Norge

Bane Nor setter opp høyere gjerde på ulykkesstedet

Etter tunnelulykken på Filipstad søndag, setter Bane Nor nå opp høyre gjerder ved ulykkesstedet.

Søndag omkom en gutt på 15 år inne i tunnelen. To andre behandles på brannskadeavdelingen ved Haukeland universitetssykehus. Fredag setter Bane Nor opp høyere gjerder ved ulykkesstedet. Foto: Morten Uglum

 • Marthe Øvergård

Fredag formiddag var mannskap på plass for å sette opp høyere gjerder ved Ruseløkka fritidsklubb. Da Aftenposten var på stedet klokken 12.30, var arbeidet i gang.

To menn, på oppdrag for Bane Nor, festet høyere gjerder oppå det gamle. Det opprinnelige gjerdet var på 1,05 meter. Dette er 75 centimeter lavere enn hva Bane Nor sitt regelverk sier at det skal være.

Ville ikke uttale seg

Tidligere i uken kunne ikke Bane Nor svare på spørsmålet om når de skulle sette opp høyere gjerder ved ulykkesstedet. Og på spørsmål om hvorfor gjerdet var lavt i utgangspunktet, svarte de:

– Det kan være et punkt hvor det er gjort utfylling eller gravearbeid på utsiden av gjerdet. Nøyaktige omstendigheter undersøkes nå av blant annet politiet, sa Olav Nordli, pressevakt i Bane Nor til Aftenposten.

Søndag var tre ungdommer involvert i en ulykke inne på jernbaneområdet ved fritidsklubben på Filipstad. En omkom og to ble hardt skadet. De skal ha kommet nær en høyspentledning 5,5 meter over bakken.

Les også

Tunnelulykken: Bane Nor hevder de har undersøkt gjerdet ved togtunnelen hver 14. dag

Gjerdet mot togtunnelen måler 105 centimeter, og ligger like ved en fritidsklubb. Jonathan Berntsen går på Ruseløkka skole og har selv vært i området ved gjerdet. Foto: Hans O. Torgersen / e-mail

Fredag formiddag ble det 105 centimeter høye gjerdet ved togtunnelen hevet. Foto: Morten Uglum

Etterlyste bedre sikring

Foreldre og ungdommer i området har etter den fatale ulykken etterlyst bedre sikring, høyere gjerder og tydeligere skilter i området rundt togtunnelen.

Jonathan Berntsen er elev ved Ruseløkka skole og kjente begge de involverte guttene. Han mener informasjon og sikkerhet er viktig.

Det fremstilles som om det er ungdommene som har tatt dårlige avgjørelser. Kanskje de har det, men det er vanlig at unge utforsker. Når det er et gjerde der på én meter, tenker jeg at det er mye av årsaken til hvorfor dette har skjedd.

Les mer om

 1. Tunnel
 2. Ulykker

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Varsler full gransking av strømulykken

 2. NORGE
  Publisert:

  Sikring ved ulykkestunnelen: – Som venn av den som omkom synes jeg dette er utrolig frustrerende

 3. NORGE
  Publisert:

  Tre ungdommer involvert i dødsulykke i togtunnel. Klassekameratene etterspør nå bedre sikring.

 4. NORGE
  Publisert:

  Bane Nor kan ikke fortelle når gjerdet ved ulykkesområde blir hevet

 5. NORGE
  Publisert:

  Bane Nor: 36 uønskede hendelser ved tunnel der tenåring omkom

 6. OSLO
  Publisert:

  To gutter og en jente i tunnelulykken – en av guttene omkom