Ap stuper på meningsmålinger: Nå er de så vidt over 20-tallet

Arbeiderpartiet faller hele 5,7 prosentpoeng til historisk svake 20,1 prosents oppslutning i en meningsmåling Norstat har utført for NRK.

Velgerne har flyktet fra Arbeiderpartiet mens partileder Jonas Gahr Støre de siste ukene har vært opptatt med å håndtere varslingssakene mot den nå avgåtte nestlederen Trond Giske. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
  • og NTB

Oppslutningen er 7,3 prosentpoeng svakere enn det Ap fikk i høstens stortingsvalg, som var Arbeiderpartiets svakeste siden krigen. På sitt sterkeste under partileder Jonas Gahr Støre har Ap vært på 40-tallet på målingene.

Målingen er tatt opp fra 2. januar da Ap hadde sitt ekstraordinære sentralstyremøte for å behandle varslersakene mot Trond Giske. Dagen før hadde Giske blitt fritatt fra nestledervervet på ubestemt tid. Mandag denne uken var målingen siste opptaksdag – dagen etter at Giske trakk seg som nestleder.

Les også

Nå starter jakten på Trond Giskes etterfølger

Støre: Et fryktelig dårlig tall

– Det er et fryktelig dårlig tall, men med de fire ukene vi har bak oss, må jeg ærlig si at jeg ikke er veldig overrasket, sier partileder Jonas Gahr Støre til NTB.

Målingen bekrefter nedgangen som kom frem i partimålingen Nationen og Klassekampen presenterte i slutten av forrige uke. I den målingen, som ble utført av Norfakta, så hadde Ap en oppslutning på 24,2 prosent.

Støre sier videre at det bra den dårlige målingen kommer på starten av året. Nå må Arbeiderpartiet jobbe for å vinne tilbake oppslutningen blant velgerne.

– Dette handler om politikk og organisasjon og vi skal jobbe hardt med begge deler, sier Støre.

Fire av ti er borte

Nettstedet Poll of polls har ifølge NRK kun notert seks enkeltmålinger for Ap under 24-tallet siden de begynte å samle alle meningsmålinger i 2008. Aldri har målingene har vært svakere enn 22 prosent for Ap.

Bakgrunnstallene viser at mer enn hver femte som stemte Ap ved stortingsvalget i september i fjor nå har satt seg på gjerdet. 6 prosent går til Høyre og 4,4 prosent til SV. Samlet ville bare seks av ti som stemte Ap i fjor høst, gjort det samme nå.

Les også

Mediekritiker: – Påfallende lite debatt om pressens fremstilling av Giske

Valgforsker Signe Bock Segaard ved Institutt for samfunnsforskning er ikke overrasket over Arbeiderpartiets elendige resultat på målingen, gitt all uroen som har vært.
– Dette er noe av det verste et parti kan gå igjennom. En slik krise har tatt all ledelsens oppmerksomhet. Den skaper også usikkerhet både i partiet og hos velgerne, sier hun til Aftenposten.

– Hva skal til for at Arbeiderpartiet skal komme ovenpå igjen?

– Nå får vi se hvordan dette blir håndtert over tid. Det er lenge til neste valg og tid kan lege sår. Velgerne hukommelse er generelt ikke altfor god og tilgivelsen er ofte stor. Partier har generelt en fantastisk evne til å komme seg etter kriser, sier Segaard.

Valgforskeren har likevel et «men» å komme med: – Dette er en personsak, så spørsmålet er om Arbeiderpartiet klarer å overbevise velgerne om at det ikke handler så mye om partiet, men er en enkeltstående sak. Det er avhengig av hvorvidt det kommer flere varsler om andre personer, mener hun.

Ikke frem med politikk

Dersom NRKs måling hadde vært valg, ville den borgerlige blokken med Høyre, Frp, Venstre og KrF fått tilsammen 91 mandater på Stortinget, selv om Venstre også i denne målingen havner under sperregrensen med en oppslutning på 3,6 prosent (-0,3).

– Arbeiderpartiet kommer ikke frem med sin politikk, sier statsminister og Høyre-leder Erna Solberg til NRK.

Hun antar at Giske-sakene er en god og viktig forklaring, men legger til at oppmerksomheten om varslingssakene også fører til at Ap ikke kommer frem med noen politiske saker.

Nær blågrønt flertall

Med en fremgang på 1,9 prosentpoeng til 28,7 prosent for Høyre og Fremskrittspartiet stabilt på 14,9 prosent (+0,2), ville de tre partiene som nå forhandler om en ny regjeringsplattform på Jeløya samlet fått 83 mandater dersom denne målingen hadde vært valg.

Det er to mandater unna et borgerlig flertall på Stortinget – uten at KrF er med. KrF ligger for øvrig helt stabilt sammenlignet med desembermålingen på 4,6 prosent.

SV beste på ni år

Med tilsiget fra Ap går SV frem 1,2 prosentpoeng til 8,3 prosent oppslutning. Det er partiets sterkeste NRK-måling siden august 2009 – og 2,1 prosentpoeng over resultatet fra høstens stortingsvalg.

Også Senterpartiet holder grepet om velgerne. Sp måles til 12,2 prosent i NRKs januarmåling, opp 1 prosentpoeng sammenlignet med siste måling i fjor.

De øvrige partiene får følgende oppslutning – med endring fra desembermålingen i parentes: Rødt 2,9 (+1,2), MDG 2,7 (-0,3), andre 2 (+0,8).