Norge

Nye målinger: Sterk nedgang for Ap i Oslo og Trondheim

Høyre går kraftig frem og er Oslos desidert største parti med en oppslutning på 35,8 prosent. Likevel er det et knapt rødgrønt flertall, ifølge en ny måling.

Pedersen, Terje / NTB scanpix

 • NTB

Det skriver Dagsavisen.

Ifølge den ferske målingen fra Respons Analyse utført for Oslo Høyre, har Arbeiderpartiet rast ned 12,6 prosentpoeng siden kommunevalget i 2015 og ender på rekordlave 19,4 prosent. Det betyr at Rødt og Miljøpartiet De Grønne (MDG) tilsammen er større enn Ap i hovedstaden.

Mens Rødt mer enn doblet seg fra sist valg til en oppslutning på 11,8 prosent, går MDG frem 1,2 prosentpoeng til 9,3. Det gir partiene en samlet oppslutning på 21,1 prosent.

Leder for Oslo Høyre, Heidi Nordby Lunde, er fornøyd etter den nye målingen. Vidar Ruud / NTB scanpix

 • Her har opposisjonen brukt makten sin: Erna Solberg har måttet svelge 40 kameler.
 • Mens Støre sliter forbereder Solberg seg på en tredje periode.

Leder for Oslo Høyre, Heidi Nordby Lunde, tror økningen til MDG og Rødt vil bety at Ap trekker mer mot venstre på politiske løsninger.

– Det ser vi til og med på Stortinget der Arbeiderpartiet oftere stemmer nærmere Rødt i de fleste politiske saker, mener hun.

Oslo Høyre er fortsatt hovedstadens desidert største parti, med en oppslutning på 35,8 prosent etter en økning på 4 prosentpoeng.

De øvrige partiene får som følger: SV 8,9 (+3,5), Frp 6,7 (+0,7), Venstre 5,2 (-1,7), KrF 1,5 (-0,9), Sp 0,7 (+0,1) og andre 0,7 (-1).

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er enig i Heidi Norby Lundes analyse.

– Det er klart vår oppslutning trekker Ap i riktig retning. Det trengs for på få gjort noe med forskjellsoslo, og for å sikre en profittfri velferd og for å rydde opp i arbeidslivet, sier Moxnes til Dagsavisen.

Jevnstore med Høyre i Ap-bastion

Også i Trondheim sliter Arbeiderpartiet. På oppdrag av VG har Respons Analyse gjort en meningsmåling i Trondheim som viser at Arbeiderpartiet har mistet en tredjedel av sine velgere siden forrige kommunevalg i 2015.

I partibarometeret for Trondheim går Ap tilbake 13,7 prosentpoeng siden 2015 og får 27,8 prosent oppslutning. De er nå jevnstore med Høyre, som hadde en økning på 7,4 prosentpoeng og får 27,4 prosent.

– Interne konflikter

Ap-leder Jonas Gahr Støre har forståelse for nedgangen.

– De har i Trondheim hatt saker som har tatt oppmerksomheten bort fra politikken og over på interne konflikter og uklarheter. Det er aldri bra. Men de har hatt lavere tall enn dette, så jeg opplever sånn sett at de har et potensial for å gå oppover, sier han til avisen.

Bak Høyre følger SV som får 9,9 prosent av følgerne med en oppgang på 3,7 prosentpoeng, etterfulgt av Frp med 8,5 prosent (+2,1).

De øvrige partiene får som følger: Rødt 6,6 prosent (+4,1), Sp 5,9 (+3,2), Venstre 4,9 (-0,6), MDG 4,4 (-3,3), KrF: 2,4 (-0,8), Andre: 2,2 (-2,1).

Målingen er gjennomført av Respons Analyse, og er basert på 600 intervjuer i perioden 6. til 12. juni.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Meningsmålinger
 2. Arbeiderpartiet (Ap)
 3. Oslo
 4. Trondheim
 5. Høyre (H)
 6. Miljøpartiet De Grønne (MDG)
 7. Rødt (R)

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Måling: Rødt tredje største parti i Oslo

 2. POLITIKK

  Ny krisemåling for Ap - massiv nedgang fra valget for fire år siden

 3. POLITIKK

  Ap og Frp taper terreng i ny måling

 4. OSLOBY

  Katastrofemåling for Frp i Oslo - får bare 3 prosent

 5. POLITIKK

  MDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd

 6. OSLOBY

  Nesten en av ti i Oslo vil stemme på bompengepartiet