Drapstiltalt 16-åring: – Jeg fikk tanker om å drepe en person

Jenta som er tiltalt for drapet inne på Sørlandssenteret, innrømmer at hun hadde drapstanker, og at hun søkte opp «knife attack» på Youtube dagen før drapet.

Fra rettssaken etter drapet på Sørlandssenteret juli 2017.

Jenta som er tiltalt for drapet inne på Sørlandssenteret, innrømmer at hun hadde drapstanker, og at hun søkte opp «knife attack» på Youtube dagen før drapet.

Da rettssaken startet mandag, fortalte hun at hun også søkte på kniver.

26. juli i fjor gikk hun inn på Coop Obs og hentet ned en kniv hun hadde sett på nettet, fra hyllen. Deretter knivstakk og drepte hun 17 år gamle Marie Skuland og knivstakk en da 23 år gammel kvinne som ble kritisk skadet. Hun er nå tiltalt for de to knivstikkingsepisodene.

16-åringen snakket med sped stemme da hun erklærte delvis straffskyld for drap og drapsforsøk. Hun er også tiltalt for flere tilfeller av trusler og hærverk og erklærte seg skyldig i flere av disse punktene. Hun hevder imidlertid at da episoden skjedde, så ønsket hun ikke å drepe noen, slik påtalemyndigheten mener. Hun erkjenner derfor bare delvis straffskyld for drap og drapsforsøk.

– Ønsket ikke å drepe

Jenta hevet stemmen da hun ble spurt om dette.

– Jeg ønsket ikke å drepe. Det har jeg hele tiden vært tydelig på. Jeg fikk drapstanker, men jeg fikk også tanker om å knivstikke noen. Men det er en avstand. Jeg ønsket ikke å drepe, sa hun.

Politiet på åstedet etter drapet og knivstikkingen, som skjedde 26. juli i fjor.

16-åringen har innrømmet at handlingene på Sørlandssenteret var planlagt. Hun sier at hun valgte å gjøre det på et offentlig sted «for at vedkommende skulle få rask hjelp».

16-åringen skal også ha søkt på «strafferettslig tilregnelig» og «straffen for knivstikking» dagen før drapet og knivstikkingen. Hun søkte også på «Bjørgvin ungdomsfengsel», hvor unge lovbrytere som begår alvorlig voldskriminalitet, havner.

– Jeg prøvde å sette meg inn i hva som ville skje, sa hun.

– Rop om hjelp

Jenta har beskrevet knivstikkingen som et rop om hjelp. To dager før drapet fikk hun beskjed om at hun fortsatt skulle holdes på tvangstiltak i barnevernet, noe hun absolutt ikke ønsket.

– Jeg reagerte veldig dårlig. Jeg følte at livet mitt var ødelagt, sa jenta.

Hun sa at dette fikk henne til å ønske å gjøre noe «drastisk».

Offeret forklarte seg – Husker jeg tenkte: «Har jeg blitt knivstukket her?»

Da kvinnen som ble knivstukket under drapet på Sørlandssenteret, skulle forklare seg, ba den tiltalte jenta om pause. Hun ble ført gråtende ut av rettslokalet.

Jenta var tilbake etter fem minutter, og forklaringen kunne fortsette. Den nå 24 år gamle kvinnen som ble knivstukket, var midt i forklaringen sin da tiltaltes forsvarer, advokat Hege Aarli Klemba, ba om en pause.

Den fornærmede 24-åringen forklarte i retten at hun dro til butikken etter jobb 26. juli i fjor, og at hun sto ved selvbetjeningskassen da tiltalte kom forbi.

– Jeg kjenner plutselig at det smeller inn i høyre side. Jeg kan ikke forklare det annet enn at det kjentes ut som jeg fikk et støt som gikk gjennom marg og bein. Jeg tok meg til siden og ser det er en jente som løper forbi. Jeg ser ikke ansiktet hennes, sa hun.

Delvis sykmeldt

Kvinnen fortalte at hun først ikke skjønte helt hva som hadde skjedd.

– Det var først da jeg så blodet på gulvet at jeg skjønte jeg hadde skadet meg. Jeg husker jeg tenkte: «Har jeg blitt knivstukket her?»

Kvinnen hadde kritiske skader etter angrepet og ble fløyet fra Sørlandet sykehus til Ullevål sykehus i Oslo med luftambulanse. Derfra ble hun skrevet ut etter to uker. I dag er hun sykmeldt 20 prosent.

– Det er vanskelig å tenke på at jeg får lov til å sitte her, sa hun med henvisning til at 17 år gamle Marie Skuland døde av skadene hun ble påført.

Fikk ikke forsvarlig hjelp

Drapet og knivstikkingen skjedde da den tiltalte jenta var 15 år gammel. Hun ble pågrepet inne på kjøpesenteret kort tid etter hendelsen. I månedene før drapet var hun ut og inn på en rekke forskjellige institusjoner og ble flyttet mellom 17 forskjellige adresser i løpet av ett år.

Statsadvokat Jan Tallaksen er aktor i saken.

I flere tilfeller sto hun bak alvorlige hendelser med hærverk, utagering og trusler mot ansatte på ulike institusjoner.

Ifølge en rapport fra Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder fikk jenta ikke forsvarlig hjelp og behandling hverken av barnevernstjenesten eller helsevesenet. Både barnevernstjenesten og Sørlandet sykehus har vedgått og beklaget svikt.

Behandlingen jenta fikk opp mot drapet, kan få betydning for straffeutmålingen i saken.

– For påtalemyndigheten vil det være viktigst å få belyst de straffbare handlingene. Så vil det i tilfelle være i forbindelse med straffeutmålingen at det kan komme inn, sier statsadvokat og aktor i saken Jan Tallaksen til NTB.

Jentas unge alder vil også få betydning for straffeutmålingen.