Ikke fulgt med på nyhetsbildet i romjulen? Her er det viktigste som skjedde

Her er en oppdatering på det viktigste som har skjedd i nyhetsbildet mens du har hatt juleferie.

1. Carlsen tok historisk VM-tittel

Magnus Carlsen (28) sikret søndag VM-gullet i lynsjakk etter en gnistrende siste dag. Carlsen beseiret Anton Korobov i siste runde og revansjerte dermed femteplassen fra hurtigsjakk-VM tidligere denne uken.

Med seieren ble Carlsen den første personen som har klart å vinne fire VM-titler i lynsjakk.

2. Kvinne drept i Sarpsborg

Fredag 28. desember ble en kvinne funnet drept i en bolig i Moenskogen på Borgenhaugen i Sarpsborg.

Ektemannen i 30-årene ble pågrepet på stedet og siktet for drapet. Paret har to barn sammen, som også oppholdt seg i boligen da kvinnen ble funnet.

Den drapssiktede mannen ble lørdag varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. Han nekter straffskyld.

Da drapet i Sarpsborg fant sted, var mannen allerede tiltalt for uaktsomt drap på sin fire måneder gamle sønn, som ble funnet død i en badebalje i samme by 16. februar i 2017.

Krimteknikere utenfor boligen i Sarpsborg.

3. Mann siktet for uaktsomt drap i Eid

En mann i 50-årene er siktet for uaktsomt drap etter å ha kjørt på to kvinner i Nordfjordeid torsdag 27. desember.

De to kvinnene gikk på gangveien langs riksvei 15 mellom Nordfjordeid og Måløy da de ble påkjørt og døde. Den siktede mannen blir avhørt 2. januar.

To kvinner omkom på stedet etter at de ble påkjørt på en gangvei i Kjølsdalen mellom Nordfjordeid og Måløy i Sogn og Fjordane.

4. Shutdown i USA

400.000 statsansatte har siden 21. desember vært midlertidig permittert uten lønn. Nesten like mange må stille på jobb uten å få betalt.

Den såkalte «shutdown»-en er et resultat av at demokratene nekter å gå med på å bruke fem milliarder dollar for å bygge en mur langs grensen til Mexico, slik president Trump ønsker.

Det gjør at partene ikke har klart å bli enige om et budsjett som sikrer videre finansiering av statsapparatet.

Dermed ble deler av statsapparatet stengt ned.

1. juledag gjentok Trump at han ikke vil gjenåpne virksomhetene som er stengt før demokratene gir ham pengene til grensemuren. Han har også hevdet at statsansatte takker ham for at de ikke får jobbe, selv om mange av dem sier noe helt annet.

En rekke føderale bygninger er stengt for publikum så lenge shutdown-en varer. Det nasjonale arkivverket er blant stedene der dørene holdes låst inntil videre.

5. En 27 år gammel mann drepte sin egen far

Natt til lille julaften drepte en 27 år gammel mann sin egen far på Austrått i Sandnes. Mannen ringte selv til politiet og ble pågrepet kort tid senere.

Selv om han har erkjent drapet, har han ikke tatt stilling til spørsmålet om straffskyld.

Natt til lille julaften fortalte den siktede om sine planer om å ta livet av offeret på et engelskspråklig nettforum.

Politiadvokaten bekrefter at etterforskerne er i dialog med dem som administrerer det internasjonale chatteforumet.

Politiet jobbet på åstedet i Sandnes søndag ettermiddag.

6. Tsunami i Indonesia

Lørdag kveld 22. desember ble Indonesia rammet av en kraftig tsunami. 430 mennesker har mistet livet, og hundrevis av bygninger langs kysten sør i Sumatra-provinsen og Java-provinsen er ødelagt.

Tsunamien ble ikke forårsaket av et jordskjelv, og alarmsystemene ble derfor ikke ble utløst. Det var et undervannsskred etter et utbrudd i vulkanen Anak Krakatoa, i kombinasjon med høyt tidevann, som utløste katastrofen.

Det skjedde etter et år med flere jordskjelv og tsunamier i den store øygruppen, som ligger i den seismisk aktive «Ildringen» langs Stillehavet.

En kraftig tsunami rammet Indonesia 22. desember.

7. Flere pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Marokko

En uke før jul ble norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) funnet drept i et turområde nær landsbyen Imlil i Atlasfjellene i Marokko. De to kvinnene ble funnet av forbipasserende, der de hadde teltet for natten.

I løpet av romjulen politiet i Marokko gjort flere pågripelser av mistenkte i saken.

Fire av de pågrepne, som ble pågrepet ikke lenge etter at kvinnene ble funnet, mistenkes for å ha utført drapene på de skandinaviske kvinnene.

Mennene har lagt ut en video på nettet der de sverger troskap til ekstremistgruppen IS. Marokkansk politi sier de fire mennene var ute etter å drepe turister, men mener det er tilfeldig at akkurat de to kvinnene ble valgt.

Danske Louise Vesterager Jespersen (t.v.) og norske Maren Ueland, som ble funnet drept i Marokko mandag.
Les også

Drapene i Marokko: – Jeg så spissen på et sverd stikke opp fra buksen

8. Flere drept på valgdagen i Bangladesh

Bangladeshs velgere gikk til urnene 30. desember etter en valgkamp preget av vold og anklager om grovt maktmisbruk. Minst fjorten mennesker ble drept på valgdagen.

Regjeringspartiet tok 288 av 298 mandater. En farse, mener opposisjonen, som krever omvalg.

Valget regnes som en folkeavstemning om det som ifølge kritikerne er Hasinas stadig mer autoritære styre. Samtidig har både regjeringspartiet og opposisjonelle anklaget hverandre for angrep på velgere og kandidater.

Sheikh Hasina, Bangladesh´statsminister, gjør seierstegnet etter å ha avlagt sin stemme.

9. Solskjærs drømmestart

Tre kamper har det blitt med Ole Gunnar Solskjær som manager i Manchester United. Publikum synger Solskjær-sangen ett minutt inn i kampen og selv om kritikerne sier at dette er kamper United burde vinne, snakker de samme kritikerne om at nordmannen har gitt spillerne på laget selvtilliten – og spillegleden – tilbake.

Kapittel tre i hans comebackeventyr i United endte med 4–1-seier, full poengpott på tre kamper, 12–3 i målforskjell og stadig bredere glis på Old Trafford.

Ole Gunnar Solskjær feirer med flere av spillerne etter 5–1 seier mot Cardiff City.

10. Kvinne funnet død etter brann i Haugesund

En kvinne ble funnet død etter en brann i en enebolig i Haugesund natt til tirsdag.

Etter slukkingsarbeidet fant nødetatene en død kvinne i boligen, og omstendighetene gjør at politiet mener kvinnen er utsatt for en kriminell handling. Kvinnen var alene i boligen.

En mann i 50-årene er pågrepet etter brannen og siktet for drap på kvinnen. Mye tyder på at mannen hadde en relasjon til kvinnen.

En mann ble pågrepet etter brannen der en kvinne mistet livet, natt til første nyttårsdag.

Gikk du glipp av disse gode lesesakene?

Har du fått nok harde nyheter nå, kan vi kanskje friste med noen av de best leste sakene fra Aftenposten gjennom romjulen.

Dette innlegget fra Si;D -redaksjonen rørte mange i juledagene. Selv om julen er over for denne gang, kommer det alltids en ny jul og nye muligheter til å reflektere over hvordan vi vil feire.

For Charlotte Skoie Nielsen og vennene er Kollen-femmila en tradisjon, hvert år har de vært der og heiet frem løperne. Lørdag 10. mars 2018 snudde opp ned på livet hennes. Charlotte Skoie Nielsen står hånd i hånd med kjæresten da T-banen kjører inn på Voksenlia stasjon. Idet hun skal gå på, faller hun, og alt blir mørkt.

Høstens store seersuksess Parterapi er miniserien på NRK som er sett av mer enn en million nordmenn. – Problemene som diskuteres i parterapi, er veldig gjenkjennelige, også om man ikke er i forhold selv, mener komiker Kevin Vågenes.