Norge

Utpressingssaken: Røkke hyret tidligere polititopp som sikkerhet

Da Kjell Inge Røkke følte han ble presset av en nå tiltalt 62-åring, hyret han inn en tidligere polititopp som sikkerhetsansvarlig. Tirsdag starter rettssaken.

Anders Snortheimsmoen ble hyret av Kjell Inge Røkke. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Anders Snortheimsmoen sier til VG at Kjell Inge Røkke og hans familie tok kontakt med Sikkerhetsledelse, et privat firma der 61-åringen er rådgiver, på grunn av en «situasjon som hadde oppstått».

Tirsdag skal Snortheimsmoen vitne når rettssaken mot 62 år gamle Jan Erik «Jannik» Iversen starter i Oslo tingrett. Iversen er tiltalt for grov utpressing.

Les også

Espen Øino (57) har designet yachter for sjeiker og oligarker. Men det mest meningsfulle oppdraget fikk han fra en nordmann.

– Sikkerhetsledelse har jobbet for Kjell Inge Røkke og familien hans for å bistå med tanke på trusselsaken. Oppdraget handlet om sikkerhetsvurderinger og tiltak med tanke på kundens sikkerhet. Utover det har jeg ingen kommentar før jeg skal vitne i rettssaken, sier Snortheimsmoen til avisen.

Snortheimsmoen jobbet som politimann i 35 år, stort sett ved enheten i politiet som tar de farligste og mest krevende sakene – beredskapstroppen.

Kjell Inge Røkke ble ifølge politiet utpresset av Jan Erik Iversen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Ingen straffskyld

Jan Erik «Jannik» Iversen er tiltalt for å ha presset Røkke til å betale et tosifret millionbeløp. Han er videre tiltalt for å ha truet med å offentliggjøre ufordelaktige opplysninger om finansmannen. Utpressingen skal ifølge tiltalen ha skjedd mellom november 2017 og januar 2018.

– Min klient erkjenner ingen straffskyld, sier Iversens forsvarer, advokat Benedict de Vibe, til Dagbladet.

Forsvareren anklager også politiet for å krydre tiltalebeslutningen når de tiltaler Iversen for brudd på våpenloven.

Anklager politiet

Iversen er tiltalt for brudd på våpenloven for å ha vært i besittelse av elektrosjokkvåpen, pepperspray, springkniver, batangakniver, stiletter, slåsshansker, batonger, karatepinner, kastestjerner, blåserør og spretterter eller andre særlig farlige gjenstander som fremstår som voldsprodukter.

Les også

Nå skal Røkkes nye skip innredes: I et halvt år skal det bygges opp som forskningsskip. Deretter brukes ett år til luksusinnredning.

– Det har ingen betydning for straffeutmålingen, sier de Vibe.

Saken har to ganger vært utsatt på grunn av sykdom, men er nå berammet i fire dager i Oslo tingrett fra tirsdag 8. til 11. oktober. Retten administreres av dommerfullmektig Ingvild Hachvaag Andersen.

Les mer om

  1. Kjell Inge Røkke
  2. Oslo tingrett
  3. Oslo