Børre Knudsen er død

Prest og abortmotstander Børre Knudsen døde søndag, 76 år gammel.

afp000688868-SORKwFd6Mu.jpg

Knudsen sovnet stille inn i sitt hjem i Meistervik i Balsfjord kommune i Troms søndag morgen, opplyser tidligere sogneprest i Kautokeino, Olav Berg Lyngmo, til avisenDagen.

I vår ble dokumentarfilmen om Børre Knudsens liv, «En prest og en plage», vist på norske kinoer. Den kompromissløse abortmotstanderen har i en årrekke markert seg med aksjoner mot abort og motstand mot liberale synspunkter i Den norske kirke.

– Jeg har nettopp mottatt det triste budskap at vår kjære Børre Knudsen døde stilt og rolig i sitt hjem i Meistervik i dag tidlig klokken 8, sier Lyngmo.

Les A-magasinets portrett av Børre Knudsen fra mars i år:

Les også

«Jeg har gjort mye galt»

Kamp mot abortloven

Børre Arnold Knudsen ble født 24. september 1937 i Vennesla i Vest-Agder. Knudsen ble ordinert som prest i 1967 i Bergen, og på 1980-tallet ble han landskjent for sin kamp mot abortloven som ble vedtatt i 1978.

Året etter la Knudsen ned den statlige delen av sitt embete, i protest mot abortloven, og nektet å motta lønn, skriver Dagen. Presten fortsatte imidlertid å utføre kirkelige embetsplikter.

Etter at staten ved kirkeminister Einar Førde siden 1980 hadde forsøkt å få Børre Knudsen avskjediget for embetsforsømmelse, fradømte Høyesterett i 1983 Knudsen sogneprestembetet i Balsfjord kommune. Han fikk da beholde sine presterettigheter og fortsatte som prest i det selvproklamerte Strandebarm prosti.

Ludvig Nessa

Knudsen fortsatte sin kamp mot abortloven gjennom ulike aksjoner på 1980— og 90-tallet, sammen med andre profilerte abortmotstandere som Ludvig Nessa.

Sogneprest Olav Berg Lyngmo i Kautokeino ble avsatt etter at han i 1997 brukte Kautokeino kirke til å vigsle Knudsen til biskop av Strandebarm prosti av Den norske kirke i eksil.

I 2001 besluttet biskopen i Nord-Hålogaland å frata Knudsen retten til å være prest. De siste årene har han vært svekket av Parkinsons sykdom.

Knudsen var gift med Ragnhild Knudsen og hadde fem barn. Hans historie og deltakelse i abortkampen ble igjen et tema da dokumentarfilmen om ham, «En prest og en plage» gikk på kino i vår.

- Romslig og vidsynt

Forfatter og skribent Niels Chr. Geelmuyden skrev en portrettbok ved samme navn allerede i 1988, og møtte Knudsen sist ved premieren til dokumentarfilmen.

— Dette er en trist nyhet. Jeg er glad for at jeg traff ham på premieren tidligere i år. Det var hyggelig å se ham igjen etter så lang tid, sier Geelmuyden, som forteller at de to ikke har holdt kontakten etter boken.

— Jeg så at han var redusert av sykdom, noe som også fremkommer i intervjuene rundt lanseringen. Det var min debutbok, jeg husker jeg ble sendt opp til Balsfjord av Morgenbladet for å lage «et blasfemisk portrett av en prestetulling», men ble overrasket over at han avvek så veldig fra forventningene som var skapt av mediene. Den overraskelsen gjorde at jeg ville skrive boken. Jeg opplevde ham ikke som en fanatiker, men som et romslig og vidsynt menneske. Og som en humorist. Han var en varm person, sier Geelmuyden.

Skjult forskjell

Selv om Knudsen har tapt saken, så har han utgjort stor forskjell i det skjulte, mener forfatteren.

— Jeg bodde med ham i en periode i Balsfjord. Han transporterte meg i sin rustne Lada til flyplassen i Bardufoss for å se meg vel avsted, som han sa. Da satt han med ryggen ut mot den tiltagende folkemengden av reisende. Så kommer en kvinne bort og stikker en konvolutt til ham. Han leser det korte brevet og gråter, før han skyver det over til meg. Der stod det «jeg så at du satt her på flyplassen, og jeg vil at du skal vite at jeg er her på grunn av deg. Jeg venter på det kjæreste i verden: min ni år gamle datter.»