Norge

Regjeringen innrømmer nye svakheter i terrorsikringen

Regjeringen måtte bruke 40 millioner kroner ekstra på sikkerhetstiltak i 2017 og 2018 fordi redningsetatenes samband på nødnettet var for dårlig sikret.

Regjeringen måtte bruke 40 millioner kroner ekstra på sikkerhetstiltak i 2017 og 2018 fordi nødnettet var for dårlig sikret. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

 • NTB

I et brev til Stortingets kontrollkomité, erkjenner justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) at skjermingen av objekter etter sikkerhetsloven har vært mangelfull, skriver VG. Det har også vært svakheter i andre etater enn Forsvaret og politiet. Disse ble avdekket under tilsyn av Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

«Den kritiske infrastrukturen i Nødnett består av flere objekter. (...) Gjennom den løpende vurderingen av gjeldende regelverk og oppdatert trusselbilde, fant man at det var nødvendig å innføre tiltak for å heve sikkerheten på disse samfunnskritiske objektene», skriver Wara i brevet.

 • Sivile og usikrede områder er mest utsatt: Svært få kommuner tar hensyn til trusselbildet PST beskriver.

Både statsminister Erna Solberg (H), Wara og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) var kalt inn på teppet til kontrollkomiteen i august etter Riksrevisjonens knusende rapport om myndighetenes mangelfulle sikring av viktig infrastruktur mot terror og angrep.

I høringen i august sa Solberg at feilene var rettet opp i budsjettproposisjonene for 2017 og 2018. Hvordan statsministeren definerer begrepet «rettet opp» er blant tingene kontrollkomiteen vil ha svar på i en lukket høring som blir holdt 22. oktober.

Les mer om

 1. Stortinget
 2. Nasjonal sikkerhetsmyndighet
 3. Tor Mikkel Wara
 4. Terror

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Spørsmålene statsministeren må svare godt på for å unngå mistillit

 2. POLITIKK

  Regjeringen varsler storsatsing på terrorsikring

 3. POLITIKK

  SV: Nye funn om terrorsikring

 4. NORGE

  Regjeringen informerte ikke Stortinget: Politiet har ikke gjennomført terroranalyser av egne bygg og anlegg

 5. NORGE

  Senterpartiet vurderer mistillit om terrorsikring – krever kraftig styrking av politi og forsvar

 6. DEBATT

  Sivile og usikrede områder er mest utsatt. Hva med terrorsikring av befolkningen?