Vindkast med orkan styrke på Vestlandet. Tak fløy inn i hus.

Et kraftig uvær herjer på Vestlandet. Sotrabrua er delvis stengt. Widerøe har innstilt noen fly. Folk oppfordres til å ikke gå ut hvis det ikke er helt nødvendig.

Bølgene knuste vinduer og vinden sendte utemøbler inn i på en Peppes Pizza restaurant på Os i Bergen.

Det ble onsdag kveld registrert vindkast i orkan styrke med på 32–34 meter pr. sekund på Sotrabrua i Hordaland, opplyser Vest politidistrikt.

For at uværet skal kunne kalles en orkan må vinden overstige 32,5 meter pr. sekund som et gjennomsnitt over 10 minutter.

Sotrabrua ble holdt stengt en periode på grunn av uværet, men ble delvis åpnet igjen litt senere. Vinden skaper problemer for mange: Båter er i ferd med å slite seg, trær har blåst over veier og strømledninger. Rundt 15.100 kunder er blitt strømløse ved 23.30-tiden onsdag kveld, ifølge kraftselskapet BKK.

På et tidspunkt var nærmere 17.400 av BKKs kunder registrert uten strøm.

Innstilte fly

Flyselskapet Widerøe har innstilt flere fly og omdirigert andre. Flere fly er blitt kansellert på Flesland onsdag kveld. Vegtrafikksentralen opplyser at Måløybrua i Vågsøy og Rugsundbrua i Bremanger i Sogn og Fjordane ble stengt allerede onsdag ettermiddag. Disse broene stenges automatisk ved kraftig vind.

Meteorologene melder ved 21-tiden onsdag kveld om kveldens hittil sterkeste vindkast: Røvær 30,7 meter pr. sekund, Utsira Fyr 32,4 m/s, Fedje 33,6 m/s, Slåtterøy fyr 35,1 Myklebustfjellet 33.8 m/s.

Over Jølster-Kvamsfjellet er det målt voldsomt sterke vindkast – 45,6 meter pr. sekund.

Det meldes dessuten at det vil komme snø i fjellene i Sør-Norge.

Utemøbler måtte reddes unna vindkastene i Os. Nede til høyre bildet kan man se en vindusrute som ble knust av vinden.

Hus evakuert etter jordras

Like før klokken 22.00 onsdag gikk et 15 meter langt jordras bak en enebolig på Askøy. Som følge av raset ble ett hus evakuert, området skal vurderes av geologer torsdag, opplyser Vest politidistrikt.

Tak blåste av enebolig og traff et annet hus

Et tak har blåst av et hus på Hanøytangen på Askøy, skriver Bergens Tidende. Brannvesenet melder på Twitter om store materielle skader. Politiet melder at taket har blåst inne et annet hus, og at det er store skader.

Vest politidistrikt melder at en person er skadet etter at et tre blåste ned over en bil.

Den sterke vinden sendte et tak fra et nøst inn i vinduet på en bolig på Hanøytangen.

Utemøbler gjennom vindu

Uværet knuste et vindu i Os i Bergen.

I Os ble vinduet i en restaurant knust da vinden sendte flere utemøbler inn i vinduet. I Bergen ble en trampoline slengt opp på et hustak på Sollien.

Flere fergestrekninger i Hordaland ble onsdag stengt eller reduserte kapasiteten på grunn av vinden.

Ifølge Meteorologisk institutt blåser det full storm i Nordsjøen, og nedbøren har også kommet for fullt. Det er meldt liten storm på Røldalsfjellet og Myrkdalen (begge i Hordaland), og på Utsira fyr og Røvær (Rogaland). Vinden vil øke ytterligere utover kvelden og natt til torsdag.

Meteorologisk institutt oppgraderte tidligere onsdag farevarselet til oransje for Rogaland og Østafjells, det nest høyeste nivået. Det ventes vindkast på mellom 30 og 40 meter i sekundet, og folk blir oppfordret til å kun bevege seg utendørs hvis det er høyst nødvendig.

La båten ligge

Også på Østlandet vil man merke uværet. Langs Oslofjorden vil det blåse sterk kuling rett inn onsdag kveld og natt til torsdag. Folk med småbåter oppfordres til å ikke ta noen tur utpå. Østlandet vil få enda mer vind fredag.

Politiet har også gått ut med oppfordring om at folk må sikre løse gjenstander og stillaser.

Flytter seg nordover

Uværet begynte i Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal med full storm onsdag kveld. Ved Stad onsdag kveld og natt til torsdag er det ventet at vinden kommer opp i orkan. Deretter flytter det seg til Trøndelag og Nord-Norge, som vil oppleve full storm torsdag morgen og utover dagen.

Fredag vil uværet komme tilbake, hovedsakelig fra Rogaland via Sørlandet, til Telemark og til Østlandet. Dette uværet har også fått farevarsel oransje – det nest høyeste – og den sterkeste vinden kommer ved kysten og i fjellet, med vindkast mellom 30 og 40 meter i sekundet, altså orkan styrke.