Norge

Oslo S er Norges Las Vegas

Oslo S har Norges største tetthet av spilleautomater. 64 automater blinker fristende fra kiosker, butikker og en av landets mest lukrative spillehaller. Storspillerne flakker fra maskin til maskin.

  • Forf>
  • <forf>jan Gunnar Furuly Alf Endre Magnussen <

Automat-Norge.Aftenposten har kartlagt automat-Norge ved hjelp av lotteriregisterets database over samtlige spilleautomater her i landet. Ikke overraskende dukker et av rikets mest trafikkerte steder, Oslo S, opp som Norges svar på Las Vegas. Hele 64 spilleautomater er utplassert rundt omkring på selve jernbanestasjonen, i Østbanehallen og kjøpesenteret Byporten. Sørlandssenteret Sten & Strøm i Kristiansand og Kanalen familieunderholdningssenter i Oslo er de neste på listen med 29 maskiner.Norsk Lotteridrift og NSB driver sammen det som trolig er Norges mest innbringende spillehall. 24 spilleautomater står oppstilt i lokalet i andre etasje på Oslo S, under konstant bevoktning av årvåkne vektere og overvåkingskameraer. Spillehallen er fast treffsted for en stor del av Oslos storspillere, folk som gjerne svir av titusenvis av kroner hver måned på automatspilling. En høy andel av spillerne er innvandrere fra Øst-Europa, Afrika og Asia.

Som en sykdom

— Det er som en sykdom det er vanskelig å kjempe mot. Når lønna kommer drar jeg gjerne rett hit for å prøve å vinne penger. Flere ganger har det hendt at de 21 000-22 000 kronene jeg fikk utbetalt i lønn, har forsvunnet i løpet av 3-4 timer, forteller en vestafrikansk mann bosatt i Oslo til Aftenposten.I det vi treffer ham har han akkurat vunnet jackpot på spillemaskinen han sitter ved - maksimalpremien på 2000 kroner. Når vi gratulerer ham, smiler han skjevt tilbake.- Jeg har ikke vunnet ennå. Foreløpig har jeg puttet 5000 kroner på automaten, forklarer han. Den høyreiste mannen vil, i likhet med alle andre vi treffer, ikke stå frem med navn og bilde, av frykt for reaksjoner fra familie og venner hvis det kommer frem at han spiller på automater.

Flaut og pinlig

— Dette er flaut. Det er pinlig å vise omverdenen at jeg lider under spilleavhengighet. Jeg klarer ikke å la være. Hvis jeg har penger og ser en automat, må jeg bare bort å prøve den, sier han. Vestafrikaneren har vurdert å søke profesjonell hjelp, men hittil har han nøyd seg med å ringe hjelpetelefonen for spilleavhengige et par ganger.En pakistansk kamerat som står og ser på, fordi han er blakk, forteller at han på noen få dager ganske nylig sløste vekk 50 000 kroner på automater i sentrum av Oslo. De siste månedene har han tapt 70 000-80 000 kroner av sparepengene sine, og en stor del av lønna. - Se, her er minibankuttak jeg har gjort de siste dagene, for å skaffe spillepenger, sier han og holder opp en bunke med kvitteringer.Uflaks-historiene står formelig i kø i lokalet. Spillerne ler og trekker på skuldrene når vi forteller at automatene etter forskriften skal utbetale 78 prosent av spillernes innsats i premier.- Det er i hvert fall ikke min erfaring, sier pakistaneren.

Søvnløse netter

De to mennene vedgår at de stadige pengetapene går ut over humør og helse - i tillegg til at kone og barn ofte må se langt etter penger til mat og klær.- Jeg ligger ofte søvnløs og tenker på hvor mye jeg har tapt. Jeg blir rastløs, spiser lite og er sur og irritert hele tiden. Dette er vel de nærmeste man kan komme det å være narkoman, sier mannen fra Pakistan.Administrerende direktør i Norsk Lotteridrift, Finn Jentoft, vil av markedsstrategiske årsaker ikke fortelle Aftenposten hva selskapet tjener på de to spillehallene på Oslo S og Familiekanalen like ved Klingenberg kino. Heller ikke informasjonssjef Preben Colstrup NSB vil si noe om omsetningen på den spillehallen de er med på å drive, utover at selskapet tjener godt på virksomheten. Jentoft vedgår at hallene er blant de aller beste spillestedene når det gjelder omsetning. Totalt driver selskapet, som er den største entreprenøren i bransjen, 4741 av landets 17 000 spilleautomater. I 2002 fikk Norsk Lotteridrift et driftsresultat på drøyt 77 millioner kroner av en total omsetning i maskinene på hele 4,6 milliarder kroner.- Det er viktig å understreke at vi har store utgifter på de to spillehallene, med konstant overvåking med ansatte. Vi har valgt å legge denne strategien, for å unngå tvilsomt miljø rundt spilleautomatene, understreker han. Jentoft påpeker også at 40 prosent av det som blir igjen i spillekassene etter at premier er utbetalt, går til humanitære formål som blant annet Kreftforeningen, Nasjonalforeningen for folkehelsen, Redd Barna og en rekke idrettslag.

Les også

  1. Automatselskaper krever 87,1 mill. kroner i erstatning