Norge

Fylkesmannen i Troms: – Trist for alle involverte

Tidligere fylkesmann i Troms, Svein Ludvigsen, ble onsdag tiltalt for seksuelle overgrep. Fylkesmannen i Troms mener embetet har «gode varslingsrutiner».

Fylkesmannen i Troms, Elisabeth Vik Aspaker, mener saken mot tidligere Høyre-stadsråd Svein H. Ludvigsen er trist for alle parter.
 • Harald Stolt-Nielsen
  Harald Stolt-Nielsen
  Journalist

«Hadde embetet den gangen hatt noen som helst mistanke om lovbrudd, selv om dette gjaldt øverste embetsleder, ville dette umiddelbart blitt tatt opp med ledelsen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet som er vårt fagdepartement», sier fylkesmann i Troms, Elisabeth Vik Aspaker, i en pressemelding.

Onsdag ble det kjent at tidligere fiskeri- og kystminister Svein H. Ludvigsen er tiltalt for overgrep mot tre unge menn.

Ludvigsen var i perioden fra januar 2006 til sommeren 2014 fylkesmann i Troms, kongens øverste representant i fylkene.

Flere av forholdene skal ha funnet sted da Ludvigsen var fylkesmann i Troms, mener påtalemyndigheten.

Det fremkommer av tiltalen at fra sommeren 2011 til juli 2014 skal Ludvigsen ha tatt med seg en asylsøker til Fylkeshuset i Tromsø. Der skal han ha utført minst et overgrep, ifølge tiltalen.

«Uansett utfall av rettssaken er dette trist for alle involverte parter», heter det i pressemeldingen fra fylkesmannen i Troms.

Fylkesmann Svein H. Ludvigsen skal ved minst ett tilfelle ha forgrepet seg på en asylsøker på Fylkeshuset i Tromsø.

Har du tips om denne saken?

Ta kontakt med Aftenpostens journalister på e-post:

 • Harald Stolt-Nielsen: harald.stolt-nielsen@aftenposten.no
 • Per Annar Holm: per@ap.no

For sensitivt materiale, bruk den krypterte tjenesten Securedrop

eller kontakt oss via den krypterte meldingstjenesten Signal:

 • +47 464 12 366 (journalist Harald Stolt-Nielsen)

Melder seg inhabil

I samråd med Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) har Aspaker valgt å erklære seg inhabil i saken, opplyser fylkesmannen.

Hun og Svein Ludvigsen har tidligere hatt kontakt på mange arenaer.

«Beslutningen ble tatt da saken ble kjent for oss. Det skulle ikke herske tvil om at politiet fikk tilgang til alle relevante opplysninger», heter det i pressemeldingen.

Departementet har bestemt følgende:

 • Fylkesmannen i Nordland skal behandle alle søknader om innsyn som krever fritak for taushetsplikten for dokumenter og ved avhør av ansatte i kommuner i Troms.
 • Alle ansatte hos Fylkesmannen og tidligere ansatte fikk fritak for lovbestemt taushetsplikt i forbindelse med etterforskningen.

– Må få en rettferdig rettssak

Tidligere Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort (H) tror vennen Ludvigsen ser frem til å forsvare seg mot anklagene om seksuelle overgrep, skriver NTB.

– Hvis denne saken hadde blitt henlagt, ville den vært noe som hadde blitt liggende der og som han hadde måttet bære med seg. At han nå får muligheten til å forsvare seg i en domstol, er en god ting, sier Jens Johan Hjort til TV 2.

Han er tidligere ordfører i Tromsø for Høyre og er nå leder for Advokatforeningen.

Hjort er god venn av Svein Ludvigsen og tror den tidligere fylkesmannen og partifellen ser frem til å få saken opp for Nord-Troms tingrett.

– Nå må Svein få en rettferdig rettssak. Og vi må betrakte ham som uskyldig inntil det motsatte er bevist, sier han.

Aspaker: Krevende periode

Det skal ha blitt iverksatt flere tiltak. Aspaker beskriver perioden etter saken ble kjent som en «krevende periode».

«Ikke minst har de ansatte opplevd dette vanskelig. Saken kunne stille spørsmål ved vår rolle som rettssikkerhetsinstans», heter det i pressemeldingen.

Les mer om

 1. Krim
 2. Overgrep
 3. Seksualforbrytelser