Høsten 2008 begynte kvinnen, som ønsker å være anonym, i en midlertidig stilling som prosjektleder. Arbeidsgiveren spurte henne like etter om hun ville gå inn i et nytt vikariat som ville bli ledig fra januar 2009.
— Jeg hadde nettopp funnet ut at jeg var gravid, og var usikker på om jeg skulle fortelle det eller ikke, men bestemte meg til slutt for å fortelle det. Da arbeidsgiveren min spurte om jeg hadde vurdert tilbudet, svarte jeg at jeg gjerne ville gå inn i vikariatet, men at jeg bare kunne bli til april, forteller kvinnen til Aftenposten.
«Ikke lenger aktuell»
Ifølge henne gratulerte arbeidsgiveren henne med graviditeten, men sa at hun da ikke lenger var aktuell.
Dagen etter tok kvinnen opp saken med arbeidsgiveren, som svarte at det stilte dem i en vanskelig siutasjon når de ble nødt til å finne en ny person etter fire måneder.
To dager senere oppsøkte hun arbeidsgiver igjen, etter å ha skrevet ut flere sider om gravides rettigheter fra Likestillings- og diskrimineringsombudets nettside. Ifølge loven er ikke gravide pliktig til å opplyse om at de venter barn i en ansettelsesprosess.
Kvinnen var bare fem uker på vei og sa til arbeidsgiver at hun ønsket å være ærlig, og at ingen på et så tidllig tidspunkt har noen garanti for at svangerskapet går bra.
Men arbeidsgiver sto på sitt, og understreket at hun regnet med at ansatte er lojale og forteller om slikt.
Innrømmet diskriminering
Kvinnen klaget saken inn for Likestillings- og diskrimineringsombudet, som ga kvinnen medhold i at hun var blitt diskriminert.
Ombudet har ikke myndighet til å idømme erstatning, men oppfordret partene til å finne en løsning.Etter at ombudet behandlet saken, innrømmet arbeidsgiveren at graviditeten var årsaken til at tilbudet ble trukket, og valgte å gi kvinnen en oppreisning på 70.000 kroner.
— For meg var det viktigste at arbeidsgiver innrømmet at de hadde diskriminert meg fordi jeg var gravid. Både for min egen del, at jeg blir trodd, og for at bedriften skal lære av denne episoden, slik at ikke andre opplever det samme for meg, sier hun.
Kvinnen er nå i et engasjement som prosjektleder i en annen bedrift.
Har du blitt diskriminert på grunn av graviditet eller foreldrepermisjon? Send oss en e-post!
- Loven er klar
Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik synes det er bra at arbeidsgiveren valgte å gi kvinnen erstatning.
— Det er et viktig signal. Likestillingsloven er helt klar på at det ikke er lov å diskriminere noen fordi de blir gravide,sier
Diskriminering på grunn av graviditet og foreldrepermisjon er det ombudet mottar flest henvendelser om. I fjor ga de veiledning i 121 saker, og behandlet 19 klagesaker. Av 93 saker som ble behandlet i perioden 2007-2011, fikk 64 av dem som klaget medhold.
— Veldig mange arbeidsgivere mangler kunnskap om lovverket, og denne saken viser at det nytter å si i fra om usaklig forskjellsbehandling, mener likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.