- Imamene har vært for tause

På høy tid at unge, norske muslimer hever stemmen, mener Lars Gule. Han tror de fleste lever godt med å ikke gå i moskéen eller be fem ganger daglig.

Filosof og samfunnsdebatant Lars Gule mener demonstrasjonen mandag er viktig og skulle gjerne vært med å gå hvis han var i Norge.

— Hva betyr mandagens demonstrasjon mot IS og grusomhetene deres for norske muslimer?

— Nå hever de unge sine egne stemmer. Det blir tydeligere og tydeligere. Første generasjon var mer tradisjonell og tilbakeholden. Dét er i ferd med å bli lagt bak oss.

- Du forsker på islam og ekstremisme. Hva betyr demonstrasjonen for etniske nordmenns syn på muslimer?

— Om mange muslimer møter opp, vil det bekrefte oppfatningen av en sammensatt gruppe. Men på islamofober vil det ikke gjøre inntrykk. De vil fastholde sine konspirasjonsteorier og si at dette er løgn og manipulasjon.

- Det er nok uansett en litt vrien oppgave å overbevise dem.

— Ja. Hadde jeg visst hva som skulle til, hadde jeg fått mange priser.

15-30 tilhengere

- Hvor mange tilhengere har egentlig Profetens Ummah?

— Vi anslår en hard kjerne på 15 - 30 personer, pluss et omland på 100 - 300. Overgangen er flytende til andre miljøer, som ikke er voldsekstreme, men som sympatiserer med retorikken.

- Hvem er personene i disse miljøene?

— Uorganiserte grupper og enkeltpersoner, hovedsaklig. Men de finnes også i moskeene.

- Har imamene kommet for sent på banen?

— Ja. Det har de. Derfor er det gledelig med nye folk i spissen.

- Hvilken skade har det gjort at imamene ikke har vært på ballen?

— De har ikke bidratt til å hindre fremveksten av ekstremisme, for å si det slik. Men en del oppgjør tas på kammerset; de kjefter ikke på egne unger i offentlighet. Men dét er det viktig at de gjør. Det er avgjørende for forholdet til det norske storsamfunnet.

Imamene ikke viktige

- Hvor viktig er egentlig imamene som forbilder?

— Ikke viktige. Dét er en stor misforståelse. Noen er kompetente og nyter respekt, andre er jyplinger som man ler av. En imam er ikke annet enn en bønneleder. Ofte er det forstanderen som styrer.

- Hvilke ideologiske forbilder er viktige for en ung, norsk muslim?

— Internett-generasjonen leter seg frem til forbilder internasjonalt. De shopper religion. Velger og vraker.

- Vi snakker ofte om "gjennomsnittsnordmannen". Kan vi beskrive "gjennomsnittsmuslimen" i Norge?

— Det blir like skeivt og grovtegnet, men han tror på Gud, uten å ta det så veldig alvorlig. Han liker ikke å diskutere religion offentlig, og teologien overlater man til de lærde. De fleste lever ikke opp til de muslimske standardene, og lever godt med dét. De færreste ber fem ganger om dagen eller går i moskéen hver fredag. Ganske mange drikker alkohol, en god del faster ikke. Noen kaller denne dobbelheten hyklersk.

- Eller pragmatisk?

— Særlig muslimer som har migrert er svært pragmatiske. De tilpasser sin praksis til samfunnet de lever i. Men de som ikke gjør det, strekker seg på sin side lengre for sin religion, enn både foreldre og besteforeldre.

- Litt som norsk-amerikanere som utvandret til Amerika?

— Nettopp. Jeg skulle ønske noen kunne sammenligne pakistanske innvandrere med dem. Overraskende mye er likt.

Ensomme profeter

- Profetens Ummah går nå rundt med megafon i Oslo og misjonerer. Men det ser ikke ut til at mange hører etter?

— Misjonsvirksomheten er en ny trend de siste ukene. De har prøvd å engasjere folk til samtale om islam på gata. Det er nok ikke så veldig mange de har snakket med.

- Noen medier har gitt Profetens Ummah taletid. Er det smart?

— Den evige utfordringen er å finne balansen: lytte for å få kunnskap til å konfrontere dem. Det nytter ikke å tie dem i hjel, men vi må ikke gi dem større oppmerksomhet enn det er grunnlag for.

- S kal du selv gå i tog?

— Jeg er i Nederland, på vei til Paris. Ellers ville jeg absolutt gått. Markeringen er meget viktig. Dette har muslimene selv tatt initiativ til. Denne ekstremismen er farlig for oss alle.