Mange vil ha influensavaksine – lagrene tømmes

Apotek1 sier deres grossist er gått tom for influensavaksine. Det er stor etterspørsel etter vaksinen i hele Europa.

Stor pågang gjør at det begynner å bli tomt for influensavaksine flere steder, og det før sesongen er ordentlig i gang.

Influensasesongen er ikke i gang riktig ennå, men Folkehelseinstituttet (FHI) ser en svak økning i antall smittetilfeller. Likevel opplyser Norges største apotekkjede til NRK at deres grossist allerede er gått tom.

– Vi jobber med å få pakninger fra utlandet. De ventes innen kort tid, sier kommunikasjonssjef Kjersti Solberg Ofstad i Apotek 1.

Kan bli ventetid på vaksine

Kjeden har bestilt 30 prosent mer enn i fjor, og Ofstad sier grossisten forteller om stor pågang i hele Europa.

Også Boots opplyser at det har vært enkelte utfordringer med leveringene, og at «tilgjengelighet kan variere fra apotek til apotek».

FHI sier de har nok vaksine på lager til utsatte grupper, men at det kan bli tomt i noen få dager mellom leveranser. Vaksinen anbefales først og fremst til utsatte grupper som risikerer alvorlig sykdom eller død hvis de får influensa og til personer som kan smitte spesielt sårbare pasienter.

– Lageret av vaksine til personer utenom disse gruppene begynner nå å bli lite, også ute i apotekene, sier seniorrådgiver Kjersti Rydland i FHIs influensaavdeling.

Det er registrert 100.000 flere vaksinasjoner enn på samme tid i fjor, noe som kan skyldes at fjorårets utbrudd var langvarig og omfattende.