Norge

Luftambulanse-selskap svartelistet for å produsere deler til atomvåpen

Selskapet Babcock International som eier den nye luftambulanse-operatøren i Norge, er svartelistet av Storebrand for produksjon av deler til atomvåpen. 

Et luftambulansefly fra Lufttransport på Tromsø Lufthavn. Operatøren Babcock Scandinavian Air Ambulance tar over luftambulansetjenesten i Norge i juli 2019. Selskapet eies av Babcock International som også står for produksjon av deler til atomvåpen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
  • og NTB

– Vi har utelukket Babcock International siden 2013 på bakgrunn i deres involvering i produksjon av atomvåpen, opplyser kommunikasjonssjef Harald Martens Holm i Storebrand til VG.

I juni 2017 vant det britiskeide selskapet Babcock Scandinavian Air Ambulance anbudskonkurransen om luftambulansetjenesten i Norge. Kontrakten starter 1. juli 2019.

Det nye operatørselskapet er et datterselskap av Babcock International.

– Det er åpenbart etisk problematisk å kjøpe livreddende ambulansetjenester fra et selskap som også tilbyr bistand til produksjon av masseødeleggelsesvåpen, sier Arild Hermstad, MDGs nye talsperson.

Sbanken har satt Babcock International på sin obsliste, blant annet fordi selskapet har en kontrakt med den britiske marinen om kritiske støttefunksjoner for kjernevåpen, ifølge kommunikasjonsdirektør i Sbanken, Leif-Kjartan Bjørsvik.

– Babcock leverer også kjernekomponenter til Common Missile Compartment i strategiske ubåter. Vi anser dette som produksjon av sentrale komponenter til kjernevåpen, sier Bjørsvik videre til VG.

Usikkerhet om hva som vil skje med pilotene som i dag er ansatt i selskapet Lufttransport når den nye operatøren overtar, har den siste tiden ført til en tilspisset konflikt i luftambulansetjenesten.

Les også

  1. Styreleder i Helse Nord trekker seg – solgte konsulenttjenester fra eget selskap til helseforetaket hun ledet

  2. Høie advarer mot å skrote kontrakt om luftambulansen

  3. Halvparten av luftambulansepilotene i Alta har sluttet

  4. VG: Babcock tilbyr alle pilotene i Lufttransport fast jobb

Les mer om

  1. Luftambulansen
  2. Helsetjenesten
  3. Helsepolitikk
  4. Nord-Norge