Norge

Enormt narkobeslag på Svinesund – anslås å være verdt 100 millioner kroner

Tidenes største narkobeslag ble gjort på Svinesund i fjor sommer.

I fjor sommer ble det gjort et enormt narkobeslag på Svinesund.
  • Anders Veberg
    Anders Veberg
    Journalist

430 kilo hasj, 40 kilo amfetamin, 23 kilo marihuana, 12 kilo heroin og to kilo kokain ble beslaglagt på Svinesund i juni 2017, skriver Tolletaten på sine nettsider.

Totalt var det 507 kilo narkotika som ble beslaglagt. Det utgjør omtrent 600.000 brukerdoser og skal være verdt 100 millioner kroner.

Det er tidenes største enkeltbeslag, forteller Wenche Fredriksen, sesjonssjef i Tolletaten til Aftenposten.

– Så store mengder narkotika er det er helt klart et nettverk rundt, sier Fredriksen.

Selv om det er gjort større beslag av bare hasj tidligere, er det styrken på stoffene som gjør at dette regnes som tidene største.

– 40 kilo amfetamin og 12 kilo heroin er i seg selv kjempemye, sier Fredriksen.

Grunnen til at dette ikke er offentlig før nå, er hensynet til etterforskningen. Fredriksen kan ikke fortelle mer om etterforskningen og hvorfor de ikke kunne offentliggjøre størrelsen på beslaget før i dag.

– Vi forholder oss til politiets beskjed om når vi kan gå ut med informasjonen uten å skade etterforskningen.

Tollpapirene viste 4,5 tonn Crocs

– Det luktet cannabis i hele kontrollhallen på Svinesund, så du trengte ikke være narkotikahund for å skjønne hva som var der, sier tolldirektør Øystein Børmer til NRK.

Det var hunden Ollie som luktet lunten og markerte semitraileren som kjørte over grensen natt til 28. juni ifjor. Bak rattet satt en nederlandsk sjåfør på 39 år. Sjåføren hadde tollpapirer som sa at det var 4,5 tonn Crocs-sko i lasten.

Riktig nok var det også 32 paller sko i lasten.

Dette er Ollie, hunden som markerte semitraileren som kjørte over grensen til Norge i fjor sommer. I lasten var det største enkeltbeslaget Tolletaten har gjort noen gang.

Sjåføren er siktet: Erkjenner ikke straffskyld

Ifølge NRK er sjåføren siktet. Riksadvokaten skal avgjøre påtalespørsmålet, og det ventes at avgjørelsen blir tatt i løpet av våren. Sjåføren risikerer fengselsstraff på 15 år.

Sjåførens forsvarer er Kristin Morch, som forteller NRK at sjåføren ikke erkjenner straffskyld og at han ikke hadde kjennskap til innholdet.

– Glad for hvert beslag vi gjør

Det er gjort flere store narkotikabeslag på grensen til Norge også i år, opplyser Wenche Fredriksen i Tollvesenet.

– Det er mye hele året, og det er ikke slik at narkotikasmuglingen vil stanse. Narkotika er hovedprioriteten vår, og vi ser en økning fra år til år.

Selv om det likevel er mye som glipper forbi grensekontrollen, fokuserer Fredriksen på det positive.

– Vi er glad for hvert beslag vi gjør, sier hun.

I februar ble et annet stort narkobeslag offentliggjort. Da ble en mann fra Serbia siktet etter at politiet kom over 66 kilo amfetamin i Tromsø. Det var det største beslaget som var gjort noensinne i Nord-Norge. Selve beslaget ble gjort i oktober.

Les mer om

  1. Svinesund
  2. Narkotika