Norge

Forsøkte å få penger av bin Laden

Mullah Krekar forsøkte tidlig på 1990-tallet å få penger av Osama bin Laden til å finansiere kampen mot Irak. Men han fikk nei av Al-Qaida-lederen.

I boka «Med egne ord», som utkom på Aschehoug forlag torsdag, beskriver mullah Krekar hvordan møtet med bin Laden var. Gjennom en mellommann fikk Krekar og hans gruppe under et opphold i Peshawar i Pakistan, et møte med en delegasjon fra den saudiarabiske kongefamilien som var kommet til byen. Med seg hadde de et fotoalbum med bilder som dokumenterte kurdernes lidelser under Saddam Husseins regime.

Med på møtet med den saudiarabiske prinsen var også Osama bin Laden:

«Han satt nederst ved bordet, men sa ikke et eneste ord under hele møtet. Vi hadde hørt om ham, men vi visste ikke annet enn at han var en svært velstående mann som hadde gitt betydelig støtte til jihad-grupper. Riktignok sa ikke bin Laden noe, men jeg kunne se hvordan han reagerte med tydelig avsky da han bladde i bildene av terroren mot kurderne», skriver Krekar i boka.

Møtet med bin Laden og den saudiarabiske prinsen resulterte ikke i økonomisk støtte til Den islamske bevegelsen i Kurdistan (IMK), som mulla Krekar representerte. Også på et senere tidspunkt forsøkte bevegelsen et direkte framstøt mot Osama bin Laden, men heller ikke denne gang resulterte det i pengestøtte.

Advokat Brynjar Meling, som hele tiden har vært mulla Krekars advokat i Norge, har skrevet forordet i boka. Han beskriver utgivelsen som en god mulighet for leseren til å bli kjent med en annen Krekar enn den som er kommet fram i mediene.