rim, Benjamins venn.

Pulveriserte miljøet

Jahr var aldri i leiligheten etter drapet, men flyktet og ble pågrepet på et senere tidspunkt på vei til Danmark. Veronica Andreassen som satt i bilen med de to andre fikk tre år i fengsel og har for lengst sonet ferdig. Joe Erling Jahr fikk etter anken i Lagmannsretten 18 års fengsel og Ole Nicolai Kvisler fikk 17, to år mer hver enn i den opprinnelige dommen.

Fogh forteller om et utagerende miljø med knvistikking og ville fester blant nynazistene i tiden før drapet. Men det skjedde noe da gjerningsmennene ble tatt.

- Vi fikk jo på en måte pulverisert det miljøet rundt nynazister den gangen, sier Fogh.

— Det har vært veldig rolig i ettertid.

- En lettelse i kroppen

Ole Nicolai Kvisler fikk 17 års fengsel. FOTO: SCANPIX

Hun er svært fornøyd med den innsatsen politiet gjorde denne dagen. - Jeg hadde en lettelse i kroppen om at, jo, vi tok dem. Vi tok dem.

— Hadde du trodd at dette kunne skje i Norge?

— Det var både ventet og uventet, sier Fogh.

— Men det skapte i hvert fall veldig samfunnsdebatt og godt er jo det. Det er en trist sak, men det er jo kommet kanskje noe positivt i ettertid, fått folk til å tenke.

Sjokk for vennene

Drapet på Benjamin kom som et sjokk på hans store omgangskrets.

— Alle var helt fra seg, sier Rim Ghebremariam (25). Hun gikk på samme skole som Benjamin og de tok ofte følge til skolen.

— Benjamin var en utrolig morsom person, han var så god, han hadde evnen til å få hvem som helst i godt humør. Jeg hadde en litt vanskelig periode rundt den tiden, men han hadde evnen til å få meg til å le veldig mye. Han var bare kjempegod, inkluderende, han fikk med seg alle sammen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

En minnestein ble reist til ære for Benjamin i 2003. FOTO: ASTRID HEXEBERG

For å hedre sin kamerat, plasserte vennene en stor stein på stedet han døde. Steinen ble ofte flyttet på fordi den var i veien for bussen, men kameratene la den alltid på plass igjen. Nesten to år etter drapet, ble istedet en minnestatue til ære for Benjamin reist. "Glem ikke," står det på den.

Hvorfor er det viktig å ikke glemme det som skjedde med Benjamin?

— For meg symboliserer han en person som mistet retten til å skape sitt eget liv og mistet retten til å delta i verden, sier Rim.

- Det ble fratatt han, urettferdig, på grunn av noe som er helt irrelevant.

Nytt fakkeltog

Noen dager etter at Benjamin ble drept, gikk over 40 000 mennesker i fakkeltog for å vise sin avsky mot drapet og mot rasisme.

Onsdag kveld arrangerer Benjamins minnefond og ungdom fra Holmlia et nytt fakkeltog som skal gå samme rute som for ti år siden, fra Youngstorget til Universitetsplassen. Statsminister Jens Stoltenberg og tidligere biskop Gunnar Stålsett holder begge appell, i tillegg til venner av Benjamin.

Møt Rim i minidokumentaren i vinduet øverst.

Les også

  1. - Vi vil ha et samfunn hvor det er plass til alle

  2. 10 år siden Benjamin ble drept