Norge

Muslimske ledere mener imamen Nehmat Ali Shah bør trekke seg

Muslimske ledere mener imamen Nehmat Ali Shah bør trekke seg etter at han deltok på minnemarkering for pakistansk drapsmann.

OPT_sx390241_doc6p2n69phdc2m91pa8hk_doc6p2nggckm28v20kr8hk-wq3hc55k2B.jpg Junge, Heiko

 • June Westerveld

— Jeg oppfordrer imam Nehmat Ali Shah til å si opp sin jobb som imam. Om han ikke gjør det, bør styret i moskeen vurdere å be ham gå.

Det sierYassine Arakia. Han representerer Høyre i Oslo bystyre, er lærer og muslim med marokkansk bakgrunn.

- Jeg ba for ham

I et intervju i Aftenposten nylig forsvarte imamen Nehmat Ali Shah hvorfor han første påskedag under en bønnemarking i Pakistan ba for drapsmannen til en liberal pakistansk guvernør, Salman Taseer.

Han mener det er forskjell på å delta i en bønnemarkering og i en demonstrasjon.

— Jeg har ikke vært med i noen demonstrasjon for ham (...)Jeg deltok i de siste ritualene som holdes for en død person, så jeg var der og ba for ham, sier Shah i intervjuet.

Mumtaz Qadri

Mumtaz Qadri ble henrettet i februar, fem år etter at han i 2011 drepte guvernøren i Punjab, fordi Taseer tok til orde for å liberalisere landets blasfemilover.

Shah deltok også da et hundretalls nordmenn, de fleste med pakistansk bakgrunn, holdt en støttemarkering for Qadri i Oslo den 6. mars.

Imamen sier i intervjuet med Aftenposten at han i Rawalpindi ikke holdt en appell til støtte for Qadri, men at han kun stilte opp for å be for ham.

I denne videoen ser du imam Nehmat Ali Shah delta på støttemarkeringen for Mumtaz Qadri i Rawalpindi i Pakistan:

Han sier videre at han ikke støtter drapet som ble begått, men han antyder at Qadri kan ha fått en urettferdig rettergang.

En symbolsk handling

At imamen ikke har uttalt støtte for drapet frikjenner ham ikke for ansvaret for å sende tydelige signaler, mener Yassine Arakia.

Yassine Arakia er bystyrerepresentant for Høyre i Oslo. Ingar Storfjell

— Uavhengig av hva han sier eller ikke sier, så synes jeg det å delta på en minnemarkering for en terrordømt drapsmann, er en symbolsk handling som sender signaler om at han viser støtte til denne drapsmannen, sier Arakia.Også Faiz Alamsen som driver organisasjonen Global Human Care som jobber mot ekstremisme, mener det er alvorlig at Shah deltok på markeringen.

— Han skulle ikke ha vært der. Og demonstrasjonen burde ikke vært holdt i det hele tatt. Imamen sier at han var der på vegne av muslimene i Norge. Dette er det mest tragiske i denne saken, sier Alamsen.

- Horribelt at han deltok

Alamsen sier at han har snakket med mange av medlemmene i moskeen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat der Shah er hovedimam.

— Det tar det tungt. Mange av dem jeg har snakket med, synes det er horribelt at han deltok. Jeg vet det er folk i styret også som synes det er horribelt.

Alamsen oppfordrer nå styret i moskeen til å kalle de 6000 medlemmene inn til generalforsamling for å stemme over om imamen bør tre av.

Faiz Alamsen som driver organisasjonen global human care som jobber mot ekstremisme.

— Det er medlemmene som bør ta en avgjørelse i denne saken. Dersom den tas uten at de får være med å bestemme, vil det kunne føre til splittelse, sier Alamsen.Han synes det er trist at 100 personer i en demonstrasjon kan ødelegge så mye for alle muslimer.

— Vi må tenke på at vi skal leve i Norge og ha ett godt forhold til nordmenn. Å arrangere sånne ting vil bare gi mer muslimhat. Terror begynner først med ekstreme holdninger og hat. Deretter kommer drap.

Ungdommene trenger forbilder

Han mener denne typen interne konflikter går ut over ungdommene og deres tilknytning til moskeen.

Det samme bekymrer Yassine Arakia. Han er opptatt av at muslimske ungdommer trenger gode, moderate muslimske forbilder og etterlyser imamer som snakker med ungdommene, ikke bare til dem.

— Hvis ikke gode, moderate imamer er på Facebook, Instagram og Twitter, så vil ungdom kommunisere med andre som er der. Disse som står for en tolkning av islam som jeg og de fleste muslimer er uenige i. Dette er en utfordring de moderate muslimske lederne og imamene må ta.

- Modigere

— Jeg har ikke markert støtte til Qadri, tvert imot. Jeg stilte opp på den markeringene i Pakistan nettopp for å si det samme som jeg sa i Norge, at blasfemiloven ikke må endres. Slik at ingen noen gang kan ta loven i egne hender, sa Nehmat Ali Shah, gjennom sin sønn Jawad Haider til Aftenposten, da han hørte anklagene til Alamsen og Arakia.

Han understreker at han er imot at en mann kan ta loven i egne hender og drepe en annen slik Qadri gjorde.

— At jeg var der betyr ikke at jeg støtter drapet. Jeg har tydelig sagt at jeg ikke støtter drapsmannen og det han gjorde. Jeg mener det er modigere å stå der midt blant hans støttespillere og si dette enn å sitte på et kontor i moskeen og si det, sier Shah.

 • Nehmat Ali Shah var en av imamene Aftenposten dybdentervjuet i fjor:Dette svarer moskéledere om sharia, misjonering og drømmen om en islamsk stat
  Flere sterke meninger om ekstremisme og radikalisering:
Les også

Grobunn for ekstremisme og terror finner vi i utenforskap, parallellsamfunn og manglende integrering, ikke i antallet innvandrere, skriver Liv Tørres i sitt svar til Helge Lurås

Les også

Jeg er lei av alle muslimer som spiller offerrollen etter terror. Hvor er handlingskraften?

spør Sofia Nesrine Srour

Les også

Terroren kommer fra et sted og det er ikke fra arbeiderklassen, mener Andreas C. Halse

Les også

Aftenposten mener: Imamer i Norge må utfordres

.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Islam i Norge

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  "Jeg trodde min siste time var kommet"

 2. POLITIKK

  Listhaug på ungdomskonferanse mot ekstremisme: – Vi er fullstendig klar over at det finnes ulver i fåreklær

 3. NORGE

  Muslimsk menighet samler ungdom fra hele Europa mot ekstremisme

 4. DEBATT

  Norskpakistanere bør vise solidaritet med dødsdømt kristen kvinne | Maria Khan og Usman Ali Khan

 5. DEBATT

  Hovedtaleren på leir mot ekstremisme var ulv i fåreklær | Yasir Fawzi

 6. VERDEN

  Streng sikkerhet rundt id-feiring i Kashmir