Regjeringen vil liberalisere sprøyteromsloven

I dag er det bare tillatt med sprøyter og heroin på sprøyterommene i Norge. Nå kan dette endres.

Sprøyterommet i Oslo. Nå foreslår regjeringen at det skal bli tillatt å injisere andre stoffer enn heroin i slike rom. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Det sa helseminister Bent Høie (H) under et besøk på Strax-huset og sprøyterommet i Bergen mandag, skriver Bergensavisen.

I dag er det bare lov å sette sprøyter med heroin i norske sprøyterom. Dette gjør at de som enten røyker heroin eller bruker andre rusmidler, ikke kan bruke disse fasilitetene.

– Vi sender i dag ut et forslag om lovendring av sprøyteromsloven til et brukerrom. Vi foreslår å åpne for injisering av andre stoffer enn heroin, samt for røyking av heroin, sier Høie.

Han understreker at formålet med loven er å redusere antall overdoser.

Miljøminister Ola Elvestuen (V), som også var med på besøket, påpeker at verden har endret seg siden sprøyteromsloven ble vedtatt.

– Dette er et forslag om endring i lovverket, og så blir det opp til hver enkelt kommune om de vil benytte seg av det, sier han.

En endring av sprøyteromsloven er nedfelt i regjeringens Jeløya-plattform. Forslaget skal nå sendes ut på høring. Behandlingen av lovforslaget vil ta rundt ett år.

Forslaget om å endre loven for å tillate andre rusmidler ble også diskutert i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget i fjor vår. Den gang stemte Høyre ned forslaget.