Seks tips for raskere trådløst nett

Mange opplever at hastigheten går ned med overgang til trådløst bredbånd hjemme. Her er triksene for å få høyeste hastighet.

FS00026103.jpg

Har du trådløs hjemmenettverk med dårlig dekning i huset? Oppleves det som det treigt og ustabilt? Heldigvis finnes det råd, og det er ikke alltid så mye som skal til for å få en bedre trådløs hverdag.

I denne lille guiden har vi samlet noen tips for deg som sliter med det trådløse hjemmenettet

Sett ruteren på rett sted

FS00026099.jpg

Det må gjerne litt kløkt til for å få radiobølgene til å nå frem til kåkens mange rom. Så med mindre du bor i et bøttekott, er den fysiske plasseringen av den trådløse ruteren viktig.Et godt utgangspunkt er å sette den så midt i bygget som mulig – gjerne litt opp i høyden. Her er det lov å prøve seg litt fram med forskjellige plasseringer. Hvis nettlinjen din kommer inn i enden av huset, bør du vurdere å strekke en nettverkskabel derfra til en mer sentral og egnet plass.

Men du må selvfølgelig også ta hensyn til hvor du som regel befinner deg. Det er liten vits i å ha god signaldekning på loftet hvis du vanligvis sitter i kjellerstua.

Vegger og gulv blokkerer

For trådløse signaler er det slik at styrken svekkes over avstand. Men innendørs er det viktigere å tenke på at signalet også taper seg ekstra mye når det går gjennom vegger, gulv eller faste objekter. Massen spiller også inn – en tynn trevegg vil by på mindre signaltap og problemer enn en tykk murvegg.

Merk deg også at signalene går i en rett linje, så hvordan vinkelen på vegger og objekter står i forhold til plasseringen vil også spille en rolle.

Wi-Fi påvirkes naturligvis også av andre trådløse signaler. Ting som trådløse hustelefoner og faktisk gamle mikrobølgeovner kan være slike syndere – prøv å flytte litt på utstyret dersom du tror dette kan være årsaken.

Naboens nett kan ødelegge

I konkurransen om luftrommet er likevel mikrobølgeovner i stort mindretall – det er gjerne de hersens naboene som er i veien for din trådløse nettverkslykke.

De fleste Wi-Fi-enheter bruker nemlig samme frekvens på 2,4 GHz, noe som betyr at signalene må konkurrere med hverandre. For mye slik konkurranse kan bety dårlig stabilitet og laber ytelse.

Et alternativ til å flytte på seg eller eller bytte trådløs ruter, er å prøve en annen kanal på 2,4-GHz-båndet. Denne frekvensen er nemlig delt inn i opp til 14 kanaler (channels). Noen moderne rutere skanner frekvensen etter andre nettverk når de starter opp, og setter automatisk kanalen til der det er minst interferens. I andre tilfeller settes dette til en standardkanal, som du da kan velge å bytte.

Når du velger kanal bør du derfor rette deg etter hva brorparten av naboene dine bruker, eller kanskje rettere sagt ikke bruker. Det smarteste er naturlig nok å velge den kanalen som det er minst trafikk på fra før. Noen rutere er som nevnt smarte nok til å velge dette selv.

For å sjekke dette kan du laste ned et program som lar deg se" trådløse nettverk. For Windows-brukere kan vi anbefale gratisprogrammet inSSIDer (ekstern link). Med dette på din bærbare PC får du oversikt over ditt eget og andre omliggende nett, med signalstyrke og hvilke kanaler de ligger på.

Lignende programmer får du også for Mac, Linux og til Android-mobiler. (link til Hardware.no)

Med programmet inSSIDer får du en grafisk presentasjon av hvilke nett som bruker hvilke kanaler. Vi har ringet rundt kanalnummerne nederst. Klikk for strørre versjon.

Som du ser av bildet over så overlapper kanalene hverandre i en viss grad. For å få så "rene" kanaler som mulig, er du med dagens Wi-Fi-standarder 802.11g og -n anbefalt å holde deg til kun fire av dem: 1, 5, 9 og 13. Men ikke alle følger dette.Ser du at du og de fleste andre rundt deg bruker kanal 1, kan du da for eksempel sette din egen trådløse ruter til å heller bruke kanal 5, om det da passer i forhold til naboenes kanalplasser.

Bytte av kanal gjør du i ruterens administrasjonsmeny: Slik kommer du inn på ruteren din (link til Hardware.no)

Bli reddet med 5 GHz

Å bytte kanal vil dessverre ikke alltid hjelpe på stabilitet eller hastighet. I noen områder er det ganske enkelt for mye trykk på hele den vanlige 2,4 GHz-frekvensen. Da er det greit å vite at det også finnes en alternativ frekvens: 5 GHz.

FS00026102.jpg

Dette frekvensbåndet har vært i bruk lenge, men er ikke spesielt utbredt. En av grunnene til dette er at den relativt nye Wi-Fi-standarden IEEE 802.11n ikke har 5 GHz som en påkrevd del av spesifikasjonen – det er valgfritt. De rimeligste nye trådløse ruterne fungerer derfor kun på 2,4 GHz-båndet, noe som betyr at 5 GHz fremdeles er nokså uutnyttet mange steder.Så det kan være verd å spandere på seg en trådløs ruter som både kan kjøre på 2,4 og 5 GHz. Disse kalles populært for "dual-band"-rutere. De koster litt mer enn ruterne du finner i billighylla, men du trenger ikke blakke deg heller – vi har funnet modeller til under seks hundrelapper i nettbutikkene.

Husk likevel at 5 GHz ikke hjelper en døyt dersom ikke de forskjellige trådløse enhetene dine gjør det. Her er det dessverre ikke så lett å holde oversikt, siden mange produsenter ikke oppgir noe annet enn at enheten støtter 802.11n. Og som vi altså har vært inne på, er ikke 5 GHz påkrevd i standarden.

Så for noen enheter, som for eksempel litt eldre eller rimelige mobiltelefoner, må du uansett belage deg på å klare deg med 2,4 GHz. Men hvis din nesten nye bærbare eller stasjonære datamaskin ikke skulle ha 5 GHz-støtte, nevner vi at det er mulig å spandere på seg et dual-band USB-nettverkskort.

Fiks ruteren med en oppdatering

Med ujevne mellomrom vil du kunne oppdatere den trådløse ruteren din med ny fastvare (firmware) – dette er ruterens "operativsystem". Du må ikke gjøre dette, men slike oppdateringer fikser gjerne på problemer med sikkerhet, stabilitet og ytelse. Ny fastvare kan også legge til ny funksjonalitet.

Disse oppdateringene kommer ikke av seg selv – i de fleste tilfellene er du nødt til å gjøre dette fra ruterens administrasjonsgrensesnitt.

I guiden Ta kontrollen over ruteren (link til Hardware.no) får du hjelp til akkurat å komme inn der.

Etter å ha logget deg inn må du klikke deg litt rundt – se etter firmware update eller noe i den duren. De fleste moderne rutere kombinerer dette med en knapp som faktisk sjekker om det er kommet en ny versjon. Om ikke, må du sammenligne versjonsnummeret manuelt.

Klikk for større versjon

Siste versjon av fastvaren vil du finne på produsentens hjemmesider, som regel under nedlastinger eller brukerstøtte (support) for det gjeldende produktet.Har du på ett eller annet tidspunkt omkonfigurert ruteren din, bør du først sikkerhetskopiere innstillingene dine før du oppdaterer. En oppdatering vil nemlig nullstille ruteren til fabrikkinnstillinger. Du kan lagre disse innstillingene som en fil på datamaskinen din, som du da kan enkelt kan laste inn etterpå.

Merk: Hvis du synes ruteren og oppsettet ditt fungerer krirkefritt, er det som nevnt ingen nødvendighet å oppdatere. En gyllen regel er jo å ikke tukle med noe som virker godt.

Bruk kablet nett om du kan

FS00026104.jpg

Skulle trådløse nettverk nå fremdeles gi deg grå hår, er det ett tips som aldri slår feil: Kablet nettverk. Fysiske kabler er både det sikreste, raskeste og mest stabile. Dessverre innebærer det at du må strekke nettverksledninger fra ruteren til enhetene du har i huset. Men har du behov for en kjapp og stabil linje, for eksempel mellom en hjemmeserver og stasjonære datamaskiner, kan det være verd den ekstra jobben.For hver datamaskin på kablet nettverk frigir du også "plass" på ditt trådløse nettverk, til glede for de som benytter smarttelefoner og nettbrett. Typisk får du mindre trøbbel jo færre trådløse enheter du har.

PS: Ikke bare er kablede nett raskere, men de er også mye sikrere. Surfer du på trådløse nettverk som ikke krever passord, kan det være risikabelt å bruke nettbank, epost og andre tjenester. Men det finnes løsninger:

Les også (hos Hardware.no):

Fem tips for å surfe sikkert på trådløse nett