Norge

- Vi gir ikke etter for trusler fra terroristene

Minst fem prorussiske opprørere er drept i kamper med ukrainske sikkerhetsstyrker.

Minst fem prorussiske opprørere er drept i kamper med ukrainske sikkerhetsstyrker i Slavjansk torsdag morgen. Foto: Manu Brabo

 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

Prorussiske opprørere tente bildekk da ukrainske soldater angrep flere veiposter i formiddag. I lyav røyken trakk opprørerne seg tilbake til stillinger inne i Slavjansk. Foto: GLEB GARANICH

FNs generalsekretær Ban Ki-moon mener situasjonen i Ukraina er i ferd med å komme ut av kontroll. Foto: Gary Cameron

I formiddag angrep ukrainske styrker tre veisperringer utenfor byen Slavjansk, hvor prorussiske opprørere har okkupert flere offentlige bygninger.

Ifølge det ukrainske innenriksdepartementet er fem prorussiske opprørere er drept i kampene.

Dette er de mest omfattende kampene etter at prorussiske opprørere tok kontroll over rådhus og politistasjoner i ni byer i det østlige Ukraina.

Putin: — En forbrytelse

Det store spørsmålet er om de harde kampene kan bli brukt av Russland som påskudd til å invadere de østlige områdene.

— Dette er kriminalitet, sa president Vladimir Putin ifølge russiske medier i formiddag.

- Det vil få konsekvenser, sa Putin.

Få timer etter at ukrainske styrker rykket inn i den opprørskontrollerte byen Slavjansk innledet Russland en ny stor militærøvelse like ved grensen til Ukraina.

Ukrainas president Oleksandr Turtsjynov krever at russiske styrker må trekkes bort fra grensen mot Ukraina. Foto: HANDOUT/Reuters / NTB scanpix

Svaret fra RusslandØvelsen er svar på den ukrainske militæraksjonen, sa den russiske forsvarsministeren Sergej Sjoigu.

– Russland er tvunget til å reagere mot Ukrainas militærmaskin og NATO-øvelsene i Øst-Europa, sa han ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Russland har flyttet mange soldater til grenseområdene den siste tiden, og ifølge NATO står nå 40.000 russiske soldater klare der.

«Trusler og utpressing»

Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov krever at Russland trekker sine styrker bort fra grensen mot Ukraina og slutter med «trusler og utpressing».

– Vi krever at Russland holder opp med å blande seg inn i Ukrainas indre anliggende og stanser sine permanente trusler og utpressing av oss, sa Turtsjynov i en tale rett etter at Russland innledet en ny omfattende militærøvelse langs grensen mot Ukraina.

Les også:

Les også

- Hvis vi blir angrepet, svarer vi helt sikkert

Melding til sivile: — Hold dere inne

Både ukrainske innenriksmyndigheter og de prorussiske opprørerne i rådhuset i Slavjansk har gitt de 129.000 innbyggerne i byen klar beskjed om å holde seg inne.

Opprørerne har også kommandert alle sivile ut av rådhuset.

NTB og flere nyhetsbyråer melder at opprørsstyrkene har trukket seg tilbake til defensive posisjoner i byen, mens ukrainske soldater har rykket inn i byen.

Inne i Slavjansk er det også flere journalister som tidligere er pågrepet av prorussiske opprørere, blant annen den amerikanske journalisten Simon Ostrovsky.

Les også:

Les også

Påskemysteriene som peker mot krig i Ukraina

Angrep også i andre byer

Ukrainske sikkerhetsstyrker slo i morgentimene også til i den østlige byen Mariupol. Her meldes det om at rådhuset nå er overtatt av spesialstyrkene til regjeringen i Kiev.

Innenriksminister Arsen Avakov skriver på Facebook at de prorussiske opprørerne har trukket seg ut, og at den valgte ordføreren nå er tilbake på sitt kontor.

Det skal også har vært et angrep fra opprørsstyrkene mot en militærbase ved byen Artemivsk. En ukrainsk soldat skal ha blitt såret i angrepet.

Ukrainske sikkerhetstyrker ved en av veisperringene til Slavjansk. Fem prorussiske opprøre skal være drept. Foto: GLEB GARANICH

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Han er hyllet som Putins supersoldat. Nå er han Russlands nye martyr.

 2. VERDEN

  Trumps Ukraina-forhandler med forsiktig optimisme: – Jeg synes russerne var mer åpne denne gangen

 3. VERDEN

  Ukrainske soldater drept i sammenstøt øst i landet

 4. VERDEN

  Ukraina og separatister utveksler fanger

 5. VERDEN

  Nye blodige sammenstøt i Ukraina

 6. VERDEN

  Russiske og ukrainske soldater i kamp ved grensen til Krim