Norge

Havarikommisjonen: Bremsefeil funnet etter veteranbilulykken på Rjukan

Havarikommisjonen har funnet feil ved bremsene på veteranbilen som kjørte i en fjellvegg ved Rjukan søndag. Fem personer mistet livet i ulykken.

Tre kvinner og to menn omkom søndag da en veteranbil kjørte inn i en fjellvegg på Rjukan nær Gaustadtoppen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

 • NTB

- Foreløpige undersøkelser har påvist feil på bilens bremser. De tekniske undersøkelsene vil fortsette for å få et komplett bilde av bremsenes tilstand og hvordan dette påvirket sikkerheten på vei ned den bratte veien, skriver kommisjonen i en melding torsdag.

Bilen var en 59 år gammel veteranbil uten setebelter. Bilen var på vei nedover fra Gaustablikk mot Rjukan på fylkesvei 651 da ulykken skjedde. Bilen kjørte rett fram i den siste hårnålsvingen før Rjukan.

Alle de fem personene i bilen mistet livet i ulykken.

- Kollisjonen var kraftig, og fronten på bilen ble presset sammen i sammenstøtet med fjellveggen, skriver kommisjonen.

Flere undersøkelser

Havarikommisjonen understreker at videre undersøkelser av bremsene er nødvendig for å vurdere betydningen av bremsefeilen. De vil også gjøre andre undersøkelser. Målet med Havarikommisjonens undersøkelser er å kartlegge hendelsesforløpet og forklare hvorfor ulykken skjedde.

Statens vegvesen kom også med en foreløpig ulykkesrapport tidligere denne uka. Av den fremgår det at bilen kjørte lovlig uten bilbelter, men de manglende bilbeltene var en vesentlig årsak til at skadeomfanget ble så omfattende. Veteranbiler har ikke like høye sikkerhetskrav som nyere biler.

Tørr asfalt

Bilen hadde trommelbremser både foran og bak. Rapporten slår fast at det var tørr asfalt og fint vær da bilen kjørte i fjellveggen.

Den foreløpige obduksjonsrapporten av de omkomne ble klar tirsdag. Den ga ingen umiddelbare svar på hva som forårsaket ulykken.

Det var Henning Aabøe Bentsen (f. 1962), (Berit Bjørnsen (f. 1955), Anne Kristin Isaksen (f. 1959), Jan Bjørndal (f. 1955) og Wenche Kise (f. 1968) som omkom i ulykken. Kise kommer fra Skien. De øvrige fra Kragerø.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Havarikommisjonen: Mangelfullt vedlikehold av bremser bidro til veteranbilulykken på Rjukan

 2. NORGE

  Havarikommisjonen: Bremsefeilene alene forklarer ikke veteranbil-ulykken ved Rjukan

 3. NORGE

  Foreløpig obduksjonsrapport gir ingen svar om årsak til bilulykke som tok fem liv

 4. NORGE

  Ingen krav til bilbelter i eldre veteranbiler

 5. NORGE

  Ulykkesbilen på Rjukan hadde ikke bilbelter

 6. NORGE

  Tre kvinner og to menn omkom i veteranbil-ulykke ved Rjukan