Norge

Skog- og gressbranner flere steder i landet

Det brant ukontrollert i skogen på Trysil, og på Sunnmøre sprer en gressbrann seg. En skogbrann i Telemark er under kontroll, mens i Ryfylke har en brann fra søndag blusset opp igjen.

Brannhelikopter er satt inn i slukkingen av en brann som har spredt seg i vegetasjonen på Remøya i Herøy kommune i Møre og Romsdal. Foto: Knut Arne Aarset / Sunnmørsposten / NTB scanpix

  • og NTB

Tross iherdig innsats fra brannhelikoptre og brannmannskaper, fortsatte en gressbrann på Remøya i Herøy kommune i Møre og Romsdal å spre seg mandag kveld.

Nødetatene fikk først melding om brannen ved 15-tiden mandag, og fem timer senere spredte den seg fremdeles oppover i terrenget.

Brannvesenet opplyser til NRK at de har prioritert å hindre at brannen sprer seg nedover til det bebygde området i Sævikane på Remøya.

Dette har de lyktes med, og foreløpig har det ikke vært aktuelt å evakuere noen.

– Vi har ikke kontroll på brannen oppe på fjellet. Det brenner i et relativt stort område. Men vi har kontroll på bygningene, og vårt fokus er at det ikke skal brenne ned mot disse, sier konstituert brannsjef i Herøy, Tore Langvatn.

Får bistand

I arbeidet med å slukke brannen har brannvesenet fått bistand fra mannskap fra Sivilforsvaret og et skogbrannhelikopter. I tillegg fikk de hjelp av et annet helikopter som tilfeldigvis var i området, skriver Sunnmørsposten.

Brannmester Tor Ivar Skjåstad ved 110-sentralen i Møre og Romsdal sier til avisen at det er vanskelig å anslå hvor lang tid det vil ta å slukke brannen.

– Enkelte steder kan brannen, erfaringsmessig, gå ned i jordsmonn eller torvparti, og kan ligge og ulme lenge. Så dette vil nok ta tid. Heldigvis melder yr om lite vind. Det er kjempebra, sier han.

Politiet kan foreløpig ikke si noe om årsaken til brannen.

Skogbrann i Ryfylke har blusset opp igjen

En skogbrann som brøt ut søndag på øya Ombo i Ryfylke blusset opp igjen mandag. To helikoptre og 30 brannfolk har jobbet på spreng for å slukke flammene.

Brannvesenet meldte ved 22-tiden søndag at de hadde skogbrannsituasjonen på Ombo under kontroll. I løpet av natt til mandag blusset imidlertid en del av flammene opp igjen, og situasjonen var mandag ettermiddag kun «delvis under kontroll».

– En del av de flammene som blusset opp igjen i natt, de har vi fått slukket, men vindretning og sterkere vind kan føre til at det blusser opp igjen, sier innsatsleder Svein Knudsen i brannvesenet til NRK.

Skogbrann i Trysil under kontroll

Etter omfattende slukningsarbeid har brannvesenet fått kontroll skogbrannen i Trysil. På et tidspunkt var brannen 250 meter bred og 70 meter lang.

Nødetatene rykket ved 14.45-tiden mandag ut til en skogbrann i Ljørdalen, ikke langt fra svenskegrensen i Trysil-området.

Brannen spredte seg raskt ettersom området er preget av gammel og tørr skog. På et tidspunkt dekket brannen et område som var om lag 250 meter bredt og 70 meter langt.

Etter intensivt slukningsarbeid kunne imidlertid brannvesenet ved 17.30-tiden mandag melde at de hadde kontroll, og at de drev med etterslukking, skriver NRK.

Skogbrann på Rauland

Det ble også meldt om skogbrann ved Rauland i Telemark ved 16-tiden. Brannvesenet er på stedet og politiet melder på Twitter om at det er kontroll på brannen.

Les mer om

  1. Brann