Tok med seg Bali hjem

Åse Ørjasæter er forelsket i Bali. Det kan man se i leiligheten hennes.

bali2-WGYc91mCES.jpg
HELE VERDEN: Egendesignet bord i marmor og teppe fra Bali, pledd fra Himalaya og lampe fra Istanbul. Vintage spiraltrapp i hjørnet.
SPIRALTRAPP: Vintage spiraltrapp funnet på blocket.se, svenskenes finn.no, har kommet til sin rett i loftsleiligheten.
riks000665897-oVnKcd0BGx.jpg

— Forelskelsen startet i 2001 da jeg ankom Bali for første gang. Jeg hadde allerede reist halve jorden rundt og sett mange fantastiske steder, men Bali skilte seg ut. Her fikk jeg det jeg søkte pluss litt til – palmesus, surfebølger, fine strender, grønne åssider, god mat, et smilende folkeslag, og en spennende og fargerik kultur, sier Bali-entusiast Åse Ørjasæter (35).

Hun mener Bali er blitt som «det nye Amerika», et sted folk drar til for å realisere drømmene sine. Det florerer av inspirasjon, og inngangsbilletten for å starte noe selv er lavere enn mange andre steder, med et mangfold av kunst- og håndverkstradisjoner.

ÅSE & KASPER: Kjøkkenet er dekorert med bilder fra reiser og kjøkkenbenkeplaten er laget av et gammelt eikegulv. Åse Ørjasæter med lille Kasper på armen.

— Jeg blir alltid veldig kreativ etter å ha vært på øya en stund. Denne badekrakken har vi fått laget av gammelt båtmateriale fra Bali. Når båtene ender sine dager tar de vare på planken. Det er resirkulert teak som har vært på sjøen i mange tiår, forklarer Ørjasæter.

Etter å ha vært daglig leder og eier av street wear-merket Aloha Hemp/Mokaii sammen med to venninner i ti år, valgte de etter nedgangen i bransjen å avvikle i 2011. Det hele startet med Aloha Hemp-smykkene i 2001 som ble produsert på Bali, og som ble bejublet av surfere, skatere og ski- og snowboardkjørere verden rundt.

— Aloha Hemp er en kul erfaring å ha med seg og tok oss med på en uforglemmelig reise, som kombinerte karriere og fritid, sier Åse Ørjasæter.

SPISEBORD: - Trebord er typisk for Bali. Med dette spisebordet valgte vi ut treemnet som utgjør den 13 cm tykke benkeplaten og gjorde vår egen vri med beina, forteller  Åse Ørjasæte

Designer selv

Etter å ha jobbet dag og natt med Aloha Hemp i mange år var det plutselig rom for noe annet. Skapertrangen var fortsatt til stede og det klødde i fingrene. I forbindelse med et undervisningsoppdrag på Bali satte Åse og samboer Sondre Bjørkheim i gang å designe egne møbler i samarbeid med en lokal fabrikk.

I loftsleiligheten på Løkka i Oslo er Bali-møbler i ulike former og størrelser vel plassert. Blant annet egendesignede marmorbord, ulike trebord og trekrakker. Spisebordet består for eksempel av et kraftig treemne av den bærekraftige tresorten suar.

Leiligheten kjøpte Åse og kjæresten i 2007 fordi det var mulighet for å bygge ut råloftet. Med en snekker under samme tak kunne de gå løs på prosjektet, og etter et par år med byråkrati og oppussing kom en antikk spiraltrapp opp til loftet på plass. Trappen ble funnet på blocket.se, svenskenes finn.no, og er et kjært og dekorativt objekt i loftsleiligheten.

KITSCH & ANTIKK: Marmor avlastningsbord, laget av paret selv, gammelt speil fra loppis og en kitsch-klokke fra Kina.

— Vi suste til Sverge med henger og hentet en lyseblå og rusten skraphaug i et industrilokale. Etter litt oppussing ble trappen som ny, forteller Åse.

Reiser hjemme

— Jeg elsker å gå rundt i de shabby strøkene når jeg er ute og reiser. Jeg besøker alltid lokale håndverksmarkeder og frukt-og kryddermarkeder for å se hvordan folk lever og å få inspirasjon. Jeg er veldig glad i sterke farger, selv om vi i leiligheten har valgt rolige baser, forklarer Åse.

LOFTSLEILIGHET: - Det er deilig å bo sentralt og føles som vi har et lite hus på toppen av alle andre. Tre måneder gamle Kasper nyter godt av takhøyden i vuggen sin, med luftige fire meter opp til taket.

— Det er viktig for meg at ikke alt er nytt, og at gjenstander betyr noe. Alt må ikke komme på en gang. Det kan være bra å bo seg inn og heller la veggene være tomme til man finner sine ting å fylle dem med, tipser Åse.De mange reisene har satt sitt preg på hjemmet i Oslo, med gjenstander ikke bare fra Bali men også fra Tyrkia, Afrika og andre verdenshjørner de har besøkt.

— Tingene får en historie, og minner oss om fine opplevelser på tur. Vi snakker oftere om turene vi har vært på når vi har synlige minner fremme, og blir lettere inspirert til nye eventyr.

I en vugge festet i bærebjelken oppunder taket ligger tre måneder gamle Kasper og slapper av. Det er han som tar opp mesteparten av tiden om dagen. Åse ser frem til å introdusere paradisøya for ham etter hvert, der de nærmest er omfavnet av en lokal, balinesisk fiskerfamilie som gjør alt for dem og har blitt som deres egen familie.

— Vi liker også å utforske andre steder, men Bali er blitt vårt andre hjem, og et sted vi alltid vender tilbake til, sier Åse Ørjasæter.

Åse Ørjasæters innredningstips:

Friske blomster og grønne planter skaper liv.

Prøv å skape din egen personlige stil fremfor å følge trender.

Mye lys er viktig, særlig med våre mørke vintre.

Se etter interiørskatter når du er på reise. Gode minner skaper god stemning!

Våg å mikse ulike stilarter, gammelt og nytt.

Ikke alt må på plass med én gang, bo deg inn først.

Velg nøytrale basefarger på det store flatene og lek med farger og mønstre på puter og pledd og lignende.

Tenk utenom boksen!

riks000665895-fsLyKgIaWE.jpg