Preventivt vidsyn
Lege Marte Bratlie var midt i doktoravhandlingen da hun kom på en dings som kunne bidra til nennsom fjerning av den såkalte P-staven.
— Så nyttig var den lille oppfinnelsen at Forskningsrådet og Bill Gates Foundation har bidratt med nesten 10 millioner kroner til produktutviklingen. Har du truffet en gullåre?- Det kan godt tenkes, ettersom P-staven er aktuell i et verdensomspennende prevensjonsprosjekt. Men dette er først og fremst min måte å gjennomføre legegjerningen på, samtidig som jeg får brukt den løsningsorienterte, kreative siden av meg selv. Removaid, som jeg kaller oppfinnelsen, er rett og slett en liten klemme som gjør det enklere for ikke-medisinsk helsepersonell å fjerne P-staven. Den lille plastpinnen av et prevensjonsmiddel injiseres rett inn under huden med en innsetter. Problemet oppstår når den skal fjernes. Selv utdannet helsepersonell føler at de trenger en tredje hånd om du vil, for å få et sikrere grep om pinnen før man lager et lite snitt og fjerner den.
- Dermed kan millioner av kvinner i den tredje verden sikres trygg prevensjon, men også kunne bli gravide hvis de vil fjerne P-staven før de tre virksomme årene er over?
— Ja, det er kanskje derfor prosjektet er blitt støttet så godt økonomisk. Det verdensomspennende initiativet Family Planning 2020 skal sikre tilgang til prevensjon for ytterligere 120 millioner kvinner innen 2020. Da er det P-staven som er middelet. Men man må jo kunne bli gravid før virketiden er gått ut, hvis man ønsker det, og i den tredje verden kan det være vanskelig å oppdrive faglært helsepersonell som kan utføre dette inngrepet. - Var det denne type legegjerning du så for deg da du bestemte deg for å bli doktor?
— Poenget for meg har alltid vært å bruke evnene på noe fornuftig, samtidig som jeg gjør nytte for meg og arbeider mot et mål som er større enn meg selv.
- Du er rett og slett naturlig flink og fornuftig?
— I alle fall ganske oppfinnsom, og glad i å sette i gang prosjekter. Da jeg var åtte år, arrangerte jeg lotteri med min 10 år gamle søsters kosedyr som førstepremie. Lotteriet var fikset, så vi var sikre på at ingen kunne vinne, jeg kunne jo ikke lodde bort kosekua til storesøster! Men så kom det en dame som trengte en presang på styrten og var villig til å betale 200 kroner for dyret. Da tok grådigheten overhånd. Det endte med at søsteren min fikk pengene som plaster på såret.
- Alltid innstilt på kreative løsninger, altså. Men hva gjør du med ditt halvferdige doktorgradsstudiet i hjertemedisin etter årevis på skolebenken i inn- og utland?
— Det er uklart, men når du først har jobbet ett år på aldershjem på Hovseter, gått fem år på skole i Liverpool, hatt turnustjeneste i Lofoten, allmennpraksis i Løddingen og deretter innledet et doktorgradsstipendiat i hjertemedisin på Rikshospitalet, så kjennes det litt uferdig. Uansett må jeg først dra i land dette prosjektet.
Det krever et genuint samarbeid på tvers av alle landegrenser for å komme i mål – hvilket vil si praktisk anvendelse av Removaid på verdensbasis. Det eneste som er helt sikkert, er at det ikke blir akkurat sånn som jeg hadde tenkt meg. Det er krevende nok.