6-åring i videoavhør: De slo så jeg blødde

En seks år gammel gutt fortalte i formiddag gjennom videopptak mer og mer om hvordan han og hans to brødre ble misbrukt av foreldrene.

Øvre Romerike tingrett fikk onsdag høre rystende detaljer om foreldrenes angivelige misbruk av parets tre sønner. Dommerav
  • Håkon Letvik

Øvre Romerike tingrett fikk onsdag formiddag høre mer og mer om hvilke overgrep tre guttene fortalte om hjemme hos foreldrene deres.

De to tiltalte risikerer 21 års fengsel etter den alvorlige tiltalen, som går ut på voldtekt, incest, mishandling og overgrep.

— De var slemme. Og det gjorde vondt. Vi ble stengt nede i kjelleren. Vi var nakne og det var kaldt. Og de slo oss så vi blødde. Jeg blødde fra nesen. Og her og her, sa gutten mens han pekte på kinnene og pannen.

- De slo oss for at vi skulle ti stille når vi skrek, sa gutten.

Litt etter litt fortalte den da seks år gamle gutten om hva han opplevde. Avhørene ble foretatt på barnehuset i Hamar og er tatt opp på video som nå vises i tingretten. I alt ble det gjort 13 videoavhør på tilsammen 22 timer.

Gjennom tegninger og med ord fortalte smågutten om hva som skal ha skjedd, og hvem som gjorde hva med hvem.

  • De var slemme, sa han om foreldrene, den 39 år gamle moren og den 30 år gamle faren som begge er tilltalt for grov vold og seksuelle overgrep mot de tre guttene de hadde ansvaret for.
Les også

Foreldrepar nekter for overgrep mot sønner

Stengt naken inne i kjelleren

-Vi ble stengt inne i kjelleren. Vi var nakne og det var kaldt. Og de helte vann på oss. Døren var låst. Vi måtte vente til de låste opp igjen, fortalte seksåringen i bruddstykker etter hver som politibetjenten stilte spørsmål om hva som hadde skjedd. Og på spørsmål om hvem som gjorde hva.

-De bare ljuger, sa han om foreldrene. Og fortalte at han hadde fått vite at han kom i fengsel hvis han fortalte noe om hva som skjedde.

-Det var hemmeligheter, sa han.

Gutten fortalte også at foreldrene tok bilder av ham og broren hans, og at de ble gjemt og sendt på datamaskin. Gutten fortalte også om andre voksne som hadde vært til stede og både sett hva som skjedde, og også deltatt i overgrepene.

Videoavhørene står sentralt som bevis i saken, siden det ikke finnes tekniske bevis eller utenforstående vitner som kan fortelle om hva som skjedd.

— Det er typisk for slike saker. Guttene fortalte mer og mer etter hvert, noe vi får se i avhørene, sa statsadvokat Peter Andre Johansen i sitt innledningsforedrag.

De to forsvarerne, advokatene Siri Langseth og Unni Fries, har gjort det klart at de stiller seg kritiske til videoavhørene og til de opplysningene guttene gir. De mener at guttene kan ha blitt påvirket og fått informasjon av andre som har snakket sammen om saken.

Begge foreldrene nekter straffskyld etter den svært alvorlige tiltalen.