Norge

- Vi må bli litt flaue over eget selvbilde

Helseminister Bent Høie er svært bekymret over nordmenns aktivitetsnivå. – Det må bli typisk norsk å gå på tur igjen, sier han.

- Vi må få frem den nasjonale stoltheten. Det må bli typisk norsk å gå på tur igjen, sier han, og legger ikke kjul på at han er bekymret over aktivitetsnivået. Schrøder, Tor Erik

 • Hilde Lundgaard

Helseministeren er svært godt kjent med de dystre tallene Aftenposten presenterte lørdag: Vi tror vi er fysisk aktive. Men når vi faktisk blir målt oppfyller åtte av ti ikke anbefalingene om 30 minutters aktivitet daglig.

— Det bekymrer meg veldig. Ikke minst når vi vet at vi kommer til å leve betydelig lengre fremover, sier Høie, og viser til at dagens inaktive unge og voksne vil ha et langt dårligere helsemessig fundament enn de som er gamle i dag.

— Dermed risikerer de en mye dårligere livskvalitet i de ekstra årene, sier Høie, som frykter store belastninger både for den enkelte og helsevesenet.

- Er vi rett og slett slappe?

— Ja. Eller kanskje har vi ikke vært flinke nok til å få frem hvor lite det er som skal til. At du ikke må løfte vekter eller løpe maraton. Å gå kveldsturen eller ta trappene har også en stor effekt.

- Men dette har da vært kommunisert ganske grundig?

— Jeg er ikke så sikker på at det er det etterlatte inntrykket. Mange tror at det er en total omlegging av livet som skal til.

Må ta ansvar selv

Høie er klar på at selv om samfunnet må legge til rette for fysisk aktivitet må det være et individuelt ansvar å benytte mulighetene og sørge for å bevege seg.

- Og hvilket ansvar tar din regjering?

— Vi driver nå kampanjenDine 30, der vi håper å gjøre en halvtime aktivitet like kjent som fem om dagen. Så skjer det mye bra i kommunene, selv om det er store forskjeller. Jeg har veldig tro på det enkle friluftslivet og er glad for at DNT har kommet seg ned fra fjellet og inn i byer og tettsteder, sier Høie, som også viser til at bevilgningene til friluftsliv er økt i statsbudsjettet.

LES OGSÅ:

Les også

Denne dingsen avslørernordmenns treningsbløff

Ikke daglig gymtime

Forslaget om en times fysisk aktivitet i skolen, som har vært fremmet fra en rekke fagmiljøer, er derimot ikke fulgt opp.

Høie viser i stedet til det nyåpnetesenteret for mat, helse og fysisk aktivitet i Bergen, som skal spre kunnskap til skolene om muligheter og gode prosjekter.

— Vi jobber også videre med Kunnskapsdepartementet for å øke den fysiske aktiviteten i skolen. Samtidig må vi tydeliggjøre foreldrenes ansvar. Fysisk aktivitet kan ikke bare foregå i skoletiden mens elevene sitter stille foran skjermene resten av tiden, sier han og oppfordrer foreldre til å begrense barnas skjermbruk. Og slutte å kjøre dem til skole og aktiviteter og heller la dem gå eller sykle.

— Så må selvsagt også de voksne være forbilder. Å gå på tur sammen og snakke er noe av det beste man kan gjøre, også for den psykiske helsen, sier han og har klokkertro på turgrupper i regi av frivillige organisasjoner.

— Det er glimrende for å gi dem som trenger det et puff.

Flaue over selvbildet

De neste månedene skal 5000 nordmenn utstyrt med aktivitetsmålere gi svaret på om vi er blitt mer eller mindre aktive siden forrige måling for fem år siden.

Helseministeren er ikke optimist.

— Nei, jeg er bekymret for det. Jeg tror vi må få frem den nasjonale stoltheten: Det må bli typisk norsk å gå på tur med sekken på ryggen igjen. At det nå bare er en myte er veldig trist. Vi kan jo ikke godta at det er amerikanere og franskmenn som driver med det.

- Og hvordan skal vi få frem de følelsene?

— Vi må bli litt flaue over eget selvbilde.

- Men det er jo tabu å gi folk dårlig samvittighet?

— Ja. Men jeg tror det trengs litt av det nå.

LES OGSÅ:

 • Flere sier de trener
 • Tren dere svette
Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. SPREK

  Nå blir det mer gym i skolen

 2. SPREK

  - Vi er ikke født med ski på beina. Vi er i beste fall født med en sofapute bak nakken

 3. SPREK

  Dette er fremtidens måte å følge opp pasienter

 4. SPREK

  Organisert aktivitet gir mer aktive barn

 5. NORGE

  Utdanning er den beste resept på god helse

 6. DEBATT

  Myten om den aktive nordmannen må legges død | Erling Lae